Történelmi morzsák: Brit királyi család

Hatalmas feladat az angol trón történetéről röviden írni, hiszen a történelmi háttér évezredes és szövevényes történetekben gazdag. A monarchia intézménye is időről időre feléledő, megosztó vitákat szül. A jelenlegi brit királyi család helyzete, szerepe és jelentősége is ezerféle szempontból közelíthető meg.
Az alábbiakban olyan ismeretanyagot igyekeztünk bemutatni, ami segíthet bővíteni a tudásunkat, illetve esetenként olyan érdekességeket, amelyek színesíthetik a brit királyi családról alkotott véleményünket.

Ha az angol trón kezdeteit nézzük, akkor az angolszász királyokig kell visszalapoznunk a történelemkönyvben. Ám ha az Egyesült Királyság uralkodóit tekintjük csak, akkor az 1700-as évek elején uralkodó Queen Anne, a Stuart-ház Annája, az első a sorban. Mivel gyermektelenül halt meg, bonyolult utódlási törvények hatására egy másik család sarja került a trónra.

A Hanover-ház majdnem 200 évig birtokolja a trónt: négy György király, egy Vilmos, és a mindenki által ismert Viktória királynő tartoznak ehhez a házhoz. Viktória királynő német származású férje, Albert, a Saxe-Coburg and Gotha családnevet örökíti kilenc gyerekükre, így Viktória királynő utódai ennek a háznak a királyai.

Azonban 1917-ben a Brit Birodalom németellenes érzelmei miatt ezt a nevet az angol Windsor névre cserélik, így ma Viktória utódjaira a Windsor-ház uralkodóiként hivatkozunk. Ők VII. és VIII. Edward, V. és VI. György királyok, valamint a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet királynő.

Sejthetjük, hogy a trónöröklés soha nem volt zökkenőmentes. Különféle családok szerették volna megkaparintani a királyi hatalmat. Fegyverrel és új vallási vagy politikai törvényekkel, nyíltan, vagy ármánnyal, mindig minden korban folytak a küzdelmek a brit koronáért.

Az öröklésnek a királyi vérvonalon kívül számos követelménye van, az egyik például a megfelelő házastárs kiválasztása. Mivel az uralkodó egyben az anglikán egyház feje is, meg kell felelnie az egyház szigorú előírásainak is. Sok botrány, számos kaland, zavaros szerelmi ügy kering a királyi sarjakról.

Egy nem megfelelő szerelmi kaland miatt került a jelenlegi királynő édesapja a trónra. Viktória királynő unokája, V. György király halálakor fia, Edward örökli meg a trónt. Ám a koronázásra nem kerül sor, mert mind a királyi protokoll, mind az anglikán egyház számára elfogadhatatlan házasságot kívánt kötni. Választottja, az amerikai Wallis Simpson, aki épp második férjétől volt válófélben.

Az a tény, hogy a leendő királynénak két, életben lévő ex-férje volt, az egyház törvényei szerint elfogadhatatlan volt. Abban az időben az egyház nem ismerte el a válást, a házasság szentsége a házastárs haláláig tartott. Edward azonban kitartott szerelme mellett, és a „nőért, akit szeretek” lemondott a trónról. Testvére, VI. György néven lesz a király és őt követi majd lánya, II. Erzsébet királynő 1952-ben.

A fiatal királynő küzdelmeit, politikai, közéleti, családi és lelki vívódásait mutatja be a BBC legújabb, királyi témájú sorozata a The Crown. Bár a történelmi hűség itt-ott sántít, a filmen bemutatott események, a korabeli politikai, egyházi és protokolláris nyomás reális képet közvetít II. Erzsébet királynővé éréséről.

Segít megérteni azt az értékrendszert, amit a királynő, most már, mint a leghosszabb ideje trónon levő uralkodó, több évtizede képvisel. Nem utolsó sorban pedig az angol nyelv tanulása végett is hasznos a sorozatot követni. Az igazi brit akcentus, jellemzően a művelt elit nyelve az, amit hallhatunk a színészek kiváló tolmácsolásában.

Mi a szerepe a brit királyi családnak a mai világban?

Az Egyesült Királyság neve is sejteti az államformáját, alkotmányos monarchia. Ez azt jelenti, hogy az országnak demokratikusan megválasztott parlamentje van. A politikai pártok szabadon tevékenykedhetnek. A törvényhozási feladatokat, az ország vezetésének mindennapi ügyeit a Parlament, a minisztériumok, a kormány és a miniszterelnök látja el. Ez az általunk is ismert kormányzási forma.

A korona szerepe azonban mind a mai napig elismert, az uralkodónak számos törvény elfogadásában vétójoga van. A királynő egyben az állam feje, így ő bízza meg a megválasztott miniszterelnököt a kormányalakítással. Theresa May miniszterelnök asszony a 14. miniszterelnöke a jelenlegi királynőnek.

II. Erzsébet brit királynő

Jelenlegi címe az Egyesült Királyságban: II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság és más királyságai és területei királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. A Nemzetközösség, angolul Common Wealth, tizenhat tagjának királyság az államformája, és a brit koronához tartoznak. Ilyen például Ausztrália, Barbados, Jamaica, Új-Zéland, Kanada, Grenada, stb.

A monarchia megítélése kettős a brit állampolgárok körében. Azok, akik bírálják nem a királynő személye ellen emelnek kifogást, hanem egyáltalán a korona és a hozzá tartozó ceremóniák meglétét és azok fenntartási költségeit vitatják. Ám még mindig azok vannak többségben, akik szeretik a királyi családot, és ragaszkodnak a királyság fenntartásához.

Tény, hogy a brit királynő, a családja és a koronához tartozó birtokok, paloták, ékszerek és különféle vállalkozások a legerősebb turisztikai vonzereje a szigetországnak, jelentős bevételt hoznak az államkasszának. A koronabirtokokat több, mint 7 milliárd fontra becsülik. Ezek nem a királynő személyes birtokai, a jövedelmük felett sem rendelkezik, hanem be kell szolgáltatnia a brit költségvetésnek.

A királyi család élénken foglalkoztatja a közvéleményt, az időnként felreppenő hírek, botrányok sokat rontanak a korona presztízsén. A legtöbb kritika a Diana hercegnő iránti szigorú bánásmód miatt érte a királyi házat, mára azonban a fiai és unokái népszerűsége újra pozitív fényt vet a palotára.

Szeretet övezi Vilmos herceg családját, és kimondottan nagy kedvenc Harry herceg. II. Erzsébet születésnapjának és hosszú uralkodásának megünneplése szintén reflektorfénybe állította királyi házat. Most a Buckingham palota felújítási költségei körüli viták tartják frissen a témát a médiában.

Zárásként egy magyar vonatkozású információ: a királynő ereiben magyar vér is csörgedezik, egyik ükanyja, Rhédey Klaudia erdélyi grófnő.


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.