Ünnepnapok Nagy-Britanniában 2017-ben

Március van, s hamarosan egy sor ismert és talán kevésbé ismert ünnep veszi kezdetét Angliában is. Mai cikkünkben összegyűjtöttük nektek, hogy mikor lesznek a soron következő szabadnapok és ünnepnapok Nagy-Britanniában 2017-ben.

A húsvéti és a karácsonyi ünnepek mellett idén is három hosszú hétvégét élvezhetnek az Angliában élők. A következő sajnos még elég messze van, hiszen idén húsvét április közepére esik. Azért addig is van lehetőség egy kis ünneplésre, hiszen Angliában már jövő hét vasárnap Anyák napja lesz. Hazánkkal ellentétben itt nem májusban, hanem március utolsó vasárnapján ünneplik az anyukákat.

Április elseje itt is a bolondok napja (Fool’s day), remek alkalom megviccelni valamelyik családtagunkat vagy barátunkat. 😉

A hírek szerint már otthon is ünnepnappá váló Nagypénteket, (Good Friday) április 14-én, míg húsvét hétfőt (Easter Monday) április 17-én ünnepelhetjük ebben az évben. A négy napos ünnep természetesen egybe esik az iskolai szünettel is, így várhatóan sokan utaznak majd kisebb-nagyobb nyaralásra ez idő tájt.

Április 21 a brit királynő valódi születésnapja, de a hivatalos csak júniusban van, ami azért is fontos, mert ez a nap is lehet, hogy ünnepnap lesz az idén. Erre adott be indítványt egy parlamenti képviselő, mivel II. Erzsébet idén ünnepli uralkodásának 65. évét. Ő az első brit uralkodó, aki elérte a zafír évfordulót. Egy újabb három napos ünneppel remekül meg lehetne ünnepelni ezt a valóban kiemelkedő eseményt.

Április 23 Szent György napja, ami egyben Anglia nemzeti napja is. Szent György Anglia védőszentje, aki legyőzte a sárkányt és megmentette a hercegnőt. Személyét valószínűleg egy keresztény római katonáról mintázták. Ezen a napon mindenhol a György-keresztes zászló, a mai angol nemzeti zászló lobog és különféle lovagi játékokkal és előadásokkal szórakoztatják a nézőket.

A júniusi ünnepnap még kérdés, de biztosan lesz hosszú hétvége májusban. Az első májusi ünnep (Early May Bank Holiday) idén május 1-re, egy hétfői napra esik, s bár itt Angliában semmi köze a munka ünnepéhez, egyszerűen csak egy extra ünnepnap. A második májusi ünnepnap egy másik hétfő, május 29 (Spring Bank Holiday).Június 18-án ünnepelhetjük az apukákat (Father’s day), míg az utolsó országos brit ünnepnap augusztus 28-ra esik, ami ismét hétfőt jelent, újabb alkalmat adva egy hosszú hétvégére és egy jó nagy barbecue partira. 🙂

A következő nagyobb ünnepre egészen karácsonyig kell várnunk, ami idén jó hosszú lesz. December 25 és 26 hétfőre és keddre esik 2017-ben, a szerencsések így négy napot pihenhetnek egyben.

Azért ősszel is lesz egy-két ünnepnap, még ha nem is munkaszüneti nap: október 31 ugye Halloween, amit főleg a gyerekek várnak nagyon a beöltözős mókával és a csoki vadászattal. November 5 Guy Fawkes napja, amit Bonfire night-nak is hívnak és hagyományosan tűzijátékkal ünnepelnek országszerte.

November 12 a megemlékezés napja (Remembrace Day), ahol a háborúban elesett katonákra emlékeznek. Ilyenkor teszi fel mindenki a kabátjára a kis piros virágot, a poppyt, ami az ünnep szimbóluma.

A legtöbb munkaszüneti nap ugyanaz Nagy-Britannia egész területén, pár kisebb kivétellel. A Skóciában élőknek az augusztusi ünnepnap kicsit korábbra, augusztus 7-re esik majd, emellett itt november 30, Szent András napja is ünnepnap.

Észak-Írország speciális ünnepnapja Szent Patrik napja, március 17. E jeles napot e hét végén ünnepelték, valamint a Boyne-csata ünnepnapja, július 12. Az augusztusi ünnepnapot viszont itt is, Angliához és Waleshez hasonlóan augusztus 28-án ünneplik.

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .