Theresa May lemondott

A brit miniszterelnök, Theresa May lemondott posztjáról. Pénteki bejelentésében közölte, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről.

Ez egyben miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezetőként ellátja a kormányfői feladatokat utóda megválasztásáig. Feltehetően még ő fogadja Donald Trump amerikai elnököt, aki június 3-án érkezik Londonba II. Erzsébet királynő vendégeként.

Könnyek között olvasta fel a nyilatkozatát a Downing Street-i hivatala előtt, melyben megemlítette, hogy ő háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a Brexit-megállapodást, de nem járt sikerrel.

Továbbra is úgy gondolja, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás még akkor is, ha kicsi volt az esélye a sikernek. Mára már egyértelművé vált számára, hogy az Egyesült Királyság érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Theresa May elmondása szerint a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata az ő távozásának időpontja utáni héten kezdődik. Bírálta a parlament kompromisszumképtelenségét a Brexit-megállapodás ügyében.

Felidézte: a néhai Sir Nicholas Winton – aki a II. világháború kitörése előtti utolsó hetekben több száz kelet-európai zsidó kisgyereket menekített Nagy-Britanniába a fenyegető holokauszt elől – azt a tanácsot adta neki, hogy “a kompromisszum nem szitokszó, az élet is kompromisszumoktól függ”. “Igaza volt” – mondta hangsúlyosan a távozó brit miniszterelnök.

Kormányának sikerei között megemlítette, hogy a megörökölt államháztartási hiányt sikerült visszaszorítani. Beszédében megemlítette, hogy Margaret Thatcher után – ő az Egyesült Királyság “második, de biztosan nem az utolsó” női miniszterelnöke.

Beszéde végén már a könnyeivel küszködve kijelentette: rendkívül hálás, hogy szolgálhatta szeretett országát.

Theresa May pénteki bejelentése nem meglepetés, csak az időpont volt ezidáig kérdéses. Mayt 2016-ban az EU-népszavazás után választották meg a Konzervatív Párt vezetőjévé és egyben a kormány élére. Elődje, David Cameron a kilépést pártolók győzelme után lemondott.

Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, Theresa May utódja lehet Boris Johnson volt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Amber Rudd munkaügyi miniszter, Sajid Javid belügyminiszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter és Penny Mordaunt védelmi miniszter. (MTI, Kiemelt kép: Flickr)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .