TV Licence díj Angliában – Kinek kell fizetnie?

 TransferWise
Sok történet kering a TV Licence-ről az angliai magyarok körében. Sokan fizetik, sokan nem tudják, hogy fizetniük kellene és számtalan vitás helyzetről is olvashattunk, hallhattunk már, sőt akár részesei is lehettünk már ilyeneknek. Egy biztos a TV Licence fizetési feltételeiről és kötelezettségeinkről ajánlatos tájékozódni, mert sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha jogszerűen járunk el. TV Licence díj Angliában – kinek kell fizetnie és kinek nem?
Kinek kell fizetnie TV Licence díjat Angliában?

Az iránymutató rendelkezés az, hogy fizetnünk kell abban az esetben, ha élő TV adást nézünk, vagy rögzítünk bármilyen erre alkalmas eszközön. Azaz, nem a TV készülék megléte az elsődleges szempont, hiszen élő TV adást nézhetünk a TV készülékek mellett laptopon, asztali számítógépen, táblagépeken, mobiltelefonon, satnav és egyéb hordozható eszközök segítségével, de a játékkonzolok, DVD és videorekorderek, Blu-ray, szatellit és kábelcsatornák, pl. Freeview, Freesat, Sky, Virgin Media, BT Vision, YouView, Apple TV, Chromecast, Roku és Amazon Fire TV is ide tartoznak. A felsorolt eszközök egy része alkalmas arra, hogy otthonunktól távol is használjuk élő TV műsor nézésre vagy rögzítésére. Otthonunkra szóló licenszünk érvényes rájuk, ha önállóan, saját akkumulátorukról használjuk ezeket. Amennyiben azonban egy másik lakcímen csatlakoztatjuk őket a hálózathoz, akkor külön TV licensz szükséges arra a címre.

Mi minősül élő adásnak?

Minden olyan program, amit a sugárzásának időpontjában nézünk vagy rögzítünk, illetve az online TV adások, amit weboldalak, SmartTV vagy különféle alkalmazások közvetítenek. Akkor is szükség van a TV licenszre ha csak külföldi adásokat nézünk, akár szatellit akár egyéb módon jut el hozzánk, amennyiben azok élő műsorok.

A kérdés, tehát egyszerű: Nézek illetve rögzítek-e bármilyen eszközön élő TV adást? Amennyiben a válaszunk igen, akkor bizony fizetnünk kell. Ám ebben az esetben is nézzünk utána, hogy pontosan mennyit és mire.

Mennyibe kerül a TV Licence díj Angliában?

Alapesetben egy színes TV licensz évente £145.50 míg egy fekete-fehér £49.00. A feltételek változnak aszerint, hogy tulajdonosai vagyunk-e a lakásnak, amiben élünk, teljes jogú bérlői vagyunk-e, esetleg csak egy szobát bérlünk, illetve ha cég telephelyéről, irodáiról van szó, vagy mobileszközöket akarunk például az autónkból élő adás nézésére/rögzítésére használni. Idősek otthonában, diákszállókon élők és néhány kedvezményezett kategóriába tartozó TV nézők (pl 74 éven felüliek, fogyatékkal élők, a fegyveres erők tagjai) jobb, ha személyesen tájékozódnak a pontos összegről, a feltételekről.

Alapesetben egy TV licenszet kell fizetni egy háztartásra, de ennek is vannak kivételei. Talán sokakat érintő lehet ezek közül a közösen bérelt ingatlanok esete. Amennyiben a szobánkra külön a nevünkre szóló bérleti szerződéssel rendelkezünk akkor saját TV licenszet kell fizetnünk, ami feljogosít a saját szobánkban és a közös helyiségekben az élő TV adások nézésre és rögzítésére. Ha közös bérleti szerződésünk van, akkor egy licensz is elég lehet. Amennyiben a tulajdonos szereli fel a lakást élő adások nézésre/rögzítésére alkalmas eszközökkel, neki kell a licensz meglétéről gondoskodni. Mindenképp kérdezzük meg a főbérlőnket, hogy a mi a jogszerű eljárás az adott esetben.

Az egy háztartásra kötött TV Licence feljogosít arra, hogy a családtagok vagy vendégeik élő TV adást nézzenek vagy rögzítsenek az adott ingatlanban. Ám, ha az ingatlanhoz különálló lakrészek is tartoznak, és azokban bérlők vagy fizető vendégek szállnak meg, akkor az élő adásokat néző vagy rögzítő személyek saját TV licenszet kell vásároljanak.

Számtalan kivétel és sajátos eset létezik, a TV Licence hivatalos oldalának a Gyakran Ismételt Kérdések menüpontjában remélhetőleg megtalálhatjuk a ránk vonatkozó szabályokat, amennyiben valamilyen különleges helyzetben élünk.

Hogyan fizethetünk TV Licence díjat?

A standard összeg, tehát színes TV licensz esetén évi £145.50 míg a fekete-fehér £49.00. Ezeket az összegeket a kormány 2017. március 31-ig befagyasztotta, így addig nem változnak. Választhatunk éves, negyedéves, havi, sőt heti lebontásokat is. Fizethetünk bankkártyával, direct debittel, banki átutalással, de számos üzletben, benzinkúton, újságosnál, postán, bevásárlóközpontokban rendelkezésre álló PayPoint szolgáltatással is.

Kinek nem kell fizetnie TV Licence díjat Angliában?

Emlékszünk még a kérdésre: Nézek illetve rögzítek-e bármilyen eszközön élő TV adást? Amennyiben a válaszunk nem, nincs szükségünk TV licenszre Angliában. Amennyiben csak olyan műsorokat nézünk, amelyek már bemutatásra kerültek, vagy az élő közvetítésük előtt már elérhetőek voltak online, vagy letöltjük ezeket, akkor nincs szükségünk TV licenszre.

TV Licence díj fizetése nélkül nézhetjük a szolgáltatók nem élő műsorait, azaz a készletükben rendelkezésünkre bocsátott tartalmakat, az úgynevezett on-demand programokat, mint pl. Netflix. Nézhetünk természetesen Blu-ray, DVD vagy internetről letöltött filmeket vagy YouTube videokat és játszhatunk videojátékokat.

Mit tegyünk, ha nincs szükségünk TV Licenszre?

Amennyiben nincs szükségünk TV licenszre, a hivatalos ügymenet szerint ezt be kell jelentenünk egy No Licence Needed nyilatkozaton, amit jóváhagynak. Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy a TV licensz kezelő hatóságnak joga van ellenőrizni a lakásunkat és ezt meg is teszik. Amennyiben illegális TV használaton kapnak bennünket akkor 1000 fontos büntetésre és törvényes felelősségre vonásra számíthatunk.

Sokan félnek ettől az ellenőrzéstől és sok kellemetlen tapasztalatot is szereztek már páran. Ám, ha igazunk van és valóban nem nézünk vagy rögzítünk soha semmilyen élő adást, akkor bátran ragaszkodjunk az álláspontunkhoz. Nem nekünk kell bizonyítanunk, hogy nem nézünk LIVE adást, hanem nekik, hogy igen. De ha nem vagyunk őszinték, könnyen be tudják bizonyítani, hisz jól felszerelt autóikkal (detector vans) bemérik az élő adás vételét.

Miért is kell egyáltalán fizetni? Mire fordítják a pénzt?

A BBC a befolyt összeget a TV, rádió és különféle online tartalmak fejlesztésére, a széles csatorna- és műsorválaszték fenntartására és a közvetítés módjának korszerűsítésre, minőségének javítására fordítja. Ezen felül saját műsoraik készítését és helyi TV csatornák működését támogatják az összegből. A befizetett díjak teszik lehetővé a BBC reklámmentességét és biztosítják függetlenségét a különféle gazdasági és politikai érdekektől.

Bár szokatlan nekünk ez a TV licensz fizetés mégis jó, ha körültekintően döntjük el, hogy fizetjük-e vagy sem, mert elég komoly következményei lehetnek a helytelen döntésünknek. Így vagy úgy, kellemes szórakozást kívánunk! [metaslider id=8796]


 TransferWise
Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.