Új miniszterelnököt kapott Nagy-Britannia

Megvan Theresa May utódja, Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, aki kivezetheti az országot az európai közösségből.

A korábbi várakozásoknak és jóslatoknak megfelelően a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségét Boris Johnson nyerte el kedden. Az 55 éves Johnson ezzel egyidejűleg a brit kormányfői széket is megszerezte, így ő lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke.

Johnson Jeremy Hunt külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért. Az új vezetőt a Konzervatív Párt tagjai választották meg postai szavazással. Jeremy Hunt 46.656, Boris Johnson 92.153 szavazatot kapott.

Az eredmény bejelentését követően Johnson rövid beszédet mondott, ahol a már többször hangoztatott álláspontját újra megerősítette. Eszerint Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból a Brexit jelenlegi határnapján, azaz október 31-én, akár lesz addig Brexit-megállapodás, akár nem. Tervei szerint a kilépést követően kötne szabadkereskedelmi megállapodást, valamint biztonsági és védelmi együttműködést az unióval.

Johnson mindenekelőtt reméli, hogy újra tárgyalhatja a kilépési megállapodást az uniós vezetőkkel, de ha nem tudja meggyőzni őket, kilépteti az országot az EU-ból megállapodás nélkül is. Michel Barnier, az EU legfőbb tárgyalója azt üzente Boris Johnsonnak, hogy az Európai Unió készen áll a megállapodás nélküli Brexitre, ha Johnson ezt a stratégiát választja.

[amp-cta id=”12396″]

Számos szakértő figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás nélküli Brexit gazdasági katasztrófát okozhat és tovább gyengítheti az egészségügyet.

Szabadkereskedelmi megállapodás nélkül késve érkeznének meg az országba az orvosi felszerelések, egyes gyógyszerek, mint például az inzulin, amelyből bizony importra szorulnak a britek, mivel helyben nem készül. A mindennapi fogyasztási cikkek behozatala is nehézségeket okozna, akár élelmiszerhiány is felléphet.

Miután II. Erzsébet királynő hivatalosan is kinevezte, az új brit miniszterelnök szerdán átvette a miniszterelnöki feladatokat Theresa Maytől. Első miniszterelnöki beszédében Johnson ígéretet tett a polgároknak, hogy kiutat talál a Brexit-zsákutcából. „Eljött az ideje, hogy cselekedjünk.” – mondta az új brit miniszterelnök.

Theresa May utódjának nem lesz könnyű dolga, hiszen egyrészt a Brexitet is neki kell levezényelnie, másrészt a jócskán meggyengült brit gazdaságot is rendbe kell tennie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .