Új, 3D-s térképeken a világ népsűrűsége

Alasdair Rae used the EU’s population density data, and mapping tool Aerialod to create the 3D-rendered maps

A részletes “tüsketérképek” soha nem látott módon mutatják a világ népességcsoportjait.

Más térképekkel ellentétben a “tüsketérképek” nem rendelkeznek határokkal vagy határvonalakkal, így világosan mutatják a régiók népsűrűségét.

A zsúfolt megavárosok népességének meghatározása nehéz lehet, de egy sor népességi tüsketérkép sokkal egyértelműbbé tette a feladatot.

Ezek a térképek a népsűrűséget tüskék formájában ábrázolják, ahol az egyes tüskék magassága az egy területen élő emberek számát jelzi.

Alasdair Rae, a Sheffieldi Egyetem korábbi várostudományi és várostervezési professzora az EU népsűrűségi adatait, valamint az Aerialod térképező eszközt használta a 3D-s térképek elkészítéséhez.

Mivel a képeken nincsenek nemzetek vagy államok közötti határok, a képek betekintést nyújtanak az emberi migrációba és letelepedésbe.

A hagyományos népsűrűségi térképek színes, de lapos térképek, így nehezebb átlátni, hogy egy terület mennyire sűrűn lakott egy másikhoz képest. Dr. Rae térképei segítenek a népsűrűség lebontásában, ahol a legnagyobb globális térképen minden egyes tüske két négyzetkilométert, míg a további térképeken minden egyes tüske 1 négyzetkilométert jelent.

A legnagyobb népességcsoportok elhelyezkedése különösen szemet gyönyörködtető: a térképek a világ partjai mentén mutatják a legnagyobb népsűrűséget.

Az Egyesült Államok térképe azt mutatja, hogy a nagy népességcsoportok a keleti part mentén helyezkednek el, különösen Boston, New York City, Philadelphia és Washington DC északkeleti folyosóján. Ezekben a városokban összesen 51 millió ember él, ami az USA lakosságának 15 százalékát teszi ki.

Jól látható klaszterek vannak Floridában, Illinois-ban, Georgiában és Texasban is. Az ország nyugati része felé a népesség gyér, de a Kalifornia államban található Los Angeles és a Bay Area majdnem olyan magas kiugró értékeket mutat, mint New York City.

Kína és környező szomszédai hatalmas urbanizációs klasztereket mutatnak. Míg a Hongkong, Guangzhou és Sanghaj körüli nagy sűrűségű központok jól ismertek, az olyan városok, mint Chengdu és Chonqing hatalmas, egyenként 15 és 25 millió fő közötti népességű központok részei.

A térképek azt is mutatják, hogy Kína lakosságának több mint 93 százaléka az ország keleti részén él.

A tüskés térképek új betekintést nyújtanak a világ népességének eloszlásába is, a globális képnek csak egy részét mutatják.

Emellett egy kicsit árulkodhatnak egy régió domborzati viszonyairól is. Például Afrika térképén látható a Szahara sivatagot alkotó gyér terület, míg Európában egy világos, íves sáv mutatja meg, hol találhatóak az Alpok.

Bár Dr. Rae a térképek kezdeti elkészítését a Covid-zárlatok alatti szabadidejének köszönhetően kezdte el, reméli, hogy a továbbiakban is több térképet készít, és még több részletet mutat be a világ demográfiai trendjeiről és földrajzi állandóságairól.

Exit mobile version