Továbbtanulás Angliában II. A jelentkezés menete

Ha már jól kiokosítottuk magunkat és megszületett a döntés a választható angliai egyetemekről, a következő lépés a UCAS regisztráció. Igen egyszerű a menete. Minden űrlapon található egy „hogyan csináld” videó és a kitöltendő sorok után is egy-egy help buborék.

Tudom, hogy mindenki számára egyértelmű, de tényleg nagyon figyelmesen kell kitölteni. Ha sok időd van még a jelentkezési határidőig, akkor is nyugodtan elkezdheted, legalább biztos, hogy semmi nem marad ki és még ezredszerre is át tudod olvasni a biztonság kedvéért.

Miután megadtad az összes saját adatodat, jöhet az egész oroszlán része. Kezdjük a referencia megadásával. Ki kell választanod egy olyan személyt, aki hitelesen képes téged eladni, tud angolul és biztosan nem neheztel rád. Ugyanis egy levél formájában kell majd bizonyítania, hogy miért is vagy megfelelő a szakukra. Ehhez elengedhetetlen a nyelvtudás és az, hogy jó képet tudjon rólad festeni a választottad. Általában a jelentkezők egy tanárukat kérik fel erre a szerepre, de ez lehet akár munkáltató is vagy, akinél a gyakorlatodat töltötted. Természetesen erről is lehet olvasni részletesebben a UCAS vagy a Studential oldalán.

Ami még az eddigieknél is nagyobb munka, az az ún. Personal Statement. Ez az írásod képvisel téged a jelentkezés elküldését követően. Ezt úgy kell elkészítened, hogy mikor a felvételiztetők olvassák, egy olyan kép jelenjen meg rólad, amire határozottan azt mondják: „Ő kell nekünk”. Egy 4000 karakteres vagy 47 soros szövegről beszélek, melyet az alapoktól az utolsó betűig saját magunknak kell felépíteni. Nem könnyű, főleg, ha valaki alapból nem érzi magát tehetségesnek az írásban. Csak ülj le és szedd össze minden gondolatodat arról, amit szívesen mondanál nekik szemtől szemben is, annak érdekében, hogy felvegyenek!

Nyilván nem azzal kezdenél, hogy mikor és hol születtél, így ez meg se forduljon a fejedben! Nem az élettörténetünkre kíváncsiak és nem is olyan klisékre, mint „amióta csak az eszemet tudom…”, „már gyerekkoromban is arról álmodtam…”, szóval ne gyötörd ezzel az olvasót. A Personal statement arra szolgál, hogy bebizonyítsd elhivatottságod, rátermettséged az adott szakkal kapcsolatban. Arra is nagyon figyelj, hogy egyetlen Personal statementet írsz, amit mind az 5 választott egyetemnek kiküldenek. Tehát nem árt egyetlen szakra összpontosítani és legfőképp, ne említsd az egyetemek nevét az irományban.

Hasznos linkek:

 • Personal statement timeline – Hasznos lehet az időbeosztást tekintve.
 • Writing a personal statement – Információk arról, mi is ez és miként kellene kinéznie.
 • UCAS blog – Érdekes és rendkívül hasznos összeállítás különböző egyetemek tanácsaiból.
 • Personal statement mind map – Rövid, színes összeállítás, hogy tudd, miként állj neki.
 • The Student Room – Amellett, hogy korábbi Personal statementeket is találni az oldalon, kitűnő segítséget nyújt a sajátod megírásában.
 • Studential – Itt találhatsz még több példát, akár tantárgyakra bontva is.

Mikor mindennel készen vagyunk, már csak a jelentkezés elküldése van hátra. Ennek ára £12 – £23 között helyezkedik el a választott kurzusok számától és a jelentkezés elküldésének idejétől függően.

Továbbtanulás Angliában 3

A hivatalos jelentkezési határidő a legtöbb szakra január 15-e, viszont orvostudományi, fogorvosi, állatorvosi szakokra, illetve a University of Cambridge vagy Oxford egyetemekre való jelentkezés esetén október 15-e. Egyes művészeti kurzusokra lehet még március 24-e a határidő. Ha le is késed az időpontot, sem kell feltétlenül a jövő évig várni, mert bár nem garantált a siker, a brit egyetemeken akadhat még fennmaradt hely. Akik viszont június vége után jelentkeznek, automatikusan átirányítja őket a rendszer a Clearing-re.

Ezt követően pedig várunk, míg választ kapunk az egyetemektől. A jelentkezéskor kapott ID-val és az akkor használt jelszóval tudsz majd bejelentkezni a Track-be, ahol ellenőrizni tudod, jött-e már visszajelzés, természetesen ilyen esetben e-mailt is küldenek a változásról. Ezek lehetnek az egyetemek várható ajánlatai:

 • Conditional offer – Ez alapján nem utasítanak el, de csak akkor nyerhetsz felvételt, ha teljesíted az általuk ajánlott követelményeket (ez általában a várható érettségi eredményekkel kapcsolatos).
 • Unconditional offer – Eszerint felvételt nyertél, noha lehetnek még feltételek, melyeket teljesítened kell.
 • Unsuccessful vagy withdrawn choices – Vagy ők utasították el a jelentkezésed vagy te őket.

Mikor kapsz egy ajánlatot, már csak rajtad áll, miként döntesz. Az sem kizárt viszont, hogy behívnak egy interview-ra. Ha kiutazni nincs lehetőséged, általában azzal se szokott probléma lenni, hogy Skype-on bonyolítsák azt le.

Hasznos linkek:

Viszont az is megtörténhet, hogy nem kapsz ajánlatot egyetlen egyetemtől sem. Erre az esetre élhetsz az Extra choices lehetőségével. Ezt ne tessék összekeverni a Clearing rendszerével, az egy másik folyamat. Extraval akkor élhetsz, ha június 30-a előtt vagy még és nem utasítottál, de nem is fogadtál el egyetlen ajánlatot sem. Természetesen ez sincs ingyen, £11 fejében választhatsz még egy kurzust.

Még annyi feladatod akadhat, hogy bizonyítanod kell a már meglévő papírjaidat. Ebben az esetben szükség lehet az anyakönyvi kivonat, érettségi illetve más tanulmányi bizonyítvány, útlevél/személyigazolvány, nyelvvizsga bemutatására.

A bizonyítványok fordítását is kérhetik. Az eltérő, hogy milyen formában, ugyanis egyes helyeken elég a saját fordítás, míg máshol kizárólag hivatalos dokumentumokat fogadnak el. Ezen viszont nem kell előre izgulni, mert majd az ajánlatok érkezésekor, fog kiderülni, hogy mire lesz pontosan szükség. Miután pedig elfogadtad a Track-ben a hőn áhított egyetem ajánlatát, már közvetlenül tőlük jönnek majd a további utasítások.

Feltehetően minden hasznos információt összegyűjtöttem a cikk folyamán, így meghozva a kedvet az angliai egyetemekhez. Végezetül pedig csak annyit mondanék, hogy sikeres jelentkezést és sok kitartást kívánok!

Ez is érdekelhet:

Hogyan igényeljünk brit egyetemi ösztöndíjat?


 • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
 • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
 • Facebook oldalunkat itt tudod követni: