Továbbra sincs Brexit-megegyezés

Nagy-Britannia jelenleg körülbelül 3,6 millió uniós állampolgár otthona, azonban a Brexit-megegyezés egyelőre úgy tűnik várat magára.

Egy újabb hetet élt túl Theresa May miniszterelnök, akinek semmivel sem lett egyszerűbb a dolga. A múlt héten a skót miniszter, Nicola Sturgeon kezdte támadni a Brexit-tárgyalások menetét, és egy esetleges újabb népszavazást sem tartott kizártnak Skócia elszakadásának ügyében.

Emellett egyre nagyobb az esélye annak, hogy Nagy-Britannia Brexit-megegyezés nélkül (azaz ‘no deal‘ Brexit) fog kilépni az Európai Unióból. Nem tudnak ugyanis túl jutni még a legalapvetőbb kérdésekben sem a Brexit-tárgyalások során.

Továbbra sem tudnak megegyezni a felek arról az összegről, amit az Egyesült Királyságnak kellene befizetnie a kilépése után.

Nincs megegyezés az itt élő uniós polgárok jogairól, a britek még nem tudják, hogy milyen szabályokat fognak alkalmazni az uniós állampolgárokra a kilépést követően.

Nincs megegyezés az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és Írország közti határ ügyében sem. Az említett megegyezések hiányában nem tudnak továbblépni a kereskedelmi szerződésekre, amit pedig brit részről már nagyon szeretnének megvitatni.

London új közlekedési projektje, a királynőről elnevezett Erzsébet vasútvonal egy újabb fázisba érkezett. Lefektették a síneket a vonal egészében, azaz Reading és Essex között.

Az új vasútvonal megnyitását 2018 decemberére tervezik, és a tervek szerint fél millió utast fog kiszolgálni naponta. A vonat 13 mérföldet a föld felszíne alatt tesz majd meg, öt állomása a Central Line metróvonallal közös lesz. Remélhetőleg könnyíteni tud a legzsúfoltabb londoni metróvonal általános terheltségén.

Kevésbé jó hír a vonattal utazóknak, hogy a másik új vasútvonal, az ún. Crossrail 2, ami Hertfordshire és Surrey megyét köti majd össze, átadása akár 10 évet is késhet. Az átadását jelenleg a 2040-es évek közepére tervezik.

Az ok az egyre magasabb kivitelezési díj (már 45 milliárd fontnál jár a számla), amit a londoni közlekedési vállalat csak 10 éves csúszással tud majd kifizetni.

Az elmúlt nyolc év alatt először estek a lakásárak Londonban. A lakás eladók harmada a vételárnál alacsonyabban tudta csak eladni az ingatlanát.

Ezzel az adattal a főváros Nagy-Britannia legrosszabban teljesítő régiója lett, mivel az ország többi részén a lakásárak továbbra is átlag 2 százalékkal emelkedtek. A csökkenéssel a szakértők szerint a londoni árak közelítenek az ingatlanok valós értékéhez, de az átlagos londoni lakásár így is 471 ezer font.

Egy angol pubot választottak meg a világ legjobb éttermének a Tripadvisor felmérésében, amely több millió felhasználó véleményén alapult. A Black Swan (Fekete hattyú) nevű pub egy észak yorkshire-i kis faluban, Oldstead-ban található, és családi vállalkozásként működik 2006 óta.

Főszakácsa a legkisebb fiú, Tommy, aki egyben a legfiatalabb Michelin-csillagos szakács.

Az étlapon több ínyenc fogás mellett tintahal tormaöntettel, bárány fehérrépával és mentával, valamint cikóriagyökérből és fekete ribizliből készült sütemény is található.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .