Választás 2018: Hogyan szavazz Angliából?

Szeretnél részt venni a 2018-as országgyűlési képviselő-választásokon, de külföldön élsz? Mik a legfontosabb teendőid, ha Angliából szeretnél szavazni? Hogyan szavazz Angliából? Összegyűjtöttük egy helyre a legfontosabb információkat.

A külföldön élő magyar állampolgárok is jogosultak részt venni az idei parlamenti választásokon.

A részvétel módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezünk-e még magyarországi lakcímmel, vagy sem.

Hogyan szavazhatunk Angliából?

Akiknek van Magyarországon bejelentett lakcíme:

 1. Külképviseleti névjegyzékbe vétel online vagy postai úton, vagy személyesen a magyarországi helyi választási irodában 2018. március 31-én 16 óráig, azaz legkésőbb a szavazást megelőző 8. napon,
 2. Szavazás kizárólag személyesen a külképviseleten, vagy Magyarországon a lakóhelyünk körzetében.

Akiknek nincs Magyarországon bejelentett lakcíme:

 1. Regisztráció, külképviseleti névjegyzékbe vétel online vagy postai úton legkésőbb a szavazást megelőző 15. napon,
 2. A postán érkező szavazási levélcsomag kézhezvétele után az abban leírtak értelemszerű alkalmazása. A levélcsomag feladható postán, azonban legkésőbb április 7-e éjfélig be kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Leadható a külképviseleteken munkanapokon a szavazást megelőző 2 hétben, vagy a szavazás napján, valamint Magyarországon a választási irodákban a szavazás napján.
Kinek kell regisztrálnia?

A Nemzeti Választási Iroda általi névjegyzékbe vétel, a regisztráció szükségessége is elsősorban annak a függvénye, hogy van-e még bármilyen magyar lakcímünk, vagy nincs.

Nem szükséges a regisztráció, a választói névjegyzékbe vétel automatikus, amennyiben

 • lakóhely szerinti bejelentett lakcímünk van Magyarországon,
 • lakóhely szerinti és tartózkodási hely szerinti lakcímünk van Magyarországon,
 • állandó bejelentett lakóhelyünk sem külföldön, sem Magyarországon nincsen, azonban bejelentett tartózkodási helyünk van Magyarországon.

Regisztráció szükséges, amennyiben

 • külföldi cím szerepel a lakcímkártyánkon és nincs Magyarországon a lakcímnyilvántartásban nyilvántartott lakcímünk,
 • külföldi cím szerepel a lakcímkártyánkon és van Magyarországon a lakcímnyilvántartásban nyilvántartott lakcímünk,
 • nincs sem állandó lakóhelyünk, sem bejelentett tartózkodási helyünk Magyarországon,
 • nem szerepelünk a magyar lakcímnyilvántartásban.

Ha mostanában költözünk Magyarországra és lakcímet létesítünk 2018. április 1-ig, automatikusan felvesznek a központi választási névjegyzékbe, tehát nem kell regisztrálni.

Levélben csak országos pártlistára adhatjuk le a szavazatunkat, sem nemzetiségi listára, sem egyéni képviselőjelöltre nem. Ez utóbbiakra külföldről kizárólag a külképviseleteken személyesen van mód voksolni, aminek pedig feltétele a magyarországi lakcím.

A pártok listáját itt talájátok. Az április 8-i országgyűlési képviselő-választáson immár 118 külképviseleten voksolhatunk személyesen, függetlenül attól, hogy hol, melyik külföldi országban élünk életvitelszerűen.

Az Egyesült Királyság területén 3 külképviselet van, a pontos elérhetőségeik a következők:

Anglia: 

 • London: Westminster Cathedral Hall, Ambrosden Avenue, London (bejárat a katedrális mögött, az Ambrosden Avenue Francis street felőli végén) SW1P 1QW. A szavazás ideje: 2018. április 8. 6-18 óra között. Akadálymentesített.
 • Manchester: St Margaret’s Social Centre, Brantingham Road, Chorlton, Manchester M21 OTT (a Marchwood Avenue-val szemben). A szavazás ideje: 2018. április 8. 6-18 óra között. Akadálymentesített.

Skócia: 

 • Edinburgh: Apex Waterloo Place Hotel (Waterloo Suite), 27 Waterloo Place, Edinburgh EH1 3BH. A szavazás ideje: 2018. április 8.
  6-18 óra között. Akadálymentesített.

Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .