Továbbtanulás Angliában

A továbbtanulás Angliában is nagyobb fejtörést szokott okozni. Mit tanuljunk? Mennyibe kerül a brit felsőoktatás? Milyen felvételi követelmények vannak? Diákhitel és egyéb finanszírozások? Segítünk eligazodni!

A legjobb megoldás elménk karbantartására, ha tanulnunk. Lehet az egy könyv elolvasása, de bármi, amitől egy kicsit többnek érezzük magunkat. Mi sem jobb megoldás lelkünk táplálására, ha kihívásokat állítunk magunk elé. Ez alapján merem kijelenteni, hogy legyen az fiatal vagy felnőtt ember, az egyik legjobb és legfontosabb döntéseink közé tartozik a továbbtanulás Angliában is.

A továbbtanulás Angliában is az egyik legnagyobb fejtörést szokta okozni. Rengeteg gondolat fogalmazódik meg, s ahogy gyűlnek, úgy jelentkeznek egymás után a stressz tünetei, majd a végleges összeomlás. „Mit szeretnék csinálni 10 év múlva?”„A választott szakom keresett lesz-e egyáltalán a munkaerőpiacon a diplomám megszerzését követően?” „Érdemes egyáltalán diplomát szerezni?” Nos, remélem, hogy a következő cikk segítségül szolgál a sok-sok kérdés megválaszolásában és magabiztosabban tudtok majd nekiveselkedni az előttetek álló kihívásoknak.

Hogy miért érdemes Angliában tovább tanulni?
Szerintem óriási előnyt jelent egy angol diplomával kilépni a munkaerőpiacra, hisz garantált a magas fokú nyelvtudás, a kapcsolatok és a külföldi tapasztalat. Arról nem is beszélve, hogy egy személy, akinek volt mersze egyedül neki vágni egy idegen országnak, bírhat olyan erényekkel, mint önállóság, bátorság, határozottság vagy céltudatosság. Ez egyaránt igaz, akár Magyarországon, akár külföldön keresünk munkát.

Hogyan kezdjek neki?
Az első és legfontosabb kérdés, hogy mit szeretnél tanulni. Már az is elég, ha csak kicsit körvonalazódik benned, hogy egyáltalán, mi érdekel. Ha ez meg van, irány a UCAS, ahol az egész felvételit fogod lebonyolítani. Igazán egyszerűen használható és teljesen átlátható a felépítése. Segítségedre lesz kiválasztani a szakot, a lehetséges egyetemeket (összesen öt választás áll rendelkezésedre), majd itt küldöd el a jelentkezést és itt is fogod a későbbiekben nyomon követni azt. Számon tartja a legfontosabb időpontokat és eseményeket is, így lehetetlen bármit is lekésni. De a legfontosabb, hogy létfontosságú információkkal szolgál. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a szövegek mellett videókkal szemléltet mindent az egyes lépésektől az egyetemi szakzsargonokig, azaz komplett oktatást nyújt továbbtanulásból. S bár a UCAS részletes, sok más oldal is segítségünkre lehet az első lépesek során.

  • Studential – Az egyetemi élet minden pontjáról találni információt, ami itt nincs fent, az talán nem is létezik.
  • The Complete University Guide – A legfrissebb rangsor, teljes profil a UK-n belüli iskolákról és megannyi információ a továbbtanulás lehetőségeiről.
  • Education UK – Szintén egy kiváló kisokos a továbbtanulásról, melyet a British Council üzemeltet.
  • UNISTATS – Segítség az egyetemek összehasonlításában.

Nagyon fontos, hogy jelentkezés előtt tüzetesen olvassunk át mindent a lehetőségeinkről. Itt nem szabad felületesnek lenni, minél több felől szerezzük az információt, annál biztosabb, hogy semmi nem kerüli el figyelmünket. Sok időt vesz igénybe, akár heteket is, szóval nem árt időben nekiállni a kutatásnak.

Hogy a megfelelő iskolát kiválaszthassuk érdemes odafigyelni a következő pontokra:

  • Mit kínál pontosan az adott kurzus?  A kurzus nevek ne csapjanak be, ugyanis bár a cím ugyanaz, az oktatás menete vagy tartalma eltérő lehet két különböző iskolánál vagy pont, hogy a menet egyezik meg és a név eltérő.
  • Milyen lehetőségeket kínál az iskola?  Úgy, mint iskolai élet, csoportok, klubok, kikapcsolódás, sport, könyvtár vagy mennyire/miben képesek segíteni a hallgatók életét stb.

Finanszírozás:  A továbbtanulás Angliában bizony nincs ingyen, átlagosan £9000 az éves tandíj egy UK, illetve EU tanuló számára full-time kurzusok esetén. Erre minden egyetem ajánl megoldást, mint ösztöndíjak vagy az ún. Tuition fee loan.

Utóbbi egy visszafizetendő hitel mely azt jelenti, hogy a tandíjadat közvetlenül az iskolának utalják, így neked ezzel nem kell foglalkozni. Ezt a diploma megszerzését követő áprilisban kell elkezdeni visszafizetni, feltéve, hogy ha az éves kereseted legalább £21000. Amint a kereseted ez alá csökken, megáll a folyamat és csak akkor folytatódik, mikor a kereseted újra eléri a minimum szintet.

Fontos még, hogy a hitel 30 év elteltével elévül. A havonta befizetendő összeg a bevételed 9%-át teszi ki. Íme, egy példa: Ha az éves bevételed £25000, akkor a havonta befizetendő összeg £30.
Ezt az összeget automatikusan vonják le, így külön nem kell foglalkozni vele. Természetesen a visszafizetendő összeg országonként eltérő, ha valaki a diplomát követően a UK-n kívül szeretne szerencsét próbálni.

Megélhetés: Ez persze eltérő kis- és nagyvárosok között, de érdemes figyelembe venni, hogy merőben más, mint Magyarországon. Nagy pénzekről beszélünk, így, ha otthonról nem jön segítség, ezen komolyan el kell gondolkodni.
Feltéve, hogy maintenance loan-ra (visszafizetendő, megélhetésre kapható hitel) nem vagyunk alkalmasak, szóba jöhet egy részidős állás, mellyel általában a diákok tudják fedezni a költségeiket.

Így tehát azt tanácsolom, hogy a megfelelő egyetem keresése során mindenképp időzz kicsit el a lakhatás, megélhetés, munkalehetőségek címek alatt. Már csak azért is hasznos, mert sok egyetem weboldalán vagy prospektusában található táblázat vagy más formában információ egy átlagos tanuló heti megélhetéséről.

Mindemellett fontos elgondolkodni azon is, hogy mennyibe fog kerülni maga az iskolakezdés. Sokan már az egyetem előtt kiutaznak egy kis alaptőke összegyűjtésére. Ha erre van lehetőséged, szerintem ne habozz megtenni!

Segítségként a UCAS oldalán nagyon egyszerűen meg lehet tervezni a havi kiadásokat és egy ún. Budget calculator is rendelkezésünkre áll vagy akár az NUS -en is nagyon hasznos infókat találni ugyanebben a témában.

Szállás: Mint létszükséglet, feltétlenül utána kell nézni. Általában több féle lehetőség közül is lehet választani, mint szoba-/lakásbérlés privát módon vagy egy az egyetemmel kapcsolatban álló szolgáltatáson keresztül. De rendelkezésre állnak akár a campuson vagy azon kívül elhelyezett egyetemi kollégiumok is. Ha többen béreltek együtt egy lakást, az sokszor olcsóbban szokott kijönni, mint a kollégium, szóval nem árt ennek is jól utánajárni.

Felvételi követelmények: Talán mondanom sem kell, miért is olyan fontos ez a része a folyamatnak. Azt tanácsolom, legyen ez az első, amit megkeresel, miután találtál egy megfelelőnek tűnő kurzust. Ugyanis, ha érettségi előtt állsz, tudod, mivel kell tervezned, ha pedig már rendelkezel bizonyítvánnyal, kiderül, érdemes-e tovább olvasnod az adott egyetemmel kapcsolatban. Senki ne pazarolja az idejét, főleg ne a választható iskolák egyikét olyan szakra, aminek nem felel meg!

Sokaknak nehézséget okoz megfejteni a felvételi követelményeket, ugyanis nem minden iskola oldalán van feltüntetve, hogy mivel kell rendelkeznie egy magyar érettségi esetében. A legegyszerűbb és legegyenesebb megoldás, közvetlenül az iskolát keresni. Adott az e-mail cím, így mi sem egyszerűbb egy levélben feltenni az esetleges kérdéseinket. Van, hogy egy hét is eltelik, de mindenképp hasznos információval szolgálnak majd. Természetesen, telefonos segítségért is lehet folyamodni teljesen nyugodtan.

Nyelvi követelmény: Minden iskola esetében feketén-fehéren fel van tűntetve, hogy a nem angol anyanyelvűeket milyen nyelvvizsga ellenében fogadják. A következő vizsgák a leggyakoribbak: CAE, CPE, TOEFLIELTS. Minden iskola megszabja, melyiket fogadja el és, milyen pontszámmal.

Ha még nem rendelkezel egyikkel sem, de a januári határidőig már nem tudod megszerezni, nem kell megijedni, mert elvileg elég később bizonyítani a nyelvtudásodat. Ám az én tanácsom, hogy ha vért izzadva is, de szerezd be januárig, mert az a biztos! Magyarországon az egyetlen hivatalos IELTS vizsgahely a British Council, viszont ugyanitt van lehetőség CAE és CPE vizsgára is.

Miután a fenti pontok mindegyikét átvetted és kipipáltad, következhet maga a felvételi folyamata. A következő cikkben erről olvashatsz egy részletes beszámolót.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni: