Utazás repülőn babával, kisgyerekkel

Egy hosszabb utazás repülőn babával, kisgyerekkel soha nem könnyű. Tanácsainkkal megpróbálunk segíteni azoknak a bátor családoknak akik erre akár szükségből, akár kedvtelésből vállalkoznak. Gyakran repülő rutinos angliai magyar anyuka gondolatait olvashatjátok.

Őszintén szólva az elején meglehetősen féltem a gyerekkel való repüléstől. Amikor először Magyarországra utaztunk a 4,5 hónapos lányunkkal nagyon izgultam és meg kell mondjam, az első út után sem lettem nyugodtabb. Elég fárasztó volt!

Rengeteg mindent kellett bepakolni, vizet, tápszert, pelenkát, tisztítókendőt, játékokat, váltás ruhát, ha bármi történne, és még sorolhatnám. Ezen kívül vittük a babakocsit és a babaülést. Valamint a szokásos kézipoggyász bőröndöt, hiszen minden lehetőséget kihasználtunk a pakolásra. Úgy éreztem, hogy minden kezünkben lóg egy csomag (vagy a gyerek) és egy polip összes karja sem lenne elegendő, hogy ezt a sok mindent vigye.

A férjemmel ketten mentünk, de így is nagyon elfáradtunk. Nem értettem, hogy hogyan lehet, hogy anyukák egyedül repülnek a gyerekükkel, akár hosszabb utakra is. Aztán eljött a második út, a harmadik, a negyedik és a sokadik. És idővel gyakorlottá váltunk.

utazás repülőn babával, kisgyerekkel

Kitapasztaltuk mire van szükségünk, hogyan pakoljunk, és mi az, amit a reptéren is be tudunk szerezni. Ma már rutinosként utazunk gyerekkel, és a legjobb, hogy a lányunk is tapasztalt utazóvá vált. Nem fél és tudja, hogy mi vár rá: hogy a lehetőségekhez képest nyugodtan kell ülnie végig akár több órát is a repülőn.

Először nézzük át, hogy milyen előírásokat kell betartanunk és mik a lehetőségeink, ha babával vagy kisgyermekkel utazunk.

Ha a gyerek csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülőnek egy beleegyező nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozatot például ezzel a programmal is el tudod készíteni a személyes és az utazással kapcsolatos adatok megadása után.

Folyadék mennyisége

Azt, hogy mekkora mennyiségben vihetsz fel a gépre folyadékot vagy baby ételt, nem a légitársaság, hanem a repülőtér szabályozza. Jelenleg az angliai reptereken az alábbi szabályok vannak érvényben:

  • A babáknak az útra szükséges mennyiségben vihetsz fel folyadékot.
  • Így akár 100 ml-es kiszerelést is meghaladó folyadékot is be lehet vinni a reptérre.
  • Ez a folyadék lehet: anyatej, tápszer, tehéntej, sterilizált víz, szója tej, baby étel.
  • Lehetséges, hogy a személyzet megkér, hogy nyisd fel az üveget, hogy megvizsgálhassák a tartalmát.
  • Összesen legfeljebb 1 liter folyadékot lehet a repülőgépre felvinni.
Biztonsági átvilágítás

Nagyobb reptereken (pl. London Gatwick) külön biztonsági átvilágítást biztosítanak csak a gyerekes családok részére, de a legtöbb reptéren előre engedik a családokat.

A fent említett folyadékokat, baby ételeket külön tálcára kell kitennünk, azokat külön fogják megvizsgálni. Ugyanígy fel kell helyeznünk a babakocsit, babaülést, babaágyat a futószalagra (ettől esetleg eltekinthetnek a reptéren). A babát ki kell vennünk a babakocsiból és vele együtt kell átsétálunk a biztonsági kapun.

A kézipoggyász kérdése

Fontos, hogy mielőtt útnak indulunk, pontosan tájékozódjunk, hogy az adott légitársaság, amivel repülni fogunk, hány darab és milyen méretű kézipoggyászt enged fel a gépre. Sok esetben számolhatunk plusz egy kézitáskával (kézi poggyásszal) pelenkázó táskával, de menjünk biztosra és nézzünk utána. A kézipoggyász mérete nem csak légitársaságonként, hanem a vásárolt jegy fajtájaként is eltérő lehet.

Egyéb poggyász

Ha gyermekkel utazunk, a légitársaságok általában kettő további poggyászt engednek a repülőre: összecsukható babakocsit, babaülést vagy kiságyat. Viszont vigyázzunk, mert limitálhatják ezeknek a méretét és/vagy súlyát! Értelem szerűen a babaülést vagy a babaágyat feladjuk a poggyászfeladásnál, viszont a babakocsi esetén azt akár a repülőgépig is tolhatjuk magunkkal – viszont ebben az esetben azt is fel kell címkéztetnünk a poggyászfeladásnál.

Ha sok a kézipoggyászunk, akkor érdemes megfontolni, hogy ne adjuk-e inkább fel a babakocsit a poggyásszal és vigyük a gyereket pl.hordozóban a reptéren. Nehéz dolgunk lesz, ha minden tolnunk kell, arról nem is beszélve, ha még a gyerek is úgy dönt, hogy babakocsi helyett a saját lábán jönne…

Beszállás

A légitársaságok lehetőséget biztosítanak az elsőbbségi (priority) beszállásra, ha gyerekkel utazunk, abban az esetben is, ha a jegyvásárláskor nem kértük az elsőbbségi beszállást.

A repülőn

2 éven alatti gyermek ülhet az ölünkben vagy külön ülésen, viszont ez esetben felszálláskor és leszálláskor az ölünkbe kell vennünk. Ha úgy döntünk, hogy külön jegyet veszünk neki, akkor azt csak telefonos úton tudjuk megtenni, online felületen ez nem lehetséges. Ez esetben a gyereknek teljes áru jegyet (esetleg kedvezményes áru jegyet) kell vásárolnunk – szemben a kiegészítő jegyárral, amit akkor fizetünk, ha csak az ölünkben ül.

Lehetőség van arra is, hogy a baba gyerekülésben utazzon egy másik széken – hosszabb út során ez kényelmes megoldásnak tűnik. Mindenképp érdemes azonban a légitársaság erre vonatkozó szabályzatát elolvasni, nehogy később kellemetlenségünk támadjon (pl. mert nem megfelelő a babaülés, amiben a babát utaztatni szeretnénk). A reptéren való közlekedéshez pedig babaülés tolót is lehet kapni.

A több, mint 6 órás útnál a légitársaság biztosít ingyenesen kisebb ágyat (bassinet) a babáknak. Ezt érdemes már a jegy megvásárlásakor igényelnünk, hogy biztosan jusson.

Utazás repülőn babával, kisgyerekkel2

Általában 2 éves korig használhatóak, de légitársaságonként eltérőek a szabályok. 2 éven felüli gyermeknek külön jegyet vennünk és ő külön ülésen fog utazni. A Londonból Budapestre induló különböző légitársaságok babával és kisgyermekkel való utazásra vonatkozó szabályai:

Az alábbiakban pedig összeszedtem pár gondolatot arról, hogy mi hogyan próbáljuk a saját utazásunkat megkönnyíteni.

Az időzítés nálunk nagyon fontos. Ha a lányunk fáradt, alvás ideje lenne, akkor a fejem tetejére is állhatok, akkor sem tudom elszórakoztatni és sajnos nyűgös lesz az út alatt. Így utazás előtt közvetlenül megpróbáljuk elaltatni, például a repülőtérre vezető úton az autóban.

Esetleg megpróbáljuk úgy időzíteni a napi rutinját, hogy a repülő út elején el tudjon aludni (akkorra legyen fáradt) akár a felszálláskor (esetleg szoptatás közben) vagy ami még nálunk kisebb korában bevált, az a gép végében való elringatással (a repülőgép zajai ebben a helyzetben kifejezetten áldásosak!) Természetesen a te gyerekedet te ismered a legjobban, te tudod, hogy milyen körülmények között képes elaludni.

A gépen igyekszünk folyosó mellé ülni. A Ryanair sajnos jelenleg nem engedi, hogy folyosó mellé foglalj a gyerekkel, de a többi légitársaságnál ez nem gond. Ha folyosó mellett ülsz, sokkal több a mozgástered, fel is tudsz állni nyújtózkodni és a gyerek is ülhet (mászhat, állhat) egyedül addig a székedben.

Megpróbálunk a pakolásnál tényleg csak a minimumra szorítkozni. Emlékszem, az első út alkalmával a nagy bőröndbe még a sterilizáló gépet is betettük az összes üveggel együtt. Ma már tudjuk, hogy akár 2 üveg is elég lehet és a sterilizálást is meg lehet oldani a vízben oldódó tablettával. Játékból sem kell sok, hiszen az új helyen úgy is annyi minden felfedeznivaló lesz, hogy nem fog a gyerek a kirakósával leülni ahelyett, hogy az új környezetét fedezné fel.

Ahogy fentebb írtam, a biztonsági átvilágításnál probléma nélkül átengedik a sterilizált vizet, a tápszert, a gyümölcspürét vagy babaételt, stb. De mielőtt telepakolnád a táskátokat egy liternyi ellátmánnyal, ne feledd, hogy minden reptéren van Boots, így könnyen beszerezheted ott is az előre elkészített tápszert vagy a babaételeket. Így lényegében elég, ha üres cumisüveggel illetve 1 kiskanállal készülsz az útra.

A repülő útra mindig veszek egy-két új játékot (lehetőleg olyat, ami világít, zenél, lehet rajta nyomkodni gombokat vagy hajtogatni a könyvben a lapokat) vagy ha tudom, hogy nem lesz rá időm, akkor eldugom pár nappal az út előtt a kedvenc játékait, amiket a viszontlátás őszinte mosolyával és érdeklődésével fogad majd a gépen.

Fontos, hogy ne aggódjunk a repülőút miatt, ugyanis a reptéri és a légi személyzet is nagyon segítőkész, bármikor számíthatunk rájuk. Bátran kérjünk tőlük segítséget, ha úgy érezzük, hogy elakadtunk.

JEGYVÁSÁRLÁS ELŐTT OLVASD EL EZT IS:

A legolcsóbb repülőjegyek világszerte

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .