Új autó vásárlása Angliában

„Száguldás, Porsche, Szerelem” – Ó, hát kérem, ki ne vágyna erre a gyönyörű vidéki angliai tájakon? De ahhoz, hogy ezt az életérzést felhőtlenül tudjuk élvezni, – még ha nem is pont egy Porschéval – nagyon körültekintően kell eljárnunk új autó vásárlása esetén Angliában is.

Ha autónkat újonnan, szalonból/kereskedőtől vásároljuk nincsen buktató az autó valós állapotát illetően. Ugyanakkor, amint kihajtunk a szalonból a csodaszép, új, csillogó autónk már el is veszítette értékének egy részét.

Új autó vásárlása előtt abban az egyben kell teljes mértékben bizonyosnak lennünk, hogy nekünk szükségünk van az új autóra. Ha alaposan szétnézünk a használt autó piacon, láthatjuk, hogy a szinte új autók ára mennyivel kedvezőbb, mint a szalonban állóké.

Ezért alaposan vegyük fontolóra, hogy biztosan új autót szeretnénk-e vásárolni. Persze az új autókárpit illatáért akár ezt be is vállalhatjuk. 🙂

Az új autó vásárlása Angliában a negyedévek végén célszerű, amikor a kereskedők a negyedéves bónuszuk last minute felpumpálása érdekében sokkal „rugalmasabbak” az alkudozás során és ilyenkor akár nagyobb árengedményt, jobb feltételeket vagy extrákat is el tudunk érni, ha elég ügyesek vagyunk.

A vásárlás finanszírozását illetően általában az alábbi opciók valamelyikét – vagy akár többet is – kínálnak a brit autókereskedők:

  • A lízingelésnél, mint tudjuk, az autó nem kerül a tulajdonunkba.

Kvázi egy havi „bérleti díjat” fizetünk, melyet az alábbiak határoznak meg: az autó típusa, a lízing időtartama és hogy hány km-t tervezünk vele menni évente.

  • Hire purchase: Egyszerű konstrukció: az alacsonyabb kezdő részlet befizetése után (kb. 10%) elvihetjük az új autót, a fennmaradó összeget pedig havi törlesztő részletekkel egyenlítjük ki. Az APR (vagyis a THM) jellemzően 7-13% között mozog.

Az autó csak akkor kerül majd a tulajdonunkba, ha a teljes vételárat kiegyenlítettük, ha időközben szeretnénk eladni, ahhoz majd a kereskedő engedélye fog kelleni.

  • 0% finance: Ne csodálkozzunk, hogy ha ebben a konstrukcióban a teljes vételár nagyon magas, akár 35-40% részét kell kezdő részletként ott hagynunk, ugyanakkor utána már „csak” a fennmaradó összeg havi arányos részét kell részletként befizetnünk.

Kamat és egyéb járulékos költség nincs, az APR 0%.

  • Personal contract plan: Azok számára ideális ez a lehetőség, akik 2-4 évente szeretnének új autót vásárolni.

A depozit kifizetése után, ami kb. 10% egy alacsonyabb havi törlesztő részlettel számolhatunk (kb. 7-14% között) az előre meghatározott időtartamig. A szerződés lejárta után 3 lehetőségünk van: az átalány díjat kifizetjük és megvesszük az autót; eladjuk az autót és kifizetjük ezt az átalány díjat a hitelezőnek; vagy visszaadjuk az autót a kereskedőnek.

Új autó vásárlása Angliában

A fent említett átalány díj (minimum guaranteed future value) már a szerződésünkben rögzítésre kerül vásárláskor: ez az érték, amit az autónk a szerződés lejártakor a hitelező által garantáltan érni fog. Ezt az összeget tehát előre ismerjük majd, így tudjuk, hogy mivel számoljunk. Ez utóbbi opció nagyban hasonlít a lízingelésre, csak itt lehetőségünk van az autót a szerződés lejárta végén megvásárolnunk.

Ez csak egy rövid, tájékoztató jellegű összefoglaló a finanszírozásai módozatokról. Nagyon fontos, hogy minden esetben járjuk alaposan körbe, hogy mennyit kell pontosan depozitként illetve havi törlesztő részletként fizetnünk.

Kérdezzük meg, hogy mekkora a teljes összeg, amit a futamidő lejártáig kifizetünk; mi történik akkor, ha késnénk a részletfizetéssel; mikor kerül az autó a tulajdonunkba; valamint milyen garanciákat kapunk az autóra.

Nem minden brit autókereskedő kínálja mindegyik lehetőséget és nem mindegyiket lehet minden típusú autóra igénybe venni. Mindenképpen alkudjunk és sose vásároljuk meg az autót rögtön, akkor sem, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Pár napon belül úgy is megkeres bennünket az autókereskedő egy jobb ajánlattal, csak hogy vissza csábítson minket a szalonba.

Mielőtt elhajtunk az autóval, kössünk biztosítást! Angliában közúton nem lehet biztosítás nélkül autót vezetni, így erre előre kell gondolnunk. Nézzük meg a brókerek ajánlatait is. Régi autónkat ugyan nem fogják beszámítani, de nagy eséllyel alacsonyabb ajánlatokkal fogunk találkozni.

Ha van lehetőségünk, akkor a depozit egy részét fizessük hitelkártyával (credit card). Az 1974-es személyi hitelekről szóló törvény 75. szakasza alapján ugyanis, ha a vásárolt termék értéke £100 és £30,000 között van és ennek bármilyen kis részét is fizettük hitelkártyával, a kártya kibocsátó intézet a kereskedővel együtt felel, így ha az ügylettel valami balul sülne el például a depozit kifizetése után a kereskedő csődbe megy, lehetőségünk van arra, hogy visszakapjuk a pénzüket a hitelintézettől.

Ha megvettük az autót az alábbi dokumentumokat kell, hogy átnyújtsa nekünk a kereskedő:

  • V5C Registration Certificate (logbook): ez tartalmazza az autó adatait, korábbi tulajdonosait
  • Service history: szervízkönyv
  • MOT: három évesnél régebbi autók esetében a vizsgáztatás eredményeit tartalmazza
  • Számlák
  • Szerződés

Mindig legyünk alaposak és tájékozottak szerződés aláírása előtt és ne hagyjuk, hogy az álom autónk fényezése elvakítson bennünket 😉

Sorozatunk következő részében az angliai használt autók vásárlásával foglalkozunk majd, a későbbiekben pedig lesz szó az autó fenntartásával járó teendőkről és költségekről.

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .