Útmutató alkalmazottak felvételéhez Angliában

Hogyan kell eljárnunk, ha bővíteni szeretnénk a meglévő csapatot? Mi a menete a foglalkoztatásnak, hogy zajlik az alkalmazottak felvétele Angliában? A brit munkaerő-felvétel szabályairól beszélgetünk az EVLA Team vezetőjével, Szabó Évával.

 • Mi az első és legfontosabb lépés, ha az angol cégünkben alkalmazottakat szeretnénk foglalkoztatni?

Az alkalmazottat foglalkoztatása előtt a cégnek vagy vállalkozónak kell regisztrálnia az adóhivatalnál mint munkáltató. Ezt követően fogja a vállalkozás megkapni azt az egyedi munkáltatói adószámot, ami szükséges lesz az alkalmazottak fizetésének és bérterheinek lejelentéséhez az adóhivatal felé.

 • Az angol cég tulajdonosa(i) számára is kötelező a regisztráció?

Abban az esetben, ha az angol cég tulajdonosa, ügyvezetője fizetés formájában szeretne hozzájutni a cég jövedelméhez, akkor igen, a regisztráció ebben az esetben is szükséges.

Tapasztalatunk szerint ez gyakran elmarad azonban olyan cégeknél, akik nem alkalmaznak könyvelőt a kezdetektől, ami súlyos adókövetkezményekkel járhat. A cég bevétele ugyanis nem az ügyvezető jövedelme azonnal, azt nem veheti ki és költheti, amikor a cég megkapja az összeget.

A cég egy különálló jogi egység független vagyonnal. Az ügyvezető/tulajdonos fizetés vagy osztalék formájában juthat ehhez az összeghez legálisan. Ha ez az egyetlen jövedelemforrása, akkor őt is megilleti az éves adómentes kereset (jelenleg 11850 font), de csak fizetés formában.

Ha a cégből nem fizetésként kerül ki ez az összeg, akkor nem lesz adómentes, a cégeknek nincsen adómentessége. Ezért a bérszámfejtés szükséges ahhoz, hogy legalább a 11850 fonton keletkező társasági adót megspórolja a cég.

 • Mennyibe kerül ez a regisztráció?

A regisztrációnak nincsen hivatali illetéke vagy kötelező díja. Általában csak a munkadíj merül fel, ha ezzel megbíznak valakit, de akár saját maguknak is elindíthatják a regisztrációt. A mi irodánk 90 fontért vállalja a regisztrációt.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az önálló regisztrációba csak akkor kezdjenek bele, ha pontosan ismerik a teendőket.

Sajnos láttunk már arra is példát, hogy egy plusz kocka bejelölésével olyan területre is kötelezettséget vállalt valaki, amihez nem is volt köze a cégnek és havonta 100 fontra büntették, mert az ehhez kapcsolódó különbevallásokat nem adta le.

 • Milyen nyomtatványokat kell kitöltenünk, (és hová kell továbbítanunk) ha be szeretnénk jelenteni az új alkalmazottakat?

Az alkalmazottak bejelentésekor a személyes adatokra és az adóévben addig felmerült jövedelmeinek igazolására van szükség.

Erre való a P45 nyomtatvány, amit kilépéskor kapnak meg a munkavállalók, hogy le tudják adni az új munkahelyen és ott folytatni tudják a jövedelmük pontos bérszámfejtését, mivel az éves kereset összeadódik mindenkinél több forrás esetén is.

Ezeket a munkáltatónak vagy bérszámfejtés végző irodának online kell a bérszámfejtési rendszerbe rögzítenie.

 • Milyen dokumentumokat kell elkérnünk a leendő munkatárstól?

Mint munkáltató kötelesek vagyunk meggyőződni az alkalmazott személy személyazonosságáról és munkához való jogához az Egyesült Királyságban.

Ez kicsit idegen terület nekünk magyaroknak, mert (jelenleg még) szabad munkavállalás van az Európai Unióban, de könnyen lehet, hogy EU-n kívüli alkalmazottba botlunk, ahol szükséges a vízum ellenőrzése.

 • Szükséges-e, s ha igen, milyen munkakörökben az erkölcsi háttér ellenőrzése? Hol tudjuk ezt leellenőrizni Angliában?

Igen, bizonyos munkakörökben szükséges lehet, máshol nagy marketing ereje van, ha elmondhatjuk ellenőrzött személyekkel dolgozunk együtt. Ezt a cégeknek maguknak kell mérlegelni.

Általánosan azonban nem lehet bárki adatait lekérnünk, csak bizonyos munkakörökben, például gyermek vagy idősgondozásban, egészségügyben.

Egyéb esetekben ezt a személynek kell megkérnie magára és biztosítani a munkáltató felé. Itt ellenőrizhető, hogy ki kérheti le pontosan az erkölcsi bizonyítványt: https://www.gov.uk/find-out-dbs-check.

 • Kell-e biztosítást kötnünk Angliában a beosztottakra? Ha igen, milyen típusú biztosítást ajánlanál?

Igen, minden olyan munkáltatónak kötelező munkáltatói felelősségbiztosítást kötni, aki magán és családtagokon kívül más személyt is alkalmaz.

A felelősségbiztosítás hiánya súlyos, akár napi (!) 2500 fontos büntetéssel is járhat, mégis a hiányát gyakran észrevesszük a vállalkozásokban.

Ez sajnos nem opcionális, szükséges az első naptól, ahogyan alkalmazunk valakit. Konkrét biztosítást nem tudok ajánlani, mert mindenkinek más lesz a megfelelő, mint egy autóbiztosítás esetében.

Viszont több bróker oldal is van, ahol meg lehet találni a testreszabott legjobb ajánlatot. Mi ezt szeretjük: https://www.simplybusiness.co.uk

 • Milyen esetekben kell írnunk munkaszerződést és mikor nem? Mennyi időn belül kell ezt elkészítenünk és átadnunk a munkavállalónak?

Minden esetben szükséges munkaszerződés, amikor valakit több mint 1 hónapra alkalmazunk. 2 hónap áll rendelkezésére a munkáltatónak, hogy ezt elkészítse és átadja a munkavállalóknak a munkábaállástól számítva.

 • Tudsz esetleg egy letölthető és szerkeszthető munkaszerződés-sablont ajánlani?

Igen, a gov.uk oldalon jó minták állnak rendelkezésre:

https://www.gov.uk/government/publications/employment-particulars-written-statement-form.

 • Kötelező Angliában a magánnyugdíjpénztári beléptetés?

A magánnyugdíjpénztárba való beléptetés viszonylag új kötelezettség, de most már minden munkáltatót érint a kérdés, kis- és nagyvállalkozásokat egyaránt.

Amennyiben magunkon kívül mást is alkalmazunk, aki 22 év felett és a nyugdíjkorhatár alatt van és legalább 10.000 fontot keres nálunk egy évben, úgy be kell léptetni a magánnyugdíjpénztárba és befizetni a magánnyugdíj járulékokat is.

 • Milyen járulékokat kell fizetnünk a meglévő munkavállalóink után?

A bérek után a munkáltatónak egyedül a munkáltatói TB-t kell megfizetnie az adóhivatal felé, ami a havi fizetés 702 font feletti részét terheli.

Erre 3.000 fontig mentességet kap minden cég, ahol az ügyvezetőn túl más is dolgozik és csak a 3.000 font feletti járulékot kell elkezdeni megfizetni.

Ez akár azt is jelentheti, hogy 1-2 embert is felvehetünk plusz terhek nélkül.

Emellett a munkáltatónak kell levonni és befizetni az alkalmazott saját adóját és TB-jét, amit a bruttó bérből vont le, de az a levonás mindig az alkalmazott körülményeitől függ és az ő saját terhük, nem a cégé.

 • Mit tanácsolnál azoknak az elfoglalt cégvezetőknek, akik nem tudják eldönteni, hogy foglalkoztassanak-e egy-két plusz embert, vagy inkább kevesebb munkát vállaljanak a továbbiakban?

Nincsen business anélkül, hogy valaki dolgozna benne, amiért jogosan várja a juttatást. Ez lehet az ügyvezető maga, akinek jelentős adómegtakarítása lehet, ha fizetésben veszi fel a juttatása egy részét.

Ha pedig terjeszkedik az üzlet, eljön az a pont, ahol már segítségre van szükség. Itt lehet bárki bármilyen ügyes szakember a maga területén, új feladattal áll szemben és főnöknek kell lennie.

Ez már önmagában is új terep, ahol sok hibát lehet elkövetni, de ha gondoskodnak arról, hogy legalább az adminisztratív teendők rendben legyenek a kezdetektől fogva, az már eggyel kevesebb fejfájás lesz a jövőben.

Azt tapasztalom, hogy sokan visszarettennek azon a ponton, ahol már alkalmazni kellene valakit, mert bonyolultnak vagy drágának tűnik, inkább nem vállalnak több munkát.

Én azt javasolnám, hogy ez ne állítson meg senkit a terjeszkedésben, ha lehetősége van rá, inkább kérjen segítséget, ha bizonytalan a teendőkben. Mi, könyvelők, ezért vagyunk itt.

Köszönjük Évának a rendkívül hasznos új infókat. Ha ti is olyan vállalkozók vagytok, akik szeretnek nyugodtan aludni és biztos kezekben akarjátok tudni az angol cégetek könyvelését, a dolgozók munkabérének számfejtését, keressétek bizalommal Szabó Évát és csapatát az alábbi elérhetőségeken:

Telefon:
 • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
 • Irodai mobil: +44 7786 086 348
 • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325
Email:
Web: 
Skype: szabo.eva.beatrix

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .