Tízévi mélypontra zuhant a nagy-britanniai EU-bevándorlás

A szeptemberrel zárult tizenkét hónapban tízévi mélypontra zuhant a nagy-britanniai EU-bevándorlás.

Ennek nem kis részben az az oka, hogy a közép- és kelet-európai EU-országok állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetette a friss becslését. Eszerint 57 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkező külföldi EU-állampolgárok száma. Az EU-bevándorlás Nagy-Britanniában 2009 óta nem volt ilyen alacsony.

A vizsgált időszakban 202 ezren érkeztek letelepedési céllal más EU-országokból, és 145 ezer EU-állampolgár távozott végleg Nagy-Britanniából.

Az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív.

Ezekből az országokból 38 ezren érkeztek, viszont 53 ezren távoztak, vagyis az EU8-ak nettó bevándorlási egyenlege mínusz 15 ezer volt a szeptemberrel zárult egy évben.

A teljes EU-bevándorlás mérlegén belül az EU8-csoport az egyetlen, amelynek nettó nagy-britanniai bevándorlási egyenlege negatív.

A régebbi EU-tagállamokból 34 ezerrel, Romániából és Bulgáriából pedig 38 ezerrel többen érkeztek tartós letelepedés céljával Nagy-Britanniába, mint ahányan ezeknek az országoknak az állampolgárai közül távoztak.

A kimutatásban szereplő grafikus ábrák szerint egyértelmű, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után meredek ívben csökkenni kezdett a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás az Európai Unió társállamaiból.

A statisztikai hivatal nemzetközi migrációs központjának igazgatója, Jay Lindop hangsúlyozta, hogy az egyének migrációs döntései mögött összetett indokok állnak. A döntéseket tényezők egész sora befolyásolja, köztük a munkavállalási, tanulási lehetőségek, illetve családi okok.

A konzervatív párti brit kormány azonban már jó ideje hangsúlyozza, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után szigorítani kívánja az uniós állampolgárok letelepedési szabályait.

Elmondásuk szerint az új bevándorlási rendszer nem fogja kedvezményes elbírálásban részesíteni az EU-ban maradó országok Nagy-Britanniában letelepedni és dolgozni kívánó munkavállalóit a máshonnan érkezőkkel szemben.

A miniszterelnök a Brit Iparszövetség (CBI) Londonban rendezett éves kongresszusán elmondta, hogy megszűnik az a helyzet, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül “beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé”.

A brit kormányfő e kijelentését számos bírálat érte. Theresa May nem sokkal később, egy parlamenti felszólalásban elnézést kért. Elismerte, hogy nem lett volna szabad e szóhasználattal élnie. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .