Veszélyeztetett fajú cápák húsát szolgálják fel brit éttermekben

Veszélyeztetett fajú cápák húsát szolgálják fel brit éttermekben – derült ki az éttermekbe és a szupermarketekbe szánt cápatermékek DNS-vizsgálatából. 

Az Exeteri Egyetem kutatóinak vizsgálatai során két olyan cápától származó mintákat találtak, amelyeket a kihalás fenyegeti. Egyikük, a csipkés pörölycápára (Sphyrna lewini) például nemzetközi tilalmak vonatkoznak – írja az MTI.

A szakemberek szerint bár a tanulmányuk elenyésző számú mintán alapszik, ezek kellőképpen szemléltetik a veszélyeztetett fajokkal való, kártékony kereskedelmet.

“A brit eladásra szánt cápauszonyok között felfedezett csipkés pörölycápa rávilágít arra, valójában milyen széles körben elterjedt ezeknek a veszélyeztetett fajoknak a kereskedelme” – mondta BBC-nek Andrew Griffiths kutató.

A Scientific Reports című lapban megjelent tanulmány elkészítéséhez éttermekbe szánt cápauszonyokat, valamint halkereskedésekbe és gyorséttermekbe kerülő cápasteakeket vizsgáltak.

Kiderült, hogy jórészt tüskéscápát (Squalus acanthias) értékesítettek általános megnevezések alatt. 

“Szinte lehetetlen tudni egy fogyasztó számára, hogy mit vásárol meg. Az ember azt hiheti, hogy fenntartható forrásból származó terméket fogyaszt, miközben valójában veszélyeztetett fajt vásárolt meg” – mondta Catherine Hobbs exeteri tudós.

Feldolgozás után már nehéz megállapítani, hogy melyik fajtól származik. Ezért a tudósok DNS-teszteket végeztek, hogy megállapítsák, mi is került be valójában az emberi táplálékláncba.

Több mint száz mintát gyűjtöttek össze a dél-angliai fish and chips gyorséttermekből és szupermarketekből.

Cápahúst az egész világon fogyasztanak és évszázadok óta szerepel az emberi étrendben. 2000 és 2011 között azonban a cápák, ráják és más porcos halak globális importja 42 százalékkal növekedett meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint.

Ennek okán és a kihalástól való fenyegetettség miatt 12 faj nemzetközi kereskedelmét nehezítették meg.

A kutatók között azonban továbbra is viták folynak arról, hogy mely cápákat lehet – ha egyáltalán lehet – fenntarthatónak nevezni és táplálékszerzés céljából kifogni.

Griffiths szerint a cápákat sokkal jobban veszélyezteti a túlhalászat, mivel nem hoznak sok utódot a világra és hosszú ideig tart, míg elérik az ehhez szükséges érettséget. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .