Mit ünnepel a brit királyi posta?

Az okostelefonok és az emailek korában talán már nem használjuk olyan sűrűn a jó öreg postát. A legtöbbünk ha otthonra küld csomagot, akkor a magyar csomagszállítókat részesíti előnyben. Egy nagyobb súlyú csomagnál én is jobban szeretem az ő szolgáltatásukat igénybe venni.

Kisebb csomagoknál, illetve leveleknél egyből a postára szaladok. Miért? Mert az angol posta gyors, megbízható és pontos. Afrikától Amerikáig eddig nem volt problémám a brit királyi posta szolgáltatásaival, azaz az idén 500. születésnapját ünneplő Royal Mail-lel.

Levél, csomag feladás

Persze a laikus gondolhatná, hogy ugyan már mi lehet ebben olyan ördöngös. Odaviszem, odaadom, fizetek és kész. Igen persze…hmm. Hát nem, ennél kicsit bonyolultabb. Tudni kell, hogy minden levelet és csomagot lemérnek, tehát súlyuk, méretük alapján szabják az árat.

Én mindig erősködök a postással, hogy a csomagom – amibe persze egy fél disznót csomagoltam – simán elmegy kisebb levélként is. Aztán emberünk rutinosan előveszi a kis postaláda száját imitáló mércéjét és a legcsábosabb mosolyával közli, hogy darling ez nem fog menni. 🙂

Azért ne adjuk fel, még mindig alkudozhatunk az árakon. Ez függ attól is, hogy milyen gyorsan érjen oda (First Class, Second Class) illetve hogy aláírással vagy nyomkövetéssel, avagy mindkettővel kérjük (Sign for, Tracked).

Gyorsan átgondolva mindezeket, közben válaszoljunk a postás keresztkérdéseire, avagy mi van benne, hova küldjük és ugye elemet, akkumulátort nem tartalmaz-e. Fizetés után ne felejtsük a blokkunkat megőrizni, amire a “betűsokszámGB” /minta/ kód lesz írva és amivel nyomon követhetjük, ha ezt az opciót választottuk.

Árak

Pontos árat a postán kaphatunk, bár én előszeretettel használom a Royal Mail oldalán található ár kalkulàtort, amivel azért elég jól meghatározhatjuk mennyi is lesz az annyi. Természetesen a fél disznót még mindig érdemesebb a csomagszállítókkal küldeni. 🙂 Egy sima levelecskét £0.80-1.00 között és egy kisebb csomagocskát már £4-10 között feladhatunk.

A csomagok kiszállításáról a Parcel Force gondoskodik (olyan dejavu érzetem van, mintha ezt hallottam volna már a Frei dosszié után) Egyébként igen pontosak és ár-érték arányban jók, nem mondom, hogy verhetetlenek, de egy 1 kg-os csomag New Yorkba £12-ért azért nem olyan rossz.

brit királyi posta

Mi a helyzet akkor, ha az ember fia nem tud elmenni egy szuper jó Dynamo előadásra (aki nem ismerné modern Houdiniról van szó, angol kivitelben) akkor elsőre vegyük elő a jó öreg eBay-t majd könnyes szemmel váljunk meg jegyeinktől és persze mindezt egy nappal az előadás előtt. És akkor most postázzuk, ne postázzuk? Ez itt a kérdés.

Persze hogy igen egy speciális küldeménnyel (Special delivery) ami azért jó, mert garantálja a másnap 9 vagy 13 órai kézbesítést, aláírós, nyomkövetős és a legjobb, ha mindezt teljesíteni nem tudják még jól is járunk, mert elég borsos összeg ütheti a markunkat (gondolom erre azért ügyelnek nagyon).

Érdekességek

Most jönne az a rész, hogy és azt tudtad? De most komolyan ezt ne lapozzátok át, honnan tudjátok, hogy nem vesztek-e még részt egy jó kis kvíz műsorban s majd amikor a milliókat zsebelitek, akkor még eszetekbe fog jutni. 🙂

  • A Royal Mail immár 500 éves posta rendszerrel rendelkezik (ezek tudnak valamit) és VIII. Henrik angol király nevéhez nem csak feleségei és azok kivégzései fûződnek de még a kiràlyi posta rendszer kiépítése is.
  • Az Angliába érkezők közkedvelt fotós kelléke, a piros színű leveles láda (telefonfülkék előtt vagy után nem tudom, de biztos mindenkinek lapul a zsebében egy közös szelfi velük). 🙂 Az első piros leveles ládát 1852-ben állították fel. A 2012-es olimpiai játékok után több leveles ládát aranyra festettek Londonban, hogy ezzel is az aranyérmesek előtt tisztelegjenek.
  • A műanyag zsákok bevezetéséig vászon zsákokat használtak, amiket az egerek előszeretettel megrágtak. Ekkor jött a korszakalkotó ötlet, hogy macskákat alkalmazzanak. 1984-ben az utolsó postás macsek, Blakie is eltávozott az örök vadészmezőkre egerészni.
  • 1843-ban vezették be először a karácsonyi üdvözlő kártyákat. Ekkor 1000 darabot nyomtattak belőle, aminek egy darabját 2001-ben 25.000 angol fontért értékesítettek egy Wiltshire-i aukción.
  • angol postaláda2011-es privatizáció után a Royal Mail £39 milliós profitja megugrott £211 millióra. Azt hiszem a részvényesek jól jártak.
  • Most lemaradtunk róla, de egyébként még a Mikulásnak is írhatunk levelet és azt az angliai posta által el is küldhetjük, a Mikulás címét a brit posta honlapján megtalálhatjuk.
  • A Royal Mail a szolgáltatásait a hét 6 napján nyújtja, kivéve vasárnap és Bank Holiday napokon.
  • 1959-ben vezették be a világ egyik legpontosabb, legrészletesebb irányítószám rendszerét, a UK postcode system-et azaz a brit irányítószám rendszert ami azóta is világszerte elismert.
  • Különféle formanyomtatványok is megtalálhatóak a postán, a pénz átutalásostól a jogosítvàny igényléséhez vagy jogosítvány cseréhez szükséges nyomtatványokig.
  • S végül, ha esetleg a brit állampolgárság megszerzését fontolgatjátok, a brit királyi posta segítségedre lehet kitűnő szolgáltatásával.

További sikeres működést és boldog születésnapot kívánunk Royal Mail! 🙂

Anikó Rucz
About Rucz Anikó 5 Articles
2011 decemberében gondoltam egy nagyot és elkezdtem életem egyik legtöbb kihívàsàval teli kalandjàt itt a ködös Albionban. Az időjàràst és az új ízeket azóta is szokom. Az utóbbit több, az előbbit kevesebb sikerrel. Imàdok utazni, új kultúràkat felfedezni, a mûvészetet, rajzolni, alkotni, szerelmese vagyok az antikoknak és a finom ételeknek. Vilàg életemben a kereskedelemben dolgoztam, majd hagyomànyt törve, itt végig jàrtam ismét azt a bizonyos "szamàr létràt" és most menedzseri teendőimet làtom el egy tisztító cégnél.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .