Védőoltások Angliában

A gyermekkori védőoltások Angliában kissé eltérnek a Magyarországon megszokottól. Az Angliában született gyermekek szüleit általában automatikusan értesíti a Child Health Computer System vagy a GP a szükséges védőoltásokról. Ha azonban Magyarországon született gyerekekkel költöztök Angliába, mindenképpen ajánlott át nézni az alábbi listát és meggyőződni róla, hogy a gyermeketek megkapta-e időben a szükséges védőoltásokat és ha valami hiányzik, pótolni azt.

Az ingyenes és ajánlott beadandó gyermek-és fiatalkori védőoltások a brit NHS rendszerében a következők:

2 hónapos korban:

 • 5 in 1 vaccine – Összesen 3 alkalommal adják be az oltást a csecsemő 2 hónapos, 3 és 4 hónapos korában. Kitűnően működik és nagyon jó immunitást ad a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, a B típusú Haemophilus influenza (Hib) és a gyermekbénulás (polio) ellen. Nagyon biztonságos, nem tartalmaz élő organizmusokat, így nem áll fenn a veszélye, hogy a baba elkapja a betegséget tőle. A baba combjába adják be az injekciót. Mellékhatás nagyon ritka, kismértékű és átmeneti. Kisebb bőrpír vagy duzzanat keletkezhet és enyhe ingerlékenység.
 • Pneumococcal vaccine – A pneumococcus fertőzés megelőzésére szolgáló oltás. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű vérmérgezést, agyhártyagyulladást, agykárosodást is okozhat. A csecsemőket 3 alkalommal oltják be – 2 hónapos, 4 hónapos és 12-13 hónapos korukban. Előfordulhat hőemelkedés, bőrpír, duzzanat.
 • Rotavirus vaccine – Súlyos rotavírus fertőzés megelőzésére szolgáló oltás. A betegség magas lázzal, hányással, hasmenéssel együtt jár, ami súlyos, életveszélyes kiszáradást is okozhat. A betegség 3 év alatt a legveszélyesebb. A megiható oltóanyagot a baba 2 és 3 hónapos korában adják be.

3 hónapos korban:

 • 5 in 1 vaccine
 • Meningitis C vaccine – Súlyos agyhártyagyulladást és vérmérgezést előzhetünk meg az oltással. Összesen 3 alkalommal oltanak Angliában – 3 hónapos korban, 12 hónapos korban és 13-15 éves kor között az úgynevezett “teenage booster” oltás keretében. A beadás helyén fájdalom, bőrpír jelentkezhet. Előfordulhat az oltás után aluszékonyság, étvágytalanság.
 • Rotavirus vaccine

4 hónapos korban: 5 in 1 vaccine és Pneumococcal vaccine

12-13 hónapos kor között:

 • Hib/Men C booster – Egyetlen injekcióban adják be a a B típusú Haemophilus influenza (Hib) és a Meningitis C elleni emlékeztető oltást. Az oltás növeli a már korábban megszerzett védelmet. Nagyon biztonságos oltás, nem tartalmaz élő organizmusokat, ezért nem áll fenn a veszélye, hogy a gyerekek elkapják azt a betegséget, ami ellen véd. Az oltás után átmenetileg felléphet láz, bőrpír és duzzanat az oltás helyén, valamint ingerlékenység, étvágytalanság, álmosság.
 • MMR vaccine – Kanyaró, mumpsz (járványos fültőmirigy-gyulladás) és rubeola (rózsahimlő) ellen védő oltás kombináció. A tartós védettség kialakításához az oltást megismétlik általában az iskola kezdés előtt 3 és 5 éves kor között. Kanyaró járvány esetén ajánlott a védőoltás 6-9 hónapos csecsemőknek is, ha nagy a fertőződés valószínűsége.
  Ebben az esetben is szükséges a 12-13 hónapos és a 3-5 éves kor közötti oltás. Az oltóanyagban gyengített élő kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusok vannak – ez arra készteti a szervezetet, hogy ellenanyagot termeljen a betegség ellen. Az oltottakban a vírus nem tud megtelepedni. Enyhe lefolyású, úgynevezett oltás betegség előfordulhat az oltást követő 7-11. nap körül-ez lehet láz, étvágytalanság, rossz közérzet, kiütés és 1-2 napig eltarthat.
 • Pneumococcal vaccine

2-3-4-5-6 éves korban:

 • Children’s flu vaccine – Gyermek influenza elleni oltás. Gyors és fájdalommentes, tű nélküli oltóanyag. Mindkét orrlyukba egy-egy adag oltóanyagot fújnak. Az orrspray jobban működik mint a befecskendezett vakcina és kevesebb a mellékhatása. A beoltott gyerekek kisebb valószínűséggel betegszenek meg ha kapcsolatba kerülnek az influenza vírussal.

40 hónapos kortól (3 év 4 hónap):

 • kötelező védőoltások AngliábanMMR vaccine
 • 4 in 1 vaccine – iskola előtti emlékeztető oltás, amely egyetlen injekcióban tartalmazza a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés és a gyermekbénulás elleni oltóanyagot. 40 hónapos kortól az iskola köteles kor betöltéséig bármikor beadható. Az oltás a tinédzser korig védi meg a gyermekeket, amíg nem kapják meg a teenage booster-t.

12-13 év közötti lányoknak:

 • HPV vaccine – A méhnyakrák kialakulása ellen védő oltás. 2 injekciót kapnak a felkarba egymástól minimum 6, maximum 24 hónap különbséggel. Legalább 20 évig véd a méhnyakrák kialakulása ellen. Kérlek alaposan nézz utána ennek az oltásnak, megoszlanak a vélemények.

13-18 év között:

 • 3 in 1 teenage booster – Emlékeztető oltás, amely a tetanusz, a diftéria és a gyermekbénulás elleni védettséget hosszabbítja meg. A felkarba adják be, általában az iskolában. Kisebb bőrpír, duzzanat előfordulhat.

13-15 év között:

 • Men C booster – Emlékeztető oltás, amely a korábban kapott Meningitis C vaccine által elért védelmet növeli.

18-25 év között:

 • Meningitis C vaccine – Az egyetemi hallgatóknak ajánlott oltás abban az esetben, ha csak 10 éves kora előtt kapott ilyen oltást, vagy még soha nem kapott. Legalább 2 héttel az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt javasolt beadni.

 • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
 • Ha szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a facebook oldalunkat:

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .