Táppénz Angliában

Munkát vállalunk Angliában. Az élet pedig írja a forgatókönyvet. Betegség, baleset bárkivel bármikor történhet. Betegnek, munkaképtelennek lenni sehol sem jó. Ha mégis megtörténik velünk, mit tehetünk? Mire vagyunk jogosultak? Mennyi a táppénz Angliában? Hogyan vészeljük át a legsimábban ezt az áldatlan időszakot?

A táppénz Angliában összetett kérdés. Van egy általános érvényű rendelkezés, de a legtöbb munkáltató saját biztosítási szerződéssel, saját struktúrával rendelkezik a betegállományra vonatkozóan.

Meghatározó a munkaszerződés, ezért ezt célszerű már az aláíráskor alaposan megnézni, tisztázni a feltételeket egy esetleges baleset, angliai betegség esetére vonatkozóan.

Sokan dolgoznak itt különféle ügynökségek alkalmazottaiként. Nekik is tisztában kéne lenniük azokkal a jogokkal, amelyek megilletik őket. Gyakran az angliai munkaközvetítő ügynökségek elhárítanak minden táppénzre irányuló kérelmet, csak a munkában töltött napokért fizetnek.

Természetesen a korrekt ügynökségek nem keresnek kiskapukat, nem élnek vissza a külföldről érkező munkavállaló angol nyelvi és jogi ismereteinek hiányából adódó tájékozatlanságával. Sajnos azonban sokan jártak már pórul ilyen esetekben és mivel a munkára szükségük volt, nem tették szóvá a visszaéléseket.

Valóban jobb, ha nem leszünk betegek, nem szenvedünk balesetet, mert még ha kapunk is valamilyen táppénzt, nem lesz igazán nagy összeg, nem éri meg kockáztatni az angliai munkaviszonyt miatta. Ám ha mégis megtörténik a baj, akkor a következő lehetőségeink vannak:

Ki lehet jogosult angliai táppénzre?

Angliai táppénzre jogosult minden olyan angliai munkavállaló, akinek szerződéses jogviszonya van a munkáltatóval, hetente minimum bruttó 116 fontot keres és legalább 4 egymást követő napig beteg (a hétvége és a munkaszüneti nap is beletartozik).

A munkavállaló köteles a munkaadónak bejelenteni a betegséget, amelyet általában orvosi igazolással is alá kell támasztani

Mekkora összegű táppénzre vagyunk jogosultak Angliában ha betegek vagyunk?

A táppénz Angliában (Statutory Sick Pay-SSP) mértéke heti 92.05 font. A táppénzt a munkáltató fizeti legfeljebb 28 hétig a munkavállalónak.

Mit kell tennünk betegség esetén?

Az angliai háziorvos regisztrációról korábban már írtunk, ha még nem tetted meg ezt a fontos lépést, itt a segítség hozzá. Lehetőleg ne betegen fordulj hozzájuk először.

Ha több munkahelyen dolgozunk, mindegyik fizethet munkaképtelenségünk esetén, ezért mindegyikhez jelentsük be. 

Amennyiben a betegség nem haladja meg a 8 napot, akkor a munkavállaló tölti ki a bejelentő lapot (self-certification), ám ezt nem minden munkáltató fogadja el szívesen, főleg ha gyakran él valaki ezzel a lehetőséggel.

A nyolc napot meghaladó hiányzás esetén mindenképp orvosi igazolásra (sick note) van szükség. A cégek különféle módon kezelik a táppénzen lévő dolgozók kifizetését, van ahol feltétel a 6 havi munkaviszony, vagy például pár hétig a teljes fizetést fizetik, majd ezt hetenként csökkentik.

Mindenképp érdemes ezeket tisztázni már a munkaszerződés aláírásakor. Az ügynökségek alkalmazottai is jogosultak az SSP igénybevételére.

Ha hosszan tartó állapotról van szó és már vissza kell menni dolgozni, mert nem elég a pénz, de azért még nem teljesen vagyunk munkaképesek, akkor a munkáltató kérheti, hogy vegyünk részt egy munkaalkalmassági vizsgálaton.

A munkaalkalmassági vizsgálaton az orvos leírja, hogy milyen munkára vagyunk képesek, mely feladatokat végezzük valamilyen könnyített formában, vagy mely munkafolyamatok elvégzését kerüljük még és mennyi ideig.

Ez a fit-note lehet az áthidaló megoldás a betegállomány és a munkábajárás között, hisz ekkor már járhatunk dolgozni és így értelemszerűen több pénzünk lesz.

Mit kell tenni hosszan tartó betegség esetén, vagy ha nem vagy jogosult a kötelező angliai táppénzre?

Ha nem vagyunk SSP igénybevételére jogosultak, vagy 28 héten túl vagyunk betegek, akkor az SSP1 nyomtatvány kitöltése szükséges. Ez igazolja, hogy nem vagyunk jogosultak a kötelező táppénzre (SSP) és szerződésés táppénzre (contractual sick pay) és ezzel fordulhatunk munkaképtelenségi támogatás- vagy jövedelem-kiegészítésért (ESA) a helyi támogatási hivatalhoz.

Mit tehetünk, ha szeretnénk kiegészíteni az angliai táppénz összegét?

Váratlan dolgok bármelyikünkkel történhetnek. Előrelátó gondoskodás a biztosítás kötése. Sokféle lehetőség adott, de érdemes időt fordítani a számunkra legmegfelelőbb módozat felkutatására.

A betegség vagy baleset miatti jövedelemkiesés által felmerülő anyagi gondok esetére is találhatunk biztosítást, – akár már havi 5 fonttól – s nem kell feltétlenül életbiztosítást kötnünk.

Természetesen ez nagyon egyéni képet mutat. A korunk, az életvezetési szokásaink, a különféle veszélyeztetettségi faktorok, a vállalt befizetendő összeg nagysága mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják azt az összeget, amit egy elhúzódó betegállomány esetén kaphatunk.

Mindezek figyelembevételével egy brit biztosítás kötése hasznos lehet, és így a munkából való kiesés esetén sem lesznek komolyabb anyagi nehézségeid.

(A cikk legutoljára 2019. február 5-én frissült.)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .