Új 1 fontos érme kerül forgalomba

 TransferWise

Új 1 fontos érme kerül forgalomba az Egyesült Királyságban idén tavasszal. A brit királyi pénzverde, a Royal Mint szerint az új 1 fontos érme egyike lesz a világ egyik legkevésbé hamisítható fizetőeszközeinek.

Miért váltják le a régi érméket?

A brit királyi pénzverde szerint elsősorban azért döntöttek az új érme kibocsátása mellett, mert túl könnyen hamisítható a jelenlegi egy fontos érme. Meglehetősen magas a jelenleg forgalomban lévő kerek 1 fontos pénzérme hamisítási aránya, körülbelül minden 30. pénzérme hamisított. A királyi pénzverde létrehozott egy sokkal biztonságosabb érmét, amit nehezebb lesz lemásolni.

Milyen lesz az új £1 pénzérme?

Kétféle fémből készítik két különböző színben. Kap egy aranyszínű külső gyűrűt és egy ezüst színű belső gyűrűt. Nem kerek, hanem 12 szögletű lesz. A szakértők szerint hasonlítani fog az 1971-ben forgalomból kivont réz három penny-s érmére, ezért könnyen felismerhető érintéssel is. Az érme alján láthatunk egy térhatású képet, amely font szimbólumról az 1-es számra változik, különböző szögből nézve. A pénzérme mindkét oldalának a szélén mikro-felirat látható: “1 pound” az egyik oldalán és az évjárat a másik oldalán.

Az új érme hátoldalát egy 15 éves walsalli fiú David Pearce tervezte, aki a pénzügyminisztérium pályázatára küldte be győztes művét. A képen láthatunk angol rózsát, walesi póréhagymát, skót bogáncsot, északír lóherét s valamennyi egy tőről ágazik, a brit királyi diadémról. A másik oldalán II. Erzsébet brit királynő portréja látható. A méretei is eltérnek a régi egy fontostól, az új érme könnyebb lesz, csupán 8.75 gramm súlyú, vékonyabb (2.8 mm), az átmérője 23.43 mm. Az új egy fontos pénzérme többféle rejtett biztonsági funkcióval büszkélkedhet, amely megnehezíti a hamisítását.

Mikortól lesz forgalomban az új 1 fontos érme?

Az új 12 oldalas érme március 28-án kerül először forgalomba a brit királyi pénzverdéből, s valószínűleg eltarthat néhány hétig, amíg eljut minden bankba és üzletbe.

Minden üzlet elfogadja az új érméket?

A vállalkozások jelezték, hogy időbe telik amíg átalakítják a rendszerüket, körülbelül félmillió automatát kell frissíteni az Egyesült Királyságban. Előreláthatóan az automaták 85%-a lesz képes kezelni az új pénzérmét a forgalomba helyezés napján. Az átállás ideje alatt néhány automata, önkiszolgáló pénztár és parkolójegy automata nem fogadja el az új érmét, ezért praktikus lehet, ha tartunk magunknál néhányat a régiből is egy darabig.

Meddig használhatjuk a régi kerek 1 fontost?

A régi 1 fontos érme törvényes fizetőeszköznek számít még október 15-ig, ezidáig az összes brit automatát korszerűsítik. Ekkortól már nem lehet használni az üzletekben, de a bankok és a postahivatalok segítenek az átváltásban.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.