Támogatások, ellátások változásai Angliában

Angliában a szociális háló reformját éljük. Sok változás lép érvénybe, néhány már a hatását is érezteti, mások fokozatosan kerülnek bevezetésre. Van, ami közvetlenül érint bennünket, Angliában élő magyarokat, van, amit nem tapasztalunk a saját bőrünkön. A támogatások, ellátások változásai Angliában 2016-ban a következők:

Adójóváírások (Tax Credit)

Sokakat érintő téma, hisz különféle okok miatt járhat nekünk adójóváírás. A széles érdekeltség miatt 2016 februárjában bevezettek egy online lehetőséget, amelyeknek igénybevételével ellenőrizhetjük, hogy milyen információval rendelkezik rólunk az adóhatóság és milyen adójóváírásokat érvényesítenek esetünkben.

Ugyanitt a körülményeinkben, adatainkban történő változásokat is egyszerűen bejelenthetjük. Ez a lehetőség a gyakran nehézkes telefonos ügyintézést igyekszik tehermentesíteni, éljünk vele az alábbi linken: Tax Credits Digital Update Service.

Sokat hallhattunk arról, hogy csökken az a jövedelmi összeghatár, amelyeknek alapján adójóváírást igényelhetünk (a jelenlegi 6.420 GBP-ről 3.850 GBP-re), ám az erőteljes tiltakozások hatására, ez most 2016 áprilisában mégsem kerül bevezetésre.

Egy adott adóéven belül az igénylő vagy a háztartás jövedelme eddig anélkül növekedhetett 5.000 GBP-vel, hogy ez érintette volna az illető adójóváírásait, ám ez az összeg most felére csökken, így 2.500 GBP lesz (tax credit income disregard).

A gyerekek után kapható adójóváírás (Child Tax Credit) ezentúl csak az első két gyerek után lesz igényelhető. Ez a 2017 áprilisa után születendő gyerekeket érinti, illetve mindazokat a családokat, akik 2017 áprilisa után igénylik először a több juttatást magába olvasztó Universal Credit támogatást.

Az intézkedés nem érinti a Child Benefit nevű családi pótlékot.

Az összeg, ami után még nem kell jövedelmadót fizetni (Personal tax allowance)  növekszik, 10.600 GBP-ról 11.000 GBP-re 2016 áprilisától, majd tovább emelkedik 12.500 GBP-re 2020-tól és azt követően pedig mindig a nemzeti megélhetési bér 30-szorosa lesz.

Befagyasztják a különféle juttatásokat négy évre 2016 áprilisától kezdődően, azaz azok nem emelkedhetnek, sőt esetenként csökkenhetnek.

Ilyenek a Job Seeker’Allowance, Employment and Support Allowance, a Child Benefit és a lakhatási támogatás, a Housing Benefit bizonyos típusai.

A rendelkezés nem érinti a brit nyugdíjakat, az anyasági/apasági szabadságon lévők és a fogyatékkal élők juttatásait.

Nemzeti minimálbér

A nemzeti minimálbér átminősül nemzeti megélhetési bérré és óránként 7.20 GBP lesz a 25 év felettiek esetében 2016 áprilistól és 2020-ra eléri a 9 GBP/órát.

Új állami nyugdíj

Azokra, akik 2016 április 6-a után érik el a nyugdíj korhatárt Angliában, az új állami nyugdíjtörvény vonatkozik majd.

Universal Credit

Ez egy új támogatási rendszer, ami több szociális juttatást helyettesít majd, azaz a sokféle igénylés helyett ezt kell csak megigényelni és ötvözi az eddigi kedvezmények nagy részét.

A rendszer a szigetország bizonyos részein már működik, de még nem minden területet fed le, 2018-ra tervezik megvalósítani a teljes átállást.

Minden új igénylő a Universal Credit hatálya alá tartozik, a régi rendszerből pedig fokozatosan léptetik át a támogatásban részesülőket 2021-ig.

A tervezett változások eredményeképpen kb. 300 000 emberrel kevesebb lesz jogosult a támogatásokra Angliában.

2017 áprilisától elvárás, hogy a kisgyermekes családok készüljenek a munkába állásra, amikor a legkisebb gyerek kétéves és álljanak munkába, amikor ez a gyerek betölti a harmadik életévét.

A bevétel összege, ami még nem befolyásolja a támogatások igénylését (work allowance) 2016 áprilisától csökken.

A fogyatékkal élők és a gyermekes családok esetén ez évi 2.304 GBP ha lakhatási költség is van, ennek hiányában pedig 4.764 GBP lesz.

Amennyiben valaki gyermektelen, egészséges, munkaképes felnőtt abban a pillanatban, ahogy jövedelemre tesz szert, elveszíti a jogosultságát a támogatásokra.

A gyermekfelügyeleti támogatás (chlidcare costs) az Universal Credit részeként jelenleg az összköltség 70%-át téríti meg. (Maximum 532 GPB egy gyerek esetén és 912 GBP kettő vagy több gyerek esetén.)

2016 április 11-től ez a támogatás növekszik, mert a költségek 85%-áig igényelhető, maximum 646 GBP/hó illetve 1.108 GBP/hó összegig.

Az egy háztartásnak maximálisan juttatható támogatás (benefit cap) összege eddig évi 26.000 GPB volt, ez most csökken. 23.000 GBP lesz Londonban, illetve 20.000 GBP lesz az Egyesült Királyság más területein.

A változás 2016 őszétől fokozatosan lép életbe, így attól függően, hol élünk, nem egyszerre érint mindenkit. 2017 áprilisára tervezik megvalósítani a teljes rendszert.

A juttatások felső limitjére vonatkozó rendelkezés hatálya nem terjed ki a következő támogatásokra: Working Tax Credit, Disability Living Allowance, Personal Independence Payments és az Employment and Support Allowance Work Related Activity Group (ESA/WRAG) összetevőjére.

Azon családok esetében, akik túllépik a maximálisan felvehető támogatások felső határösszegét a Housing Benefit csökkentésével fogják a határértéken belül tartani az összeget.

Housing Benefit

2016 májusától kezdődően megvonják a lakhatási támogatást igénylőktől a családi prémiumot. A family premium ami abban az esetben járt, ha az igénylőknek egy vagy több eltartott gyerek élt a háztartásában.

Eddig, ha megfelelően indokolni tudtuk azt, hogy miért nem folyamodtunk lakhatási támogatásért időben, bár az megilletett volna bennünket, akkor akár 6 hónapra visszamenőleg is megkaphattuk azt.

Ez most egy hónapra csökken. 2017-től nem jár automatikusan lakhatási támogatás a 18-21 éves fiataloknak.

Kivételt képeznek azok, akik az igénylést megelőző hat hónapban munkaviszonnyal rendelkeztek és azok a szülők, akik ilyen korú gyerekeiknek saját lakásukban biztosítanak otthont, valamint néhány speciális helyzetben lévő fiatal felnőtt.

Az önkormányzati lakásokban élők bérleti díja négy éven keresztül évi 1%-kal csökken 2016-tól kezdődően, ám az évi 30.000 GBP jövedelemmel (és afölött) rendelkezők nagyobb összeggel kell hozzájáruljanak saját lakhatási költségeikhez, mint korábban.

Ez az összeg 40.000 GBP a Londonban élők vonatkozásában.

Bonyolultnak tűnhetnek a rendszer változásai, de szerencsére nem mindegyik egyszerre lép életbe és nem mindegyik érint mindannyiunkat.

Ha valamilyen támogatásban jelenleg is részesülünk akkor annak célszerű utánanézni, hogy továbbra is megfelelünk-e az adott elvárásoknak.

Ellenőrízzük, hogy az adataink rendben vannak-e. A támogatást folyósító szerv honlapján, esetleg telefonon vagy személyesen az önkormányzat irodáiban járhatunk ezeknek utána.


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .