Vállalkozás alapítása Angliában I.

Mennyire nehéz a vállalkozás alapítása Angliában (és sikeressé tétele)? A vállalkozói élet teljesen felemészti az ember idejét, energiáját és pénzét, vagy megoldás arra, hogy a magunk urai legyünk és mi osszuk be az időnket, egyensúlyt teremtve a munka és a család között, biztosítva a stabil anyagi hátteret?

A legtöbb esetben a vállalkozói lét egy ötlettel kezdődik, egy olyan ötlettel, ami termékké vagy szolgáltatássá alakítva eladható. Vannak kényszer vállalkozások is, de most inkább a tudatosan választott útról és annak angliai lehetőségeiről szólnék.

A cégalapítás Angliában rendkívül egyszerű. A vállalkozó azt érezheti, hogy bíznak benne, hogy segítik őt abban, hogy sikeres legyen.

Az ösztönző hozzáállás, a számtalan segítség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvünk legyen Angliában vállalkozni vagy céget alapítani.

Nem kell előre bejelenteni a tevékenységi kört. Nincs minimális alaptőke, a kezdő vállalkozások adóterhe kedvező. A bankok kezdeti hitelkeretet biztosítanak valamint ingyenes céges számlavezetést minimum 12, de akár 18 hónapra is az üzleti számlacsomagok nyitásakor.

ÁFA (VAT) fizetése is csak akkor esedékes, ha a cég bevétele meghalad egy bizonyos limitet, ami jelenleg évi 85 ezer font.

Ha megvan az ötlet, érdemes felkeresni egy helyi vállalkozásokat támogató, sőt az ötlet kibontakoztatásában is segítő szervezetet. Ez Angliában a National Enterprise Network. Skóciában a Business Gateway, Észak-Írországban a NI Business Info, Walesben pedig a Business Wales.

A brit kormányzati honlapon minden felmerülő kérdésünkre kaphatunk választ, a kezdeti lépésekhez nagy segítséget jelent a sok, hasznos információ.

Ha már van egy jó ötletünk, egy szellemi termékünk, akkor azt érdemes levédetni, nehogy más megelőzzön bennünket a vállalkozás elindításában. Maga az ötlet nem szellemi termék, egy regény gondolata például nem az, de ha már leírom, akkor az.

A vállakozás elindításának sokféle módja van, de az alábbi lépéseket érdemes megfontolni. Végezzünk piackutatást, térképezzük fel, kik lehetnek potenciális ügyfeleink és beszéljünk velük. Vizsgáljuk meg, hogy az ötletünk valóban létező szükségleteket elégít-e ki.

Alakítsuk ki a szolgáltatást vagy a terméket (prototípus) és teszteljük azt valódi vásárlók segítségével. Az igényeknek megfelelően változtassunk rajta, fejlesszük, alakítgassuk addig, amíg pontosan kiderül, hogy mire is van igazából igénye a célközönségünknek.

Hasznos partnereket felkutatni, olyanokat akikkel együtt tudunk dolgozni, valamilyen módon a mi vállalkozásunk kapcsolódik az ő üzletükhöz. Működjünk együtt, alakítsunk ki jó partneri viszonyt, kölcsönösen előnyös együttműködési feltételeket.

Néhány tapasztalt szakértő véleményének kikérése is jól jöhet mikor arról döntünk, hogy milyen típusú vállakozás is adná a legmegfelelőbb jogi keretet az ötletünk megvalósításához.

Nézzünk utána, hogy a tervezett üzleti tevékenység milyen engedélyekhez, jogosítványokhoz kötött az Egyesült Királyságban: https://www.gov.uk/licence-finder

A vállalkozás indításának és működtetésének vannak költségei, ennek fedezésére Angliában is számos lehetőség kínálkozik a banki kölcsönöktől kezdve, a pályázatokon át a különféle állami támogatásokig, sőt olyan magánszemélyek is vannak, akik induló vállalkozásokba fektetnek be.

Ha munkanélküliként vágunk bele a vállakozói létbe, még anyagi támogatást is kaphatunk, erről bővebben a JobCentre irodákban lehet tájékozódni.

Mindenképp szükségünk lesz egy angol nyelvű üzleti tervre, főleg ha anyagi támogatást szeretnénk igényelni a vállalkozásunkhoz Angliában. A jó ötletek sokszor nem jutnak el a sikeres üzletig, míg kevésbé nagyszerű ötletekből hihetetlen siker születik. Ennek ezer oka van, de az egyik alappillér a működő üzleti terv.

Mindenképp győződjünk meg a leendő vásárlóink valós igényeiről és lépésről lépésre gondoljuk át, hogyan fogjuk az ötletünket életképes, profitot termelő vállakozássá fejleszteni, mielőtt hatalmas mennyiségű időt, pénzt és energiát fektettünk bele.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy teljesen egyedül vágjuk-e bele az üzletbe. Természetesen sok előnye van annak, ha mindenért mi vagyunk a felelősek, minden a mi kezünkben összpontosul, saját magunk főnökei lehetünk. Ehhez azonban érteni kell a vállakozói lét sokrétű csínját-bínját.

Ha van egy jó ötletünk, vagy egy tehetségünk, amit ily módon szeretnénk kamatoztatni akkor érdemes olyan partnert keresni a vállalkozásunkhoz, aki ért az üzlet marketing vagy/és finanszírozási szektorához.

A mai világban a technológia nélkülözhetetlen, ezért a megfelelő informatikai háttér kiválasztása is fontos. Az internetes jelenlét életbevágó lehet, ezért a weboldal és a szociális média lehetőségeinek kiaknázására is jövedelmező lehet egy szakértő segítségét igénybe venni.

Az arculattervezés, a logó, a székhely, a reklámok, stb mind-mind olyan részletek, amelyek jelentősen meghatározzák egy vállalkozás sikerét.

Bármilyen tanácsadó segítségét vesszük igénybe beszéljük meg előre milyen területeken várunk tőlük segítséget és mennyi lesz ennek a költsége. Szerencsés több tanácsadó árajánlatát begyűjteni és alapos mérlegelés után dönteni arról, hogy kinek a segítségét vesszük igénybe.

S végül, ha elég eltökéltek vagyunk és meghoztuk a döntést, hogy belevágunk az angol cégalapításba, vagy egyéni vállalkozást alapítunk Angliában, érdemes elolvasni a folytatást is, ahol megismerhetjük az első lépéseket.

(A cikk utoljára 2018. október 21-én frissült.)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .