Working Tax Credit igénylés

Angliában elég széles a szociális támogatások köre. Ezek egyike az alacsony jövedelműek számára igénybe vehető legismertebb támogatás, az angliai munkavállalóknak járó Working Tax Credit. Azonban csak bizonyos feltételek teljesítése után kaphatjuk meg.

Az alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a Working Tax Credit igénylésének pontos menetét és a legfontosabb tudnivalóit mint például ki lehet rá jogosult, mekkora összeget kaphatsz, hogyan igényeld?

Ki lehet jogosult Working Tax Credit-re?
  • Alacsony jövedelemmel rendelkező gyermeküket egyedül nevelő szülők,
  • Családok, akik legalább 1 gyermekről kötelesek gondoskodni és betöltötték a 16 évüket,
  • Fogyatékossággal élők,
  • 25 év feletti, minimum heti 30 órát dolgozó személyek.
A jogosultsághoz szükséges meghatározott munkaórák száma:
  • 25 – 59 év között legalább heti 30 óra,
  • 60 éves kor felett legalább heti 16 óra,
  • Rokkantak és fogyatékosok legalább heti 16 óra,
  • Egyedülálló szülők legalább 1 eltartott gyerekkel heti 16 óra,
  • Párok legalább 1 eltartott gyerekkel minimum heti 24 óra (a pár egyik tagjának minimum heti 16 ledolgozott munkaóra szükséges.
Mekkora összeget kaphatsz?

A Working Tax Credit elbírálásánál vizsgálják az éves jövedelmet. Ez az összeg egyedülállóknál évi 13.100 font alatti kereset, míg gyermektelen pároknál a határ az évi 18.000 font.  A támogatást azonban több tényező is befolyásolja, például ugyanúgy lehet persze gyerekünk vagy fogyatékosságunk, amit az elbírálásnál majd figyelembe vesznek.

Ezzel a kalkulátorral mi is kiszámolhatjuk, hogy jár-e nekünk bármilyen tax credit és ha jár, mekkora összeget is jelent majd: https://www.gov.uk/tax-credits-calculator.

Ha jogosultak vagyunk a támogatásra, a minimum összeg (basic) 1.960 font egy évre, ehhez jöhet még egy kis extra (element), ha például egyedülálló szülők vagyunk, az extra összeg plusz évi 2.010 font is lehet, ha bármilyen fogyatékosságunk van extra 2.970 fontnyi támogatást is kaphatunk.

Az összeget 4 hetente utalják az általunk megadott számlaszámra a megigénylés dátumától a következő adóév végéig, ami április 5-ét jelenti.

Hogyan igényeld?

A Working Tax Credit igénylés egyszerű, egy nyomtatványt kell kitöltenünk, amit interneten a kormányzat honlapján vagy az adóhivatalt telefonon felhívva is megrendelhetünk; kb. 2 hét, amíg megérkezik.

Az űrlapon meg kell majd adnunk a National Insurance számunkat, az előző évi keresetünk összegét, bármilyen más szociális és gyerekek után járó támogatás adatait. Általában 5 hét, amíg elbírálják a kérelmünket.

Fontos tudnivalók:

Nem kérhetünk tax creditet, ha Universal Creditet kapunk, ami az alacsony jövedelműeknek vagy munkanélkülieknek járó másik támogatás! Szintén fontos tudnivaló, hogy azonnal tájékoztatni kell az adóhivatalt, ha bármilyen, az anyagi helyzetünket is érintő változás történik az életünkben, például ha elvesztjük a munkánkat vagy tartósan lebetegszünk.

Ha nem jelentjük ezeket, később sajnos akár vissza is kérhetik a nekünk kiutalt összeget, tehát érdemes értesíteni a hivatalt ezekről a változásokról.

A Working Tax Credit mellett létezik egy másik adóhatóság által intézett juttatás, a Child Tax Credit, erről itt olvashattok: https://www.angliaikisokos.com/child-tax-credit/.

Working Tax Creditet magánvállalkozóként is igényelhetünk, ilyenkor azt ellenőrzik majd, hogy nyereséget termelünk-e, rendszeresen dolgozunk, igazolni tudjuk a vállalkozásunk működését és betartjuk-e a ránk vonatkozó szabályokat.

Munkanélküli időszakban is részesülhetünk a Working Tax Credit-ből egy bizonyos időtartamig. Például szülési szabadság alatt a szabadság első 39 hetében; betegszabadság esetén az első 28 hétig; illetve ha elveszítettük az állásunkat, még 4 hétig kapjuk majd a támogatást.

Egyéb tudnivalók közül érdemes megemlíteni, hogy új munkakezdés esetén azonnal igényelhetünk tax creditet, az év bármely időszakában. S persze ne felejtsük megújítani sem a megadott dátumig, július 31-ig, a megújításról az alábbi cikkünkben olvashattok bővebben: https://www.angliaikisokos.com/tax-credit-megujitasa/.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .