Tartózkodási jogszabályok változásai Nagy-Britanniában

 TransferWise
Nem kicsi pánikot és zűrzavart keltett a legnépszerűbb közösségi oldalon felröppenő hír, illetve a tartózkodási jogszabályok változásai Nagy-Britanniában. A brit kormány által február elsején bevezetett új szabályozás szerint az az uniós állampolgár, aki nem dolgozik és nem rendelkezik teljes körű egészségbiztosítással, nem jogosult állandó tartózkodásra és a Home Office bármikor eltávolíthatja az országból.

A hír szerint érintettek lehetnek a brit állampolgárok eltartott házastársai és a tanulók, amennyiben nem rendelkeznek a Comprehensive Sickness Insurance (CSI) nevű betegbiztosítással.

A legtöbb EU-s állampolgár jogosult használni az NHS rendszerét, ezért ezidáig semmi szükségük nem volt a most hirtelen mindennél fontosabb teljes körű egészségbiztosításra.

Számos európai diák él az Egyesült Királyságban, akik ezek után azt kockáztatják, hogy ha nem rendelkeznek a CSI-vel, bármikor deportálhatók – ahogy a brit házasságot kötött, de nem dolgozó uniós állampolgárok is.

Sokan sérelmezték, hogy korábban soha nem volt tudomásuk a CSI követelményről. Sokan egyszerűen csak nagyon ijesztőnek tartják a jelenlegi helyzetet. Többen attól félnek, hogy ha a húsvéti ünnepekre hazalátogatnak, vissza már nem jöhetnek. Néhányan jelezték, hogy másodrendű állampolgárnak érzik magukat Nagy-Britanniában, ahol senki nem foglalkozik a jogaikkal. „Emberi lényként kellene hogy kezeljenek bennünket és nem alku tárgyaként”.

A népszerű brit bevándorlási ügyvéd véleménye szerint a belügyminisztérium felesleges pánikot kelt az uniós polgárok között. Az EU jogszabályai biztosítják a jogot az Egyesült Királyság területére történő belépésre bármely tagállam állampolgárainak. A huzamosabb tartózkodásra azonban csak az alább felsorolt uniós állampolgárok jogosultak:

  • alkalmazottak
  • egyéni vállalkozók
  • teljes körű egészségbiztosítással rendelkező önellátó személyek
  • teljes körű egészségbiztosítással rendelkező tanulók

Az uniós állampolgárnak az Egyesült Királyság területére megérkezését követően csupán érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre van szüksége az első 3 hónapban. 3 hónapon túl tartózkodni azonban csak bizonyos feltételekkkel lehetséges. Azok az uniós polgárok és családtagjaik akik nem dolgoznak, elegendő tőkével és teljeskörű egészségbiztosítással kell hogy rendelkezzenek, hogy ne jelentsenek indokolatlan terhet a fogadó állam számára.

Az új szabályozás szerint ha az itt tanuló vagy önellátó uniós polgárok – abban az esetben is, ha nem kérnek semmiféle támogatást – nem rendelkeznek teljes körű egészségbiztosítással, nem jogosultak az Egyesült Királyságban huzamosabb ideig tartózkodni. Bármikor hazaküldhetők.

A Home Office szerint az NHS nem számít teljes körű betegbiztosításnak. A kormányzati oldalon csupán azt találtuk, hogy szükség van “teljeskörű” egészségbiztosításra, azonban hogy ez mit takar, egyelőre rejtély. Hogy pontosan mit jelent a CSI, kinek javasolt a megléte, mi az ami elfogadható, a következő cikkünkben részletesen megírjuk.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.