Új adó a régi autókra, új ötlet a kórházi ágyhiányra

Új adó a régi autókra, új ötlet a kórházi ágyhiányra. Szuperszonikus autót teszteltek a newquayi repülőtér kifutóján. Az elmúlt hét legfontosabb hírei következnek.

Hétfőn bevezették Londonban az új extra adót. Az úgynevezett T-díj (T-charge) elsősorban a 2006 előtt regisztrált járművekre vonatkozik, azokra az autókra, amik nem felelnek meg az Euro 4 gázkibocsátási szintnek.

Az ilyen járművekkel rendelkezőknek október 23-tól napi extra 10 fontos adót kell fizetniük, ha London belvárosába behajtanak hétköznap reggel 7 és este 6 óra között.

Az alábbi kormányzati oldalon leellenőrizhetjük, hogy a mi autónk beleesik-e az extra adós kategóriába: https://tfl.gov.uk/modes/driving/emissions-surcharge/emissions-surcharge-checker.

Megosztotta a közvéleményt Rory Stewart kijelentése. A Nemzetközi Fejlesztésekért felelős miniszter szerint az egyetlen mód, hogy kezeljék az Iszlám Állam oldalán harcoló briteket, ha kivégzik őket.

Körülbelül 850 brit állampolgár utazott az elmúlt hat év során Szíriába, hogy a terroristákkal együtt harcoljon. Többen azóta már visszatértek Nagy-Britaniába, sokan közülük még csak tinédzserek.

Az egyik terrorizmussal kapcsolatos törvényezést felügyelő biztos szerint az agymosáson átesett fiataloknak meg kellene engedni a visszatérést, és hogy újra a társadalom tagjai lehessenek.

Képviselő bizottság vizsgálja, hogy a tavalyi EU-s népszavazással és az idei brit választásokkal kapcsolatos, a Facebookon közzétett hamis hírek mennyire köthetők orosz felhasználókhoz.

A média bizottság elnöke példákat kért a Facebooktól orosz felhasználók által vásárolt hirdetésekre, és általuk regisztrált oldalakra. Emellett információt arról, mennyi pénzt költöttek ezeknek az oldalaknak a reklámozására és hányan nézték meg ezeket az oldalakat.

Továbbra sincs egyetértés a Brexit több kérdését illetően Theresa May miniszterelnök és miniszterei között.

David Davis, a Brexitért felelős miniszter a végleges Brexit megállapodást megvitató parlamenti szavazás időpontjával kapcsolatban mondott ellentétes dolgokat. Davis szerint a szavazásra csak a kilépés után kerülhet sor, May a kilépés előttre tette a szavazás időpontját.

Furcsa elképzeléssel próbálta orvosolni az ágyhiányt az egyik essexi NHS kórház, mely szerint a kisebb műtétek után lábadozó, családtalan, egyedül élő betegeket privát, Airbnb stílusú otthonokban szállásolták volna el.

A CareRooms nevű start up cég tervei szerint a betegeknek otthont adók havi 1000 fontot kapnának azok befogadásáért, napi háromszori meleg étel biztosításáért és egy kis társaságért.

Az ötlet bírálói szerint ez a módszer veszélyeztetné a betegek épségét, és kérdéses, hogy megfelelő szintű ellátást kapnának-e. Végül a kórház visszalépett a terv bevezetésétől.

Egy vadászgép sugárhajtóművével felszerelt szuperszonikus autót teszteltek csütörtökön Cornwallnál, a newquayi repülőtér kifutóján. A Bloodhoundra (Véreb) keresztelt autó csupán nyolc másodperc alatt érte el a 340 km/órát.

A végső cél, hogy elérjék az ezer mérföld per órás, azaz 1610 km/órás sebességet, ami 1,4-szerese a hangsebességnek. Ennek eléréséhez egy rakétát is beleépítenek majd az autóba a tervek szerint 2020-ra.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .