Teljes körű egészségbiztosítás Nagy-Britanniában: mi ez és kinek kell CSI?

Az Egyesült Királyság jelenleg is tagja az Európai Uniónak. Ezért, mi magyarok, mint uniós állampolgárok szabadon beléphetünk az országba és automatikus tartózkodási jogot kaphatunk legfeljebb 3 hónapra.

Amennyiben ennél hosszabb ideig tervezünk élni vagy tanulni az Egyesült Királyság területén, szükséges lehet a CSI azaz a Comprehensive Sickness Insurance névre hallgató teljes körű egészségbiztosítás megléte.

Miért van szükség teljes körű egészségbiztosításra Nagy-Britanniában?

Az uniós jog szerint minden uniós állampolgárnak joga van szabadon mozogni és tartózkodni egy másik uniós tagországban 3 hónapon túl is, amennyiben:

  • Munkavállaló vagy önálló vállalkozó a fogadó államban; vagy
  • Elegendő anyagi forrásokkal rendelkezik önmaga és a családja számára, hogy ne jelentsen felesleges terhet a fogadó ország szociális támogatási rendszerére és teljeskörű egészségbiztosítással rendelkezik a fogadó államban;
  • Képzésre, iskolába beiratkozott diák (beleértve a szakképzést is) a fogadó tagállamban és teljeskörű egészségbiztosítással rendelkezik. Biztosítja a hatóságokat arról, hogy elegendő anyagi forrásokkal rendelkezik saját maga és a családja számára, hogy ne jelentsen terhet a fogadó ország támogatási rendszerére a tartózkodás teljes időtartama alatt;
  • Családtagja az egyik fenti kategóriába tartozó uniós állampolgárnak.

Amint a fentiekből kitűnik, a teljeskörű egészségbiztosítás alapvető követelmény, az Egyesült Királyság jogosan megkövetelheti, hogy igazoljuk a teljes körű egészségbiztosítás meglétét saját magunknak és a családtagjainak.

Ez bizonyítja a megfelelő egészségbiztosítási fedezetet egész idő alatt, amíg az Egyesült Királyságban élünk, illetve ha az állandó tartózkodási engedélyt kérelmezzük UK diákként vagy egy önellátó személy számára.

Kinek van szüksége teljes körű egészségbiztosításra Nagy-Britanniában?

Sokan nincsenek tisztában vele, de tény az, hogy ha egy európai uniós állampolgár az Egyesült Királyságban tanul, vagy egy önellátó/eltartott személy, rendelkeznie kell teljes körű egészségbiztosítással, hogy fedezze az esetlegesen felmerülő egészségügyi költségeket. Az állami egészségügyi ellátás mint az NHS, nem számít teljeskörű egészségbiztosításnak.

Diákok, tanulók, egyetemi hallgatók

  • Akik magán-vagy állami (brit) oktatási intézményben tanulnak, vagy elismert képzésben, oktatásban vesznek részt;
  • Bizonyíthatóan van elég pénze, hogy fedezze a megélhetési költségeket;
  • Regisztráltak egy képzésre, tanfolyamra, amely már elkezdődött.

Nem dolgozó, önellátó, eltartott vagy anyagilag független személyek

  • Bizonyíthatóan van elég pénze a megélhetési költségek finanszírozására anélkül, hogy bármilyen támogatást igénybe venne.
Mi számít teljes körű egészségügyi biztosításnak?

Teljes körű magán egészségbiztosítás, avagy Comprehensive Sickness Insurance

Az egészségügyi biztosítás általában kétfajta gyógykezelésre terjedhet ki: a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátás. A magán egészségbiztosítás kiterjedhet csak a kórházi ápolásra és az ambuláns kórházi kezelésre, vagy csak a járóbeteg-ellátásra, diagnosztikai tesztekre, vizsgálatokra.

A teljes körű egészségbiztosítás (Comprehensive Sickness Insurance, rövidítve CSI) teljes körű fedezetet nyújt mind a fekvőbeteg, mind a járóbeteg ellátásra. Kiterjed minden ambuláns kezelésre, minden vizsgálatra, orvosi konzultációra és diagnosztikai tesztre, MRI, CT vagy PET képalkotó vizsgálatokra, sugárkezelésre, kemoterápiára – korlátozás nélkül.

Kiterjedhet olyan alternatív kezelési módszerekre is, mint például gyógytorna, csontkovács, akupunktúra, homeopátia. További díjakért kiegészíthető olyan szolgáltatásokkal, mint például otthoni gondozás, szájsebészet, optikai szolgáltatás, vagy elit kórházi ellátás és felbővíthetjük családi biztosítássá is.

Az egészségügyi biztosítás minden esetben személyre szól, az egészségügyi állapot, életvitel, kor és még számos tényező ismeretében kaphatunk ajánlatot. Viszonylag olcsó, ha egészséges vagy és fiatal, de lehet megfizethetetlenül drága is, ha már idősebb vagy és beteges.

A legtöbb brit biztosító kínál teljes körű egészségbiztosítást, azonban ne felejtsük el szerződéskötés előtt elolvasni az apróbetűs részeket, mivel általában az ördög a részletekben rejlik.

Európai egészségbiztosítási kártya avagy az EHIC Card (European Health Insurance Card)

Az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) megléte csak abban az esetben fogadható el teljes körű egészségbiztosításnak, amennyiben azt valamely európai ország állította ki, de nem az Egyesült Királyság.

Ha csak rövid ideig tartózkodik valaki Nagy-Britanniában, az eredeti, EU-tagállamban (Magyarországon) kiállított és érvényes európai egészségbiztosítási kártya elfogadható. Az Egyesült Királyság által kiállított EHIC kártya azonban nem.

Sajnos az utazási biztosítás sem számít megfelelő fedezetnek. A legtöbb utazási biztosítás ideiglenes jellegű és csak sürgősségi ellátásokra jogosít fel.

További részletek a CSI, azaz a teljes körű egészségbiztosítás követelményeiről, illetve az uniós állampolgárokkal szemben támasztott tartózkodási követelményekről a brit kormányzat alábbi oldalain olvashatók: itt és itt. 

Frissítés: Bizonyos esetekben az Egyesült Királyság egészségügyi rendszeréhez való hozzáférés céljából még mindig szükség van teljes körű betegbiztosításra. Ez azonban már nem feltétele az állandó letelepedési engedély megszerzésének. Az állandó letelepedési engedélyt (permanent residence status) kiváltja a settled status. Ez utóbbi dokumentummal rendelkező külföldi állampolgárok a Brexit után sem lesznek kötelesek bizonyítani, hogy érvényes teljes körű egészségbiztosítással rendelkeznek.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .