Vállalkozás indítása, cégalapítás Angliában lépésről lépésre

Az angliai vállalkozás alapításának gondolatával foglalkoztunk már egy korábban megjelent írásunkban. A vállalkozás indítása, a cégalapítás Angliában lényegesen egyszerűbb; a fenntartása, üzemeltetése jóval olcsóbb mint Magyarországon.

Ha alapos mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy belevágunk és új vállalkozást indítunk vagy céget alapítunk Angliában, akkor nézzük meg, hogyan is zajlik ez a szigetországban.

Fontos tisztában lenni a különböző vállalkozási formák előnyeivel és hátrányaival. Nem mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy valamilyen más társulás formájában működünk. Ez a döntés nagy mértékben befolyásolja, hogy mekkora anyagi kockázatot vállalunk, mennyire vagyunk mi a vállalkozásunk urai, milyen adózási formát kell választani, stb. Bemutatjuk a két leggyakoribb brit üzleti struktúrát:

Egyéni vállalkozás/Self Employed

Egyéni vállalkozást indítani Angliában rugalmas, egyszerű és díjtalan. Első lépésként természetesen rendelkezni kell NI számmal és angliai lakcímmel. Ezután el kezdhetünk “működni”, majd a tevékenység megkezdését követő 3 hónapon belül regisztrálnunk kell online a brit adóhatóság, azaz a HMRC honlapján, ahol bejelentjük a vállalkozóvá válásunk tényét.

A HMRC regisztrációhoz a tevékenységünk rövid leírása szükséges, TEÁOR kódot ne keressetek mert nincs, ahogy vállalkozói igazolvány sincs. A regisztráció után postán kapni fogunk egy számot (UTR), amivel igazolhatjuk, hogy regisztrált vállalkozók vagyunk, illetve a többi hivatalos ügyünket – mint például az adóbevallás – már ezzel intézhetjük.

Ha a meglévő főállásunk mellett kívánunk mellékállású egyéni vállalkozóként működni akkor elég a regisztrációt az első ilyen jellegű tevékenység (számla, költség) előfordulásakor megtennünk. Ha azonban ez a tevékenység a főállásunk akkor mielőbb regisztráljunk, hogy biztosítottak legyünk Angliában. Érdemes tudni, hogy az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel amennyiben ilyen jellegű bajba keveredik.

Cégalapítás Angliában

Egy cég nem kezdhet ilyen egyszerűen működni, meg kell alapítani, ami nem ingyenes, be kell több helyen jelenteni (Companies House, HMRC), több vele a tennivaló. A cég bejegyzése az angol cégbíróságon (Companies House) történik. Ők ellenőrizni fogják, hogy szabad-e még az általunk választott cégnév és elvégzik a szükséges adminisztrációt.

LTD, azaz Limited Company (hasonló a magyar KFT-hez) alapításához szükségünk van a vállalkozás nevére, címére, legalább egy igazgatóra és egy részvényesre, egy alapító okiratra valamint a tulajdoni részek és a működési szabályok, cégvezetési feltételek részletes leírására.

Ezek birtokában regisztrálnunk kell a Cégbíróságon (Companies House) ahonnan kapunk egy igazolást (Certificate of Incorporation) amely bizonyítja, hogy a vállalkozás törvényesen létrejött, tartalmazza a megalakulás dátumát és a cég bejegyzett számát. A Cégbíróságra történő bejelentésnek számos módja van, akár online is megtehető 15 GBP díj fejében.

A vállalkozást a brit adóhatósághoz is be kell jelenteni. A HMRC bocsájtja ki azt a tízjegyű számot (UTR) amivel a cég adóügyeit intézhetjük majd a jövőben. Ezt postán küldik ki a cég bejegyzett címére a Cégbíróságnál történt bejegyzést követő pár napban.

Hogy az általunk tervezett tevékenységet milyen vállalkozói formában éri meg folytatni, mindenki alapos mérlegelés után döntse el. Minden esetben más az adózási és a különféle járulékfizetési kötelezettség.

Vállalkozás indítása,cégalapítás Angliában 2

Az adóév Angliában minden évben április 6-tól a következő év április 5-ig tart. Adóbevallást (Self Assessment) az adott adóév utáni október 5 – január 31 között kell beadni és ekkor kell befizetni egyes járulékokat és adókat is.

Az elvégzett munkáról számlát kell adnunk az ügyfélnek, de ne rohanjatok a papír-írószer boltba számlatömböt keresni, nem szükséges. Akár kézzel is megírhatunk egy számlát egy egyszerű papíron, azonban figyeljünk arra, hogy az alábbi információkat tartalmaznia kell:

  • az egyéni vállalkozóként regisztráltatott név és cím,
  • az ügyfél neve és címe,
  • az összeg,
  • a dátum,
  • az ÁFA (VAT) összege, ha ez vonatkozik ránk, illetve
  • a számla sorszáma.

Használhatunk az interneten több helyen fellelhető ingyenes számlakészítő programokat, ahol PDF-ben letölthető számlát készíthetünk néhány perc leforgása alatt. Az összes számlánkat (ÁFA körösként illetve VAT regisztráltként a hibás és javított számlákat is) meg kell őrizni az aktuális adóév végétől számítva még öt évig.

Ha alkalmazottakat is akarunk foglalkoztatni, akkor regisztráltatnunk kell magunkat mint munkáltatót. Hasznos tagja a vállalkozásnak a könyvelő. Jogi tanács igénybevétele és a biztosítás kötése is üdvös lehet, különösen ha nem egyedül vállalkozunk.

Sokan dédelgetnek vállalkozói álmokat, de nincs lehetőségük egyből belevágni az önálló üzleti életbe. Meglévő főállásuk mellett vágnának bele a legtöbben a saját vállalkozás elindításába. Természetesen ebben az esetben is szükséges az alapos utánajárás, a körültekintő tájékozódás ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk.

Néhány tipp azoknak akik ilyen úton szeretnének elindulni: osszuk be precízen és hatékonyan az időnket, esetleg vonjunk be családtagokat a kezdeti ügyek intézésébe, mindenképp tartalékoljunk pénzt az adó befizetésre.

Gyakori hiba, hogy a főállás mellett vállalkozók úgy vélik, hogy a HMRC automatikusan tudja, hogy nekik egyéni vállalkozói jövedelmük is van. Ez nincs így, ezért szükséges a CWF1 nyomtatványon keresztül (vagy online) tájékoztatni a hatóságot. Ha 5595 GBP alatti lesz a várható bevételünk az egyéni vállalkozásunkból akár a társadalombiztosítási járulék (NI) fizetési kötelezettségünk is csökkenhet.

Hasznos lehet a helyi Kereskedelmi Kamarához (Chamber of Commerce) csatlakozni, hisz ilyen módon gyorsan megismerhetik a vállalkozásunkat és mi is előnyös kapcsolatokra tehetünk szert.

Alkalmazhatunk pár embert, hogy bizonyos feladatokat ők végezzenek el, amíg mi a munkahelyünkön dolgozunk. Pár órás munkákat oszthatunk szét, helyi munkaerőt vagy online lehetőségeket aknázva ki. Az utóbbi lehetőség támogatására az Elance Europe cég 75 GPB összeggel támogatja azon brit vállalkozásokat, akik hajlandók online alkalmozottakat foglalkoztatni.

Mindent összegezve elmondhatjuk, hogy a szigetországban a hatóságok elve a vállalkozások támogatása és nyereségessé tétele. A vállalkozások az Egyesült Királyságban napokon belül elindíthatóak, a nyereség 90%-a kivehető tiszta haszonként, majd minden költség azonnal leírható, minimális az adminisztráció, havi 460 GPB alatt az alkalmozattokat nem kell bejelenteni az angol cégbe és évi 8600 GPB alatt a vállakozót nem terheli adófizetési kötelezettség sem.

Angliai vállakozásunk sikere nagyrészt, tehát rajtunk múlik. Nem háríthatjuk külső tényezőkre a felelősséget. Kell egy jó ötlet, vállakozói kedv, kitartás, idő, elszántság és a befektetett munkánk meghozza édes gyümölcsét. Szép sikereket kívánunk minden angliai magyar vállalkozónak!

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .