Wimbledoni teniszbajnokság, kormánypárti viták, Pride

 TransferWise

Az elmúlt héten Angliában megkezdődött a wimbledoni teniszbajnokság, tovább folyt a vita a közalkalmazottak béréről, és szombaton megrendezésre került Londonban a 45. Pride fesztivál.

Wimbledon az egyik legfontosabb és legnagyobb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon, a maga nemében páratlan. Minden évben több ezer lelkes szurkoló vesz részt a wimbledoni tenisztornán, akár a több napos várakozást is vállalva.

Idén sincs ez másként. A jeggyel nem rendelkezők ugyanis minden reggel csatlakozhatnak a „sorhoz”, ahol érkezési sorrendben osztanak ki korlátozott számú jegyet aznapra. A legtöbben még előző éjszaka megérkeznek a helyszínre, sátorral felszerelkezve.

A kevésbé szerencsések is megnézhetik persze a meccseket, a városban több helyszínen, így például a Tower Hillnél vagy Camden Marketnél felállított óriáskivetítőkön. Természetesen a BBC is élőben közvetíti az eseményt.

Tovább folyt a vita a kormánypárton belül a közalkalmazottak 1 %-os béremelési küszöbéről. Több vezető politikus is, mint például Michael Gove vagy Boris Johnson annak eltörlését szeretné.

A kormányfő Theresa May viszont kitart a küszöb mellett. Így nagyobb béremelésre jelenleg a brit egészségügyben dolgozók sem számíthatnak, pedig közel 40 ezer ápoló állás már most is betöltetlen.

Szerdán járt le a brit kormány által ígért határidő, amit a Grenfell Tower otthontalanná vált lakóinak új lakóhely kijelölésére szabtak. Azonban ezidáig csak 14 család fogadta el a neki kijelölt szállást a 158-ból.

A helyzetet kezelendő új, szakértőkből álló bizottságot nevezett ki a kormány az önkormányzat mellé, segíteni az újra elszállásolást és a folyamatok irányítását.

Szombaton megtartották Londonban (Budapesttel egy napon) a meleg büszkeség napját megünneplő Pride felvonulást, ami a Regent Street után a Trafalgar téren folytatódott.

Az idei felvonulás a szokásosnál is nagyobb tömeget vonzott, mivel a homoszexualitás dekriminalizációjának az 50. évfordulójára is emlékeztek egyúttal, korábban ugyanis börtönbüntetés is járhatott miatta.

Vasárnap újra a sporté és Londoné lett a főszerep az atlétikai gyémántliga versenysorozat londoni állomása során. A versenyt az olimpiai stadionban tartották, ahol 3 hét múlva megrendezik az atlétikai világbajnokságot is.

A nyertesek között volt több olimpiai és világbajnok, többek között a hazaiak nagy kedvence, Mo Farah is, aki ezúttal 3000 méteren diadalmaskodott.

És még egy apró hír a végére, bekerült az UNESCO világörökségi listájára Lake District.

A nemzeti parkot gyönyörű környezete, gazdálkodása, és a művészekre és költőkre gyakorolt hatása miatt választották be a többi 30, már meglévő brit terület mellé.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .