Újabb viták a Brexit-ről, savas támadások, angol Forma 1-es nagydíj

A múlt héten tovább folyt a vita az unióból történő kilépésről. A londoni savas támadások után szigorítaná a büntetést a brit kormány. A hétvégén véget ért Wimbledon és megrendezték az angol Forma 1-es nagydíjat.

A Brexit természetesen folyamatos téma a brit politikai életben. Az elmúlt héten újabb hangok figyelmeztettek a kilépés beláthatatlan következményeire. Köztük volt a Sainsbury’s korábbi vezetője is, aki szerint az árakat, a választékot és a minőséget is érinteni fogja az Európai Unióból való kilépés.

A konzervatív párton belül továbbra sincs egyetértés. Több képviselő szeretné ugyanis fenntartani az Európai Bíróság döntésjogát néhány területen, mint például a kutatás vagy a nukleáris kereskedelem, míg más képviselők az Európai Atomszerződésben szeretnének továbbra is bent maradni.

Csütörtökön mindezek ellenére a parlament elé került az ún. visszavonási törvény (repeal bill). E törvény visszavonja az Egyesült Királyság Európai Unióhoz történő 1972-es csatlakozását, és megszünteti az Európai Bíróság Nagy-Britannia feletti döntésjogát.

A feladat most a több ezer uniós törvény átvezetése a brit törvénykezésbe, azok felülvizsgálatával és módosításával, ahol szükséges. Mivel nagy vita várható, és több kormánypárti képviselő is az ellenzékkel szavazhat, valószínűleg csak októberben szavazhatnak a törvényről.

Szombaton a korábbi munkáspárti miniszterelnök, Tony Blair már magát a Brexitet kérdőjelezte meg. Szerinte ugyanis még vissza lehetne fordítani a folyamatot, amivel mindenki csak jobban járna.

Blair kijelentésével azonban a jelenlegi munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn nem értett egyet, és megerősítette, hogy a Munkáspárt elismeri a tavalyi népszavazás eredményét.

Csütörtök éjszaka öt savas támadást követtek el Észak- és Kelet-Londonban. A támadásokkal kapcsolatban egy 16 éves fiú ellen emeltek eddig vádat. Az áldozatok mind kismotoron ültek, akiket két szintén motoron ülő fiatal támadt meg, és próbálták ellopni a motorjukat, miután savval öntötték le őket.

A brutális támadásokat elkövetők ellen több miniszter is szigorúbb törvénykezést követelt. A jelenlegi büntethetőség felülvizsgálatát a belügyminiszter, Amber Rudd is támogatja.

A szigorítást hétfőn az alsóházban vitatják majd meg. A savas támadások jövőbeni elkövetését megszüntetni viszont teljesen lehetetlen, hiszen a hozzájuk használt anyagokat bárki megveheti a boltban.

A héten véget ér a wimbledoni tenisztorna. Az elődöntőben kiesett mindkét brit esélyes, Andy Murray és a magyar származású Johanna Konta is, de a hangulat és a nézőszám ennek ellenére is kiváló volt.

Pénteken megkezdődött a Para Atlétika világbajnokság Londonban, és a hétvégén megrendezték a brit Forma 1-es nagydíjat Silverstoneban, ahol a hazai kedvenc, Lewis Hamilton indulhat az élről.

A hét Twitter szenzációja pedig egy 15 éves fiú, Eddie volt. Eddie a Southern rail vasúttársaságnál töltött egy napot munkatapasztalatként, és válaszolt az utasok kérdésére a cég Twitter fiókján.

A kérdések elég változatosak voltak, foci átigazolástól kezdve egészen a mit egyek vacsorára kérdésig, de a talpraesett fiú mindenre ötletesen válaszolt, sokat javítva így a gyakran kritizált társaság imázsán.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .