Újra kinyithatnának az iskolák Angliában

Boris Johnson brit miniszterelnök bizonytalan időre ez év március 20-án záratta be az iskolákat az Egyesült Királyságban, hogy megakadályozza a koronavírus továbbterjedését. A legújabb hírek szerint június elsejétől fokozatosan ugyan, de újra kinyithatnának az általános iskolák Angliában.

Általános iskolás diákok milliói térhetnek vissza az angliai iskolapadokba június elsejétől a brit kormány tervei szerint. A nyári szünet előtti újranyitás célja, hogy a legfiatalabbak és a középiskolába készülő gyerekek a lehető legtöbb időt töltsenek együtt a tanáraikkal.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnapi bejelentésében közölte, hogy egyes tanulók várhatóan visszatérhetnének az iskolába június elsején. Johnson elsősorban az óvodáskorúakat és a kisiskolásokat (nursery, Reception, Year 1, Year 6) küldené vissza az oktatási intézményekbe. Az idősebb gyerekek továbbra is otthon maradnának.

Hogyan működne az angliai óvodák és az iskolák újranyitása?

A miniszterelnök előzetes tervei a következők:

 • Korlátoznák az osztály méretét, legfeljebb 15 tanuló lenne egy osztályban.
 • Az egyes csoportok, iskolai osztályok nem érintkezhetnének egymással.
 • Az iskolai folyosókat egyirányúsítanák és elválasztanák.
 • Ha nincs elég tanár, az oktatási asszisztensek is adhatnának órákat.
 • Az íróasztalokat egymástól a lehető legtávolabb helyeznék el.
 • Eltávolítanák azokat a bútorokat és játékokat, amelyeket nehezebben lehet fertőtleníteni.
 • Gyakrabban takarítanának és fertőtlenítenének az intézmény egész területén.
 • A tanulók felváltva tanulnának otthon és az iskolában.
 • Elválaszthatók lennének egymástól a testvérek is.
 • Helyhiány esetén a gyerekek áthelyezhetők lennének más, közeli iskolákba.
 • A vizsgákat elhalasztanák.
 • Ha egy gyerek megbetegszik a koronavírussal, az egész osztálynak és a tanárainak haza kell mennie. Ilyenkor neki és az egész családjának el kell magát szigetelnie 14 napra, közben tesztelniük kell magukat. Kizárólag negatív koronavírus-teszt birtokában mehetnének vissza az iskolába.
 • Amennyiben több megbetegedést észlelnek, újra bezárathatnák akár az egész iskolát.

Annak ellenére, hogy egyre több kutatás bizonyítja, hogy az általános iskolás korú gyerekekre kevésbé jelent veszélyt a koronavírus, a brit szülők nem értenek egyet az új kormányzati javaslattal. Sokan jelezték, hogy még nem küldik vissza az iskolába a gyerekeiket.

A tanárok is aggodalmukat fejezték ki a kormányzati intézkedés miatt. Véleményük szerint túl korai a gyerekeket visszaküldeni az iskolákba, és ennél a korcsoportnál nehéz, vagy lehetetlen betartatni a koronavírus terjedésének megfékezésére szolgáló szociális távolságtartást. A pedagógus szakszervezetek szerint az ötlet “meggondolatlan”.

Az iskolák újranyitására vonatkozó javaslat csak Anglia területére korlátozódik, nem érinti Skóciát, Walest és Észak-Írországot sem.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .