Új trónörökös, neonáci katonák, belpolitikai feszültségek

 TransferWise

Amíg a Karib-szigeteken és Florida térségében az Irma hurrikán okozta hullámokra, és a több mint 200 kilométeres széllökésekre próbáltak felkészülni az emberek, Angliában a Brexit mellett most egyéb belpolitikai kérdések okoztak feszültséget.

Hétfőn tartották a McDonalds első angliai sztrájkját a gyorsétterem-lánc 1974-es megnyitása óta. A crayfordi és cambridge-i üzlet dolgozói a 10 fontos órabérért, a zéró órás szerződések és a diszkriminatív bánásmód ellen tiltakoztak. A sztrájkot támogatta a munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn is.

Az elmúlt héten a miniszterelnök, Theresa May a belpolitikai kérdésekre próbált koncentrálni az eddig döcögő Brexit-tárgyalások helyett. Szakértők szerint valószínű, hogy a miniszterelnök eltörli majd a közalkalmazottak 1 százalékos bérsapkáját. Az intézkedést már 2018 áprilisában bevezethetik olyan munkaerőhiánnyal küszködő szakmákban, mint a nővérek és a köztisztviselők.

Kedden négy, jelenleg is szolgáló brit katonát tartóztattak le terrorizmus és betiltott neonáci pártban való tagságukért. A gyanúsítottak annak a tavaly betiltott Nemzeti Akció nevű szélsőjobb párt állítólagos tagjai voltak, ami a tavaly meggyilkolt képviselő, Jo Cox gyilkosát dicsérte meg egyik Twitter üzenetében.

A pártot, aminek célja provokatív utcai tüntetések szervezése és a helyi kisebbségek megfélemlítése volt, rasszista, antiszemita és homofób jellege miatt tiltotta be a belügyminiszter.

Szerdán az egyik kereskedelmi tévé reggeli műsorában szerepelt a konzervatív párt egyik lehetséges jövőbeli vezetője. Jacob Rees-Mogg több ultrakonzervatív nézőpontját is közzétette.

A mélyen vallásos politikus többek között ellenzi az abortuszt minden körülmények között, még erőszak esetén is, valamint a melegek házasságát is. Ezekkel a nézetekkel biztosan nem lesz népszerű a fiatalabb választók között.

Megkezdte csütörtökön az iskolát György herceg a dél-londoni Thomas magániskolában, ahol évi 18 ezer font a tandíj. A kis hercegnek jövő tavasszal újabb testvére születik, Vilmos herceg és Katalin hercegné ugyanis harmadik gyermekét várja. Katalin ismét súlyos reggeli rosszullétektől szenved, ahogy korábbi terhességei során is, ezért egy időre visszavonult a hivatalos teendőktől.

Péntekre is maradt még egy sokakat felháborító javaslat a kormánypárttól. Javaslatuk szerint ugyanis a konzervatív képviselők lennének többségben az Európai Unióból történő kilépést felülvizsgáló bizottságban. A törvényeket még az országgyűlés elé kerülésük előtt megvizsgáló bizottsági tagok aránya általában a pártok alsó házi arányát tükrözik.

Az idei választások után viszont a konzervatívok elvesztették többségüket, így a bizottságokban sem kaphatnának többséget.  A javaslatot Jeremy Corbyn hatalomszerzési kísérletnek, míg egy liberális demokrata képviselő a demokrácia megsértésének nevezte.

És a végére egy színes hír: a legrosszabb első randi címére is pályázhat az a lány, aki azok után ragadt be a fürdőszoba ablakán, miután megpróbálta kidobni a WC-n nem lemenő kakiját, majd megpróbálta kihalászni azt két ablak közül.

A malőr után a tűzoltóknak kellett kimenteni a pórul járt lányt a vele randizó fiú otthonából. A történet mégis boldogan zárult, hiszen azóta újra találkoztak, és a fiú új ablakára is több mint 2 ezer font gyűlt össze az interneten.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .