Tanévkezdés Angliában

Még néhány nap és kezdődik az új tanév Angliában is. Korábban már megírtuk, hogy mi a menete az angliai iskolai beiratkozásnak, a mostani cikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik most csöppentek bele ebbe az új világba és még csak ismerkednek az angol oktatási rendszerrel.

A tanévkezdés Angliában másképpen zajlik mint Magyarországon. Nincs tankönyv vásárlás és azt követő tankönyv csomagolás, ahogy a papír-írószer üzletekben és multikban sincsenek előre összekészített sulis csomagok és egymást taposó tömeg. Lássuk csak, mi az amit egy angliai iskolakezdéskor a szülőknek kell beszerezni és mennyibe kerül, valamint mi az, amit az angol iskola biztosít minden gyereknek:

Mit kell a szülőknek beszerezni tanévkezdés előtt Angliában és mit ad az iskola?

  • Egyenruha

iskolai egyenruha Angliában

Általánosságban elmondható, hogy Anglia az iskolai egyenruhák országa. Nincs kivétel, minden 16 év alatti tanulónak kötelező viselet a teljes tanév ideje alatt. Kötelező és a legnagyobb kiadás a szülőknek iskola kezdés előtt Angliában.

Minden iskolának saját egyenruhája van, amin szerepel az iskola logója. Ezeket speciális szaküzletekből tudjuk beszerezni, általában az iskola ad egy pontos listát, hogy honnan. Ha nem tennék meg, keressetek school uniforms shop-ot a városban, de a legtöbb hipermarket (Asda, Tesco, Sainsbury’s) is forgalmaz iskolai egyenruhát, valamint az alábbi üzletek is: Next, BHS, Mars & Spencer, John Lewis, Debenhams, Matalan.

Iskola AngliaÉrdemes körülnézni az Amazon-on és az eBay-en is ilyenkor. Néhány iskolában megvásárolhatóak az egyenruhák, illetve rendelést lehet leadni ha nincs készleten a szükséges méret. Az egyenruha kötelező kiegészítője a fekete alkalmi cipő. Ezt nagyon szigorúan veszik, nem lehet sportcipő akkor sem ha fekete és akkor sem, ha a gyerekek nem szívesen hordják nap mint nap az alkalmi cipőt. Nem egyszer küldtek már haza átöltözni gyerekeket a nem megfelelő öltözet vagy lábbeli miatt az angliai iskolákból.

  • Könyvek, füzetek, írószerek 

Minden szükséges felszerelést az iskola biztosít, nem kell venni szinte semmit. 🙂 Iskolánként eltérő lehet, de egy-egy ceruzán és tollon, radíron kívül talán még egy vonalzót kérhetnek, minden egyebet adnak.

  • Iskolatáska

Angliában nem nehéz az a bizonyos iskolatáska. Minden szükséges felszerelést az iskolák biztosítanak és azok ott is maradnak az iskolában a tanítás végén. Ritkán adnak házi feladatot, ilyenkor egy-egy könyvet vagy füzetet kell csak haza vinni. Az iskolatáska Angliában leginkább csak a tolltartónak és az uzsonnás doboznak kell napi szinten, tehát e szerint válasszunk méretet.

  • Sportfelszerelés 

Az iskola logójával ellátott sportfelszerelést vásárolhatunk a school uniforms shop-ban. Néhány iskola egyszínű sötét sortot elfogad logó nélkül is, de a pólóhoz ragaszkodnak. Más helyeken egységes sportfelszerelés van és a teljes szettet meg kell venni. Nem kötelező opció, de jó ha van fekete kapucnis melegítő felső, szintén fekete nadrággal hűvösebb idő esetére. Sport cipőt venni kell, általában fekete színű általános edző cipőt fogadnak el. Kinti focihoz kérhetnek stoplis focicipőt is. Szükség van egy tornazsákra, amiben ezt az egészet elviszik a suliba a gyerekek.

Mennyibe kerül mindez? Az árak elég széles skálán mozognak az iskolák elvárásai és a szülők, gyerekek igényei szerint. Több mindent beszerezhettek olcsóbban a Primark áruházakban, az eBay-ről rendelve és a hipermarketekben is. Néhány példa az árakra:

Iskolai egyenruha (£)  Lányok      Fiúk
Pólóing  10-15    10-15
Pulóver  10-25    10-25
Nadrág  10-40    10-30
Szoknya    5-25
Ing/Blúz    5-25      5-15
Zakó/Blézer+nyakkendő  20-60    20-60
Cipő  10-30    10-30
Sportfelszerelés (£)   Lányok     Fiúk
Melegítő alsó     7-25     7-25
Kapucnis pulóver   10-30   10-30
Póló     5-15     5-15
Sportcipő   10-50   10-50
Tornazsák     5-10     5-10
Rövidnadrág     5-20     5-15

EZ IS ÉRDEKELHET:

Mi a különbség a magyar és a brit oktatási rendszer között?


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Ha szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a Facebook oldalunkat:

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .