Jogszabály változások Nagy-Britanniában 2017-ben

Új törvények, jogszabály változások Nagy-Britanniában 2017-ben is szép számmal lesznek. Egy sor újdonságra számíthatunk mi, angliai magyarok is. Hogy milyen új törvényeket és rendeleteket élvezhetünk a brit kormány jóvoltából 2017-ben? Íme néhány a legújabb szabályok  közül:
Újabb változások a minimálbér összegében

Idén áprilistól ismét emelik a minimálbér összegét Angliában. A 25 éven felüli munkavállalók 30 penny-vel kapnak többet óránként, tehát a jelenlegi £7.20-ról £7.50-re emelkedik az órabérük. A 18-20 év közötti munkavállalók minimális órabére 2017 áprilisától £5.70, míg a 21-24 éves korosztály óránkénti minimmálbére £7.05 lesz. A brit kormány hosszú távú célja, hogy a nemzeti minimálbér 2020-ra elérje az óránkénti 9 fontot a 25 évnél idősebb dolgozók esetében.

Dohány termékek, cigaretta értékesítése

A cigaretta csomagolása jelentős változáson megy át annak érdekében, hogy csökkentsék a dohányzást. Tavaly májusban a kiskereskedők kaptak 12 hónapos haladékot arra vonatkozóan, hogy fokozatosan lecseréljék az eddigi készletet, kivonják a hivalkodó színű és a márkajelzéssel ellátott dohányt a forgalomból. Kizárólag egységes, “egyenruhás” sötétzöld színű cigis dobozokkal találkozhatunk májustól Angliában. A szigorú kritériumoknak meg nem felelő 10 db-os kiszerelésű cigarettás dobozokat és a 30 g-nál kisebb csomagolású dohány termékeket betiltják.

Útadó, jármű jövedéki adó avagy Road Tax változások

Rossz hír az alacsony károsanyag-kibocsátású és dízel autók tulajdonosainak, hogy 2017 áprilisától kizárólag a száz százalékosan elektromos autók mentesülnek az útadó megfizetése alól Nagy-Britanniában. Minden egyéb járműre az első éves díjat az alapján állapítják majd meg, hogy mennyi a széndioxid-kibocsátása. A következő évtől egységesen £140 átalánydíjat kell fizetnie minden angliai autósnak. A változások az április után vásárolt és/vagy nyilvántartásba vett autókra vonatkoznak.

Még több ingyenes gyermekgondozás a dolgozó szülőknek

Szeptembertől a dolgozó szülők jogosultak lehetnek heti 30 óra ingyenes bölcsődei és óvodai ellátásra vagy gyermekmegőrzésre Nagy-Britanniában. A jogosultsághoz a szülőknek heti több mint 16 órát kell dolgozni és az éves jövedelmük nem lehet több mint £100.000 évente. Azok a szülők azonban, akik csupán heti 2 napot vagy kevesebbet dolgoznak, továbbra is a jelenleg is érvényben lévő heti 15 órás ingyenes gyermekfelügyeletre lesznek jogosultak.

Szakmai gyakorlati képzés egyszerűbben

Az áprilistól hatályba lépő új szabályozásnak köszönhetően lényegesen könnyebb lesz megfelelő gyakorlati helyet találni. A nagyvállalatok az új törvénynek köszönhetően előreláthatóan 3 millió új gyakorlati helyet hoznak majd létre, amely a 16 éven felüliek szakmai képzését hivatott elősegíteni. Kizárólag azokat a cégeket, vállalatokat érinti az új törvény, akik évente több mint 3 millió angol font fizetést fizetnek ki a dolgozóiknak. A kisebb cégek terhei nem nőnek ezáltal.

Gyermekülések, ülésmagasítók az autóban

Jelenleg Angliában minden gyermeknek kötelező az autós ülés, amíg a 12. életévét be nem tölti vagy a 135 cm-es magasságot el nem éri. Márciustól az autós ülésmagasító párna, illetve a háttámla nélküli autós gyermekülés a biztonság javítása érdekében tilos lesz a kisebb gyerekeknek. [metaslider id=8796]Kötelező lesz a magas háttámlás gyermekülés mindaddig, amíg el nem érik a 125 cm-es magasságot, vagy a 22 kg-ot. A szabályok csak a március utáni gyermekülés vásárlásokra vonatkoznak, a régebben vásárolt gyerekülés további használatáért nem fognak senkit megbüntetni.

Child Tax Credit változások

Tavaly George Osborn kancellár bejelentette, hogy a több mint két gyermekes családoknak nem tudnak kiemelt pénzügyi segítséget nyújtani, ezért a Child Tax Credit nevű támogatást 2 gyermekre korlátozzák. A 3 vagy több gyermeket nevelő szülők továbbra is jogosultak lesznek az igénylés beadására, azonban a 2017 áprilisa után született további gyermekek után nem kapnak majd extra támogatást. Az úgynevezett ‘family element’-et, amely jelenleg éves 545 fontot jelent a családoknak, megszüntetik. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy azok a családok, ahol 2017 áprilisa előtt 1 vagy több gyermek született továbbra is megkapják a family elementet, azonban az ezen időpont után benyújtott új igénylők már nem. /Források: Independent, Manchester Evening News/

EZ IS ÉRDEKELHET:

  Hogyan élhetnek az idős családtagok Angliában magyar nyugdíjasként?


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.