Újabb viták a Brexit-ről, savas támadások, angol Forma 1-es nagydíj

 KreativNyelv

A múlt héten tovább folyt a vita az unióból történő kilépésről. A londoni savas támadások után szigorítaná a büntetést a brit kormány. A hétvégén véget ért Wimbledon és megrendezték az angol Forma 1-es nagydíjat.

A Brexit természetesen folyamatos téma a brit politikai életben. Az elmúlt héten újabb hangok figyelmeztettek a kilépés beláthatatlan következményeire. Köztük volt a Sainsbury’s korábbi vezetője is, aki szerint az árakat, a választékot és a minőséget is érinteni fogja az Európai Unióból való kilépés.

 TransferWise

A konzervatív párton belül továbbra sincs egyetértés. Több képviselő szeretné ugyanis fenntartani az Európai Bíróság döntésjogát néhány területen, mint például a kutatás vagy a nukleáris kereskedelem, míg más képviselők az Európai Atomszerződésben szeretnének továbbra is bent maradni.

Csütörtökön mindezek ellenére a parlament elé került az ún. visszavonási törvény (repeal bill). E törvény visszavonja az Egyesült Királyság Európai Unióhoz történő 1972-es csatlakozását, és megszünteti az Európai Bíróság Nagy-Britannia feletti döntésjogát.

A feladat most a több ezer uniós törvény átvezetése a brit törvénykezésbe, azok felülvizsgálatával és módosításával, ahol szükséges. Mivel nagy vita várható, és több kormánypárti képviselő is az ellenzékkel szavazhat, valószínűleg csak októberben szavazhatnak a törvényről.

Szombaton a korábbi munkáspárti miniszterelnök, Tony Blair már magát a Brexitet kérdőjelezte meg. Szerinte ugyanis még vissza lehetne fordítani a folyamatot, amivel mindenki csak jobban járna. Blair kijelentésével azonban a jelenlegi munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn nem értett egyet, és megerősítette, hogy a Munkáspárt elismeri a tavalyi népszavazás eredményét.

Csütörtök éjszaka öt savas támadást követtek el Észak- és Kelet-Londonban. A támadásokkal kapcsolatban egy 16 éves fiú ellen emeltek eddig vádat. Az áldozatok mind kismotoron ültek, akiket két szintén motoron ülő fiatal támadt meg, és próbálták ellopni a motorjukat, miután savval öntötték le őket.

A brutális támadásokat elkövetők ellen több miniszter is szigorúbb törvénykezést követelt. A jelenlegi büntethetőség felülvizsgálatát a belügyminiszter, Amber Rudd is támogatja. A szigorítást hétfőn az alsóházban vitatják majd meg. A savas támadások jövőbeni elkövetését megszüntetni viszont teljesen lehetetlen, hiszen a hozzájuk használt anyagokat bárki megveheti a boltban.

A héten véget ér a wimbledoni tenisztorna. Az elődöntőben kiesett mindkét brit esélyes, Andy Murray és a magyar származású Johanna Konta is, de a hangulat és a nézőszám ennek ellenére is kiváló volt. Pénteken megkezdődött a Para Atlétika világbajnokság Londonban, és a hétvégén megrendezték a brit Forma 1-es nagydíjat Silverstoneban, ahol a hazai kedvenc, Lewis Hamilton indulhat az élről.

A hét Twitter szenzációja pedig egy 15 éves fiú, Eddie volt. Eddie a Southern rail vasúttársaságnál töltött egy napot munkatapasztalatként, és válaszolt az utasok kérdésére a cég Twitter fiókján. A kérdések elég változatosak voltak, foci átigazolástól kezdve egészen a mit egyek vacsorára kérdésig, de a talpraesett fiú mindenre ötletesen válaszolt, sokat javítva így a gyakran kritizált társaság imázsán.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Itt a Te szöveges hirdetésed is futhatna! Érdekel? Katt ide.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.