Választás 2022: Mit tegyél, ha Angliában élsz, és szavazni szeretnél?

Szavazzunk, de hol és hogyan?

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás 2022. április 3-án fog lezajlani. 

Mit tegyél, ha Angliában élsz, és szavazni szeretnél? 

Ha van magyarországi bejelentett lakcímed, akkor kérheted a külképviseleti névjegyzékbe vételedet, ebben az esetben a szavazás napján 6 és 18 óra között a nagykövetségen, vagy egy konzulátuson fogsz tudni személyesen szavazni. 

A névjegyzékbe vételre január 27-től március 25-ig van lehetőség online, a következő oldalon:

https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=9d3bf7d2-5cc1-42c3-8911-94ff0e83158d

A névjegyzék bevételt mindenképpen külön kérni kell minden választást alkalmával.  

Fontos, hogy a megadott személyes adatoknak meg kell egyezniük a lakcímkártyádon feltüntetett adatokkal, különben a kérelmedet elutasítják. A kérelem benyújtása során megadhatsz azonban egy értesítési címet (ez lehet a külföldi címed), ahová a választási iroda megküldi majd a döntésről szóló értesítést. 

Ha nincsen magyarországi bejelentett lakcímed, akkor, ha még nem tetted meg, regisztrálj a https://kerelem.valasztas.hu/vareg/KulfoldiCimKerelemInditasa.xhtml oldalon, erre január 11-től március 9-ig van lehetőség. Ebben az esetben kényelmesebben, levélben szavazhatsz. A regisztrációt követően egy levélcsomagot fogsz kapni, és az abban leírtak szerint kell eljárnod, hogy leadhasd a szavazatodat. 

A levélcsomagot leadhatod a külképviseleten március 19. és április 3-a között, vagy postai úton elküldheted a Nemzeti Választási Irodának, ügyelve arra, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. 

Ha esetleg mindezeket már egy korábbi választás alkalmával végigcsináltad, még mindig érdemes gyorsan átgondolni, vajon nem költöztél-e el azóta, és meggyőződni arról, hogy naprakészek a regisztrált adataid. 

 

Ebből a cikkünkből segítséget kaphatsz ahhoz, hogy eljuss a külképviseletekre.

Forrás: www.valasztas.hu 

Exit mobile version