Változtak a Brit állampolgárság igénylésének feltételei!

Korábban már írtunk részletesen arról, hogy hogyan kell igényelni a Brit állampolgárságot, milyen feltételekhez kötött, mennyibe kerül, mik az előnyei. 2015. November 12-én bevezettek néhány fontos változtatást, amiről érdemes tudni mindenkinek, aki fontolgatja a Brit állampolgárság megszerzését.

Változtak a Brit állampolgárság igénylésének feltételei, ezek a változások pedig következők:

Ezidáig nekünk magyaroknak, mint EU állampolgároknak elegendő volt 3 illetve 5 év folyamatos Egyesült Királyságbeli tartózkodás és a szükséges feltételek teljesítése ahhoz, hogy automatikusan megkapjuk az állandó rezidens státuszt, majd ezután 1 évvel jelentkezhettünk állampolgársági vizsgára.

Korábban a permanent residence card, mint erről szóló bizonyíték becsatolása az állampolgársági kérelmek mellé nem volt feltétlenül szükséges. Ugyanakkor ha valaki rendelkezett ilyennel, az megkönnyítette, sok esetben meg is gyorsította az állampolgársági eljárást.

2015. November 12-én azonban fontos jogszabály módosítást vezettek be. Mostantól az EU állampolgároknak a Brit állampolgársági igénylés elindítása előtt rendelkezniük kell UK permanent residence card-al.

Ez a kártya igazolja többek közt azt is, hogy jogodban áll a Brit állampolgársági eljárást kezdeményezni. Itt tudod igényelni: https://www.gov.uk/apply-for-a-uk-residence-card/permanent-residence-card  – a kitöltendő nyomtatványt itt is megtalálod, ami jelenleg 85 oldalas.

A permanent residence card ára: £65 + £19.20 a postai szolgáltatás díja, ami egy komplex szolgáltatást tartalmaz nem csak postaköltség!

Változtak az elfogadható nyelvvizsga követelményei is. A jelenleg elfogadott angol tesztek és vizsga központok listáját itt találod: https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applying-for-uk-visa-approved-english-language-tests.

Minden egyéb feltétel változtatlan maradt, erről a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.