Viharos időjárás, May tárgyalásai, rekordon az infláció

Az elmúlt hét hatalmas széllökésekkel indult. Viharos időjárás kezdődött Írország és Nagy Britannia nyugati partvidékén a hurrikánból viharrá csendesült Ophelia révén.

Több mint 360 ezer lakás maradt áram nélkül és hárman életüket vesztették. A szél átlagos sebessége helyenként elérte a 118 mérföld/órás (188 km/órás) sebességet. A tomboló széllökések miatt az ír és az észak-ír iskolák hétfőn és kedden zárva maradtak.

A vihar Nagy-Britannia többi részén szokatlan égi jelenséget hozott. Az ég narancssárga színbe borult a viharos széllel ideszállított szaharai homok és a portugáliai erdőtüzekből származó füstszemcsék által.

Az egyik leghíresebb természetfilm készítő és tudós, Sir David Attenborough a műanyag használat radikális csökkentésére szólította fel a világot, hogy ezzel is csökkentsük a világ óceánjait fenyegető veszélyt.

A természettudós legújabb filmje, a Kék bolygó (Blue Planet) sorozat legújabb részének forgatásán szembesült a műanyag által vizeinket érintő veszéllyel, például mikor egy albatrosz műanyagot vitt a fiókáinak ételként. A sorozat első epizódja a BBC-n lesz látható vasárnap.

Az elmúlt öt év legmagasabb inflációját mérték szeptemberben, 3 százalékkal, köszönhetően az egyre magasabb szállítási és élelmiszer áraknak, és a gyenge fontnak. Az infláció emelkedése rossz hír minden Britanniában dolgozónak, mivel az átlagbérek csupán 2,1 százalékkal emelkedtek.

A Shell megnyitotta az első elektromos autó töltő állomásait Londonban, Surreyben és Derbyben, év végéig további hét állomás megnyitását tervezik. Állításuk szerint gyors töltőikkel a legtöbb elektromos autó akkumulátorát 30 perc alatt fel lehet tölteni. Egy kilowatt töltés jelenleg 25 pennybe kerül jövő júniusig, majd ez az ár 49 penny per kilowattra emelkedik.

Theresa May a héten kétszer is Brüsszelbe látogatott. Hétfőn az uniót képviselő Michel Barnierrel és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel vacsorázott és igyekezett javítani a tárgyalófelek hangulatán. Csütörtökön újra találkozott velük. Az újabb találkozó után megegyezés született arról, hogy decemberben elkezdődhetnek az első Brexit-tárgyalások a két fél közötti kereskedelmi szerződésekről.

Rendőrségi adatok szerint az elmúlt hat évben idén a legmagasabb a késeléses bűnesetek száma. A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a rendőrség által regisztrált esetek száma 13 százalékkal nőtt, több mint 5 millió esetre emelve a bűnesetek számát.

A szexuális bűnesetek száma egy ötöddel, a késeléses támadások száma 26 százalékkal emelkedett. A magasabb arányok egy részt a pontosabb regisztrálásnak is köszönhetőek, de sokak szerint a megszorításokra és a csökkenő rendőrszámra is visszavezethetőek az egyre rosszabb adatok.

A hétvégére újabb vihar érkezett, ezúttal walesi és dél-angliai területeket érintve. A Brian névre keresztelt vihar 80 mérföldes széllökéseket és heves esőzéseket hozott, több tucat repülő- és kompjáratot töröltek a rossz időjárás miatt.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .