Változtak a gyorshajtási bírságok Angliában és Walesben

A britek eddig is szigorúan büntették a közlekedési szabálysértéseket, e héttől azonban az eddiginél is nagyobb bírság kiszabására számíthatnak a szabálytalankodók. Mától változtak a gyorshajtási bírságok Angliában és Walesben a következők szerint:

A gyorshajtás Angliában is komoly szerepet játszik a baleseteknél, többek között ezért mától még keményebb szankciókra számíthatnak azok az autósok, akiket gyorshajtáson kapnak. A szigorúbb bírságolási rendszer bevezetésének köszönhetően valószínűleg kétszer is meggondolják a brit utakon közlekedő sofőrök, mielőtt komolyabban rálépnek a gázra.

Ezidáig a gyorshajtásért kiszabható legkisebb büntetési tétel 100 GBP volt és amellett, hogy 3-6 büntető ponttal is megajándékozták a szabálytalankodó autóst, a maximális büntetés akár 2500 fontra is rúghatott.

A jelenlegi jogi helyzet szerint abban a pillanatban felelősség terhel a gyorshajtásért, ahogy túllépted a maximálisan megengedett sebességhatárt. Ez egy 30 mph-s zónában 31 mph, vagy egy 70 mph-s zónában 71 mph. Nincs semmi de.

A végrehajtható gyorshajtási bírságokat Angliában és Walesben az alábbi 3 sávra osztották fel:

  • A sáv – a legenyhébb gyorshajtás bírság-kategória. Például, ha egy 20 mph-s zónában 21 mph és 30 mph között hajtunk, vagy egy 30 mph övezetben 31-40 mph közötti a sebességünk. Kaphatunk 3 büntetőpontot a vezetői engedélyünkbe és pénzbírságot, amely elérheti a heti jövedelmünk 25-75% -át.
  • B sáv – súlyos vétség. Ha egy 20 mph-es zónában 31-40 mph közötti sebességgel közlekedsz, ebbe a sávba kerülsz. Ez azt jelenti, hogy 4-6 büntetőpontot kapsz a jogosítványodba, vagy eltiltanak a vezetéstől 7-28 napra, plusz egy pénzbírság is a jutalmad lesz, amely elérheti a heti jövedelmed 75-125% -át.
  • C sáv – ez a legsúlyosabb gyorshajtás bírság-kategória. Ha például egy 20 mph zónában 41 mph felett hajtasz, eléred a legsúlyosabb büntetési tételt és a C sávba kerülsz. Ez azt jelenti, hogy 6 büntetőpont kerül a jogosítványodba, vagy eltiltanak a vezetéstől 7-56 napra, valamint pénzbírságot is kapsz, amely elérheti a heti jövedelmed 125-175% -át.

A legújabb szabályok szerint tehát azok a gyorshajtók, akik egy 70 mph-s zónában több mint 101 mérföldes óránkénti sebességgel közlekednek, a heti bérük 125-175%-ra is bírságolhatók. Amennyiben egy 30 mph-s zónában 31-40 mph-val közlekedik valaki, azon kívül, hogy 3 büntetőpontot is szerez magának, megbírságolhatják a heti fizetésének a 25-75%-val.

Azok az autósok, akiknél a sebesség nagymértékben meghaladja a sebességhatárt, akár 56 napra is eltilthatók a vezetéstől. A járművezetéstől való eltiltást vonja maga után az is, ha 3 éven belül 12, vagy több büntetőpontunk összegyűlik. Azt már mondanunk sem kell, hogy ha valakinek a munkaeszköze az autó, esetleg a munkába járáshoz nélkülözhetetlen, a közel két hónapos vezetéstől való eltiltással a megélhetését is komolyan kockára teszi.

A minimális büntetési tétel nem változott, ahogy a kiszabható minimális büntetőpontok mértéke sem. Azon autósok esetében, akik első alkalommal sértik meg a gyorshajtásra vonatkozó szabályzatot, felkínálható  a részvétel lehetősége egy továbbképző tanfolyamon – a büntetőpontok kiszabása helyett. Visszaeső elkövetők esetében azonban ez nem lehetséges.


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.