Theresa May: katasztrofális kárt okozna, ha a politika nem teljesítené a választók döntését

Theresa May brit miniszterelnök szerint a demokráciába vetett bizalom katasztrofális és megbocsáthatatlan sérelmét okozná, ha a politika nem teljesítené a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott választói döntést.

May egykori hivatali elődje, Sir John Major ugyanakkor arra szólította fel vasárnap a kormányfőt, hogy állítsa le a Brexit-folyamatot és írjon ki újabb népszavazást az EU-tagságról.

May a Sunday Express című tömeglapban közvetlenül a választókhoz szól, de szavait egyértelműen azokhoz az alsóházi képviselőkhöz intézi, akik a szavazáson a Brexit-megállapodás elutasítására készülnek.

A kormányfő szerint ha a parlament elveti az EU-val elért egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, “vagy egyáltalán ki sem lép” az Európai Unióból.

A londoni alsóház várhatóan kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról. Egyelőre azonban nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához, elsősorban az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné.

A kormányzó Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) ezt a megoldást mereven elutasítja.

Vasárnap megjelent cikkében Theresa May utalt arra, hogy igyekszik egységbe terelni a legkülönfélébb nézeteket valló képviselőket, köztük ellenzéki törvényhozókat is.

A kormányfő felfedi: az elmúlt napokban “különböző pártok” több mint kétszáz olyan alsóházi képviselőjével tárgyalt, akik ki akarják zárni a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Tárgyalt emellett olyan képviselőkkel, akik újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról, és olyanokkal is, akik számára a megállapodás nélküli kilépés jelentené a “tökéletes Brexitet”.

Theresa May szerint a 2016-ban tartott népszavazáson – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – nagyon sokan évtizedek óta első ízben fordultak bizalommal a politika felé.

Őket a politikának most nem szabad cserben hagynia, mert ha ezt megteszi, az katasztrofális és megbocsáthatatlan módon csorbítaná a demokráciába vetett közbizalmat – áll a kormányfő cikkében.

May közölte: mindezek alapján azt üzeni a parlamentnek, hogy “ideje felhagyni a játszadozásokkal”, és meg kell tenni, amit az ország érdeke megkíván.

Sir John Major 1997-ig hét éven át töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a Konzervatív Párt élén. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent cikkében azt írta, hogy csak egy újabb népszavazás mentheti meg az Egyesült Királyságot egy rossz megállapodás vagy a megállapodás nélküli Brexit katasztrófájától.

Major szerint a Brexit-pártiak a 2016-os népszavazás előtt “hamis fogadkozásokkal és teljesíthetetlen ígéretekkel” kampányoltak, és kizárólag ez az oka az ország jelenlegi siralmas helyzetének.

A volt tory miniszterelnök az utóbbi hónapokban több nyilatkozatában is katasztrofális döntésnek nevezte a kilépést az EU-ból. Azt javasolta, hogy a kormány függessze fel a Brexithez kötődő döntéshozatalokat, s kérje fel a parlamentet a kilépésről szóló törvény megsemmisítésére.

Javasolja továbbá, hogy vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, dolgozza ki az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatok fő pontjait, és ezekről írjon ki újabb népszavazást.

Major szerint az EU-tagság fenntartásának is az új referendum választási lehetőségei között kell lennie. Az új népszavazás kiharcolására külön kampánycsoport is alakult tavaly, Theresa May azonban többször is határozottan elvetette az újabb referendum lehetőségét. (MTI) (Flickr)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .