Több napos sztrájkok egész Angliában

A Southern vasúttársaság vonalán élők mindennapi közlekedését nehezítik az utóbbi pár hónapban állandósult sztrájkok Angliában. De kik és miért is sztrájkolnak pontosan és mikorra várható megállapodás a vállalat és a dolgozók között? Itt egy kis összefoglaló a helyzetről.

Többek között a Brighton-London és a Reading-London útvonal is a Southern rail-hez tartozik, ahogy a második legnagyobb londoni repülőtér, Gatwick is. Ezért egyáltalán nem mindegy, mennyire megbízható és pontos az ezeken a vonalakon működő szerviz. A vállalat dolgozói régóta tartó viszályban vannak a vezetőkkel és már több tucat, egy vagy több napos sztrájkot hajtottak végre. Ezért mostanában már annak is örülhetünk, ha egyáltalán járnak a vonatok, még ha jó nagy késéssel és ritkábban is.

A tavaly október óta tartó sztrájksorozat oka az, hogy a cég szeretné megváltoztatni a vonaton található őrök, az úgynevezett guardok szerepét. A jövőben csak az utasok felé irányuló szerviz lenne a feladatuk, visszavonva a biztonsági szerepüket. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyetlen ember, a vonatvezető lenne felelős mindenért, beleértve az ajtók nyitását-zárását.

A szakszervezetek szerint ez veszélyezteti az utasok biztonságát, amivel valószínűleg sokan egyetértenek. Tényleg elég nehéz elképzelni, hogyan is tudja egy ember egyszerre vezetni a vonatot és intézkedni, ha bármilyen vészhelyzet lép elő mondjuk a nyolcadik kocsiban.

A kezdeti sztrájkolókat támogató hangulat kezd azonban megváltozni és a szakszervezetek ellen irányulni. Ezen persze nem igazán csodálkozhatnak, hiszen több ezer ember nem tudott munkába járni a fennakadások miatt. Már megjelentek olyan hangok is, amik szeretnék a sztrájktörvény módosítását látni és nehezebbé tenni azokat, ez elől eddig azonban a brit kormány elzárkózott.

Nem csak a vasúti dolgozók elégedetlenek a munkaadóikkal. A londoni metró dolgozói is többször léptek már sztrájkba, karácsony előtt pedig a brit postai dolgozók és a British Airways dolgozói is beszüntették a munkát. A metró alkalmazottak a létszámleépítés és a jegyirodák bezárása ellen tiltakoztak, ahogy a postai dolgozók is.

A sztrájk az északi vonalakra is kezd átterjedni, hiszen csatlakoztak a mozgalomhoz a Northern és a Merseyrail dolgozói is. Utóbbi vezetői próbálták a bíróság segítségével megakadályozni a sztrájkot, de ehhez nem kaptak engedélyt.

Fennakadások sajnos továbbra is várhatóak, ajánlott tehát minden tömegközlekedést használónak leellenőrizni utazása előtt, hogy lesz-e bármilyen sztrájk az őt érintő útvonalon és még időben alternatív utat tervezni – ha létezik ilyen.[metaslider id=8796]


Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.