Wimbledoni teniszbajnokság, kormánypárti viták, Pride

 KreativNyelv

Az elmúlt héten Angliában megkezdődött a wimbledoni teniszbajnokság, tovább folyt a vita a közalkalmazottak béréről, és szombaton megrendezésre került Londonban a 45. Pride fesztivál.

Wimbledon az egyik legfontosabb és legnagyobb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon, a maga nemében páratlan. Minden évben több ezer lelkes szurkoló vesz részt a wimbledoni tenisztornán, akár a több napos várakozást is vállalva.

 TransferWise

Idén sincs ez másként. A jeggyel nem rendelkezők ugyanis minden reggel csatlakozhatnak a „sorhoz”, ahol érkezési sorrendben osztanak ki korlátozott számú jegyet aznapra. A legtöbben még előző éjszaka megérkeznek a helyszínre, sátorral felszerelkezve.

A kevésbé szerencsések is megnézhetik persze a meccseket, a városban több helyszínen, így például a Tower Hillnél vagy Camden Marketnél felállított óriáskivetítőkön. Természetesen a BBC is élőben közvetíti az eseményt.

Tovább folyt a vita a kormánypárton belül a közalkalmazottak 1 %-os béremelési küszöbéről. Több vezető politikus is, mint például Michael Gove vagy Boris Johnson annak eltörlését szeretné. A kormányfő Theresa May viszont kitart a küszöb mellett. Így nagyobb béremelésre jelenleg a brit egészségügyben dolgozók sem számíthatnak, pedig közel 40 ezer ápoló állás már most is betöltetlen.

Szerdán járt le a brit kormány által ígért határidő, amit a Grenfell Tower otthontalanná vált lakóinak új lakóhely kijelölésére szabtak. Azonban ezidáig csak 14 család fogadta el a neki kijelölt szállást a 158-ból. A helyzetet kezelendő új, szakértőkből álló bizottságot nevezett ki a kormány az önkormányzat mellé, segíteni az újra elszállásolást és a folyamatok irányítását.

Szombaton megtartották Londonban (Budapesttel egy napon) a meleg büszkeség napját megünneplő Pride felvonulást, ami a Regent Street után a Trafalgar téren folytatódott. Az idei felvonulás a szokásosnál is nagyobb tömeget vonzott, mivel a homoszexualitás dekriminalizációjának az 50. évfordulójára is emlékeztek egyúttal, korábban ugyanis börtönbüntetés is járhatott miatta.

Vasárnap újra a sporté és Londoné lett a főszerep az atlétikai gyémántliga versenysorozat londoni állomása során. A versenyt az olimpiai stadionban tartották, ahol 3 hét múlva megrendezik az atlétikai világbajnokságot is. A nyertesek között volt több olimpiai és világbajnok, többek között a hazaiak nagy kedvence, Mo Farah is, aki ezúttal 3000 méteren diadalmaskodott.

És még egy apró hír a végére, bekerült az UNESCO világörökségi listájára Lake District. A nemzeti parkot gyönyörű környezete, gazdálkodása, és a művészekre és költőkre gyakorolt hatása miatt választották be a többi 30, már meglévő brit terület mellé.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Itt a Te szöveges hirdetésed is futhatna! Érdekel? Katt ide.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.