Top 5 ingyenes angol tanfolyam

Maga a gondolat, hogy kiköltözzünk vagy ellátogassunk Angliába igen kecsegtetőnek tűnhet elsőre. Big Ben, Tower, London Eye, Temze, Buckingham Palota… – jutnak eszünkbe azonnal a nagy és híres nevek. Talán még el is képzeljük, mint fogjuk nevetésre bírni azokat a fura fejfedős őröket. No de ébredjünk is fel! Kopogtat a kérdés: „Do you speak English?”.

Ha erre a válasz egy határozott nem vagy csak egy határozatlan „igen, de csak egy kicsit”, akkor a következő cikk pont neked szól.

Összegyűjtöttem egy-két módszert kezdő, haladó vagy akár még magasabb szinten álló angolul tanulni vágyóknak. Szóval akkor csapjunk is bele a lecsóba!

Azt, azt hiszem le is szögezhetjük, hogy nyelvtanulás gyakorlás nélkül mit sem ér. Hiába magolunk be 200 szót illetve kifejezést, vagy zsúfolunk bele a fejünkbe több oldalnyi nyelvtant, ha nem is az egész, hát a tudás nagy része köddé válik gyakorlás nélkül.

Szerencsénkre az okosok lehetőségek tárházával álltak nekünk elő, így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja majd a neki megfelelőt.

Bár elsőre nem gondoltam volna, rengeteg lehetőség áll már rendelkezésünkre „teljesen” ingyen. Azért tettem idézőjelbe, mert bár a program nagy része ingyenes, be lehet fizetni plusz szolgáltatásokra is.

Top 5 ingyenes angol tanfolyam:

  1. 5 PERC ANGOL SZALAI NÓRÁVAL

Ingyenes angol napi leckékkel látják el a tanulni vágyókat 2003 óta. Céljuk a szórakoztató tanítás rövid anyagok formájában. Heti 5 nap küldik  a leckéket e-mailben. Mára weboldallal, magazinnal is rendelkeznek, sőt több könyvüket is publikálták.

Ezekre az ingyenes nyelvleckékre bárki feliratkozhat a weboldalon. Hátránya, hogy nem szint szerint sorol be, mindenki ugyanazt a leckét kapja, így kicsit zötyögősebb lehet a becsatlakozás. A weboldaluk pedig bőven el van látva érdekes tartalommal, köztük letölthető hanganyagokkal, a kiküldött leckék archívumával, videókkal és még sok más fejtágítóval.

Mint említettem, elérhető a magazinjuk is, mely többféle témában kínál cikkeket különböző tudásszinteken (aktualitás, ételek és receptek, hírek a nagyvilágból stb): tananyagokat érettségizni készülőknek, nyelvvizsgázóknak, üzleti nyelvet tanulóknak vagy gyerekeknek.

A hanganyagokat egy brit rádióállomáson veszik fel anyanyelvi előadókkal, amik ingyenesen letölthetőek a weboldalról. Szóval kicsiknek és nagyoknak egyaránt testhezálló lehet az 5 perc angol “mini leckék” módszere.

  1. EUROEXAM

Tulajdonképpen ezt az oldalt azoknak ajánlom, akik valamilyen nyelvvizsgát szeretnének tenni. Az oldal ingyenes tanfolyamot kínál, mely csak egy regisztrációt igényel. Ezt követően kétféle tanfolyam közül lehet választani, melyekről részletes leírás található a weboldalon.

Heti 3-5 feladatsor elvégzése szükséges mindig egy adott vizsgafeladat-típus köré épülve. Ezeket többször is megoldhatóak újra és újra, míg tökéletesen, hiba nélkül nem megy.

Mi az apropó az Euroexam kínálatában? Lehetőség van íráskészséget oly módon fejleszteni, hogy egy-egy saját írást be lehet küldeni nekik, melyet egy kolléga a vizsgakritériumoknak megfelelően javít ki. Szóval, aki vizsgát is tervez tenni angol nyelven, feltétlenül látogassa meg az Euroexam weboldalát!

  1. BBC LEARNING ENGLISH

A BBC 1943 óta nyújt lehetőséget az angol nyelv elsajátítására, illetve fejlesztésére. Weboldalukon különböző video, audio és írott tananyagok találhatóak mind tanárok, mind diákok részére.

A „kurzusok” fül alatt kétféle tudásszint közül lehet választani, melyek heti 5 tananyaggal okosítják a nyelvtanulókat. 6 percnyi nyelvtannal, 6 percnyi szószedettel, egy színjátékkal és tudósítással rukkolnak elő frissen minden reggel hétfőtől – péntekig.

A magasabb szinten állók programján belül szintén található 6 perces tananyag, 3 perces összeállítások a legújabb és legszükségesebb szavakról, kifejezésekről egy hétköznapi csevegéshez, valamint hírek a nagy világból. Azoknak ajánlanám a BBC oldalát, akik a kötött nyelvtani szabályoktól zsúfolt tananyagok helyett az életszerű módszereket preferálják.

  1. BRITISH COUNCIL

Immáron 75 éves tapasztalattal rendelkezik és hozzátevőlegesen 100 millió tanítványt, több mint 100 különböző országból tudhat magáénak a British Council.

Amellett, hogy segít javítani a nyelvtudásunkon, különös figyelmet szentelnek az önbizalom kiépítésére is. Számos online kurzuson van lehetőség részt venni, bárki megtalálhatja a neki megfelelőt gyerekektől a felnőttekig.

Külön hangsúlyt fektetnek az egyetemisták nyelvi készségeinek fejlesztésére és a munkahelyi nyelvezet elsajátítására is. Ami nagyon fontos a nyelvtanulás szempontjából; tesztek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a fejlődés.

  1. FLUENTU

Nem rég találkoztam ezzel a módszerrel és nekem nagyon megtetszett. Elérhető appként is, de egyelőre csak iPhone-nal rendelkezőknek. Olyan videókat gyűjtöttek össze világszerte egyetlen helyre, melyek szórakoztatóak és egyszerre megfelelőek nyelvtanulásra is.

Miután kiválasztottam a szintet, melyen tanulni szeretnék, meg kellett jelölnöm témákat, melyeket érdekesnek találok. Ezáltal a rendszer a nekem teljesen megfelelő anyagokat gyűjtötte össze mind a témát, mind a szintet tekintve. Kipróbáltam az első videót és meg kell, hogy mondjam, lenyűgözött. Ahogy pörög a videó, megy a felirat is, de ez nem minden.

Ha az egeret ráviszem egy szóra, a videó megáll és a gép érthetően kimondja a szót, felette pedig illusztrálják és kifejtik a jelentését. Az ismeretlen szavakból szószedetet lehet összeállítani és külön módszert találtak ki annak megtanulására is. Egyszerre szórakoztat és tanít, szinte tökéletes.

Az internet lehetőségek ezreit nyújtja ma már a nyelvtanulásra. Kutatásom során rengeteg lehetőséget vettem számba és még annál is több online kurzuson, valamint blogon fordultam meg. Legközelebb pár igazán hasznos alkalmazással jelentkezem ugyanebben a témában. Addig is eredményes nyelvtanulást!


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .