Szubjektív brit-magyar kórházi összehasonlítás

Kislányom júliusban kificamította a bokáját. Éppen túl lettünk a sérülésen, amikor – immár a magyarországi vakációnk alatt – kificamította a másikat is. Ez az eset adott lehetőséget arra, hogy összehasonlítsam a magyar és a brit sürgősségi ellátást. Tapasztalataink természetesen nem általánosíthatóak, bár a tendenciáról, azt hiszem, adhatnak némi képet. Szubjektív brit-magyar kórházi összehasonlítás következik.

Queen Elizabeth Hospital – Royal Hospital for Children, Glasgow

Szükséges iratok: Bár magammal vittem a biztonság kedvéért az útlevelét, semmi iratot nem kértek, néhány alapadat bemondása után az összes többi megjelent a rendszerükben, pedig soha nem jártunk ott korábban. A háziorvos neve kellett.

Környezet: Először az ügyeletre kellett mennünk, ahol már a váróban néhány játék várt minket. Ezekkel nem igazán értünk rá foglalkozni, mert öt percen belül behívtak.

Ekkor a probléma ismertetése után egy belső váróba tereltek, ahol ugyanúgy játékok vártak. Minden gyönyörű, kulturált, mint az amerikai kórházas filmekben. Azt hiányoltam, hogy nem tudtam kávét inni.

Az igazi meglepetés azonban akkor ért, amikor egy hétköznap délután visszamentünk kontrollra. A központi váróban egy teljes interaktív szórakoztató központ várta a gyerekeket. Először nem volt időnk kipróbálni, mert időpontra érkeztünk, amelyet be is tartottak, de utána még hosszú időt töltöttünk ott a különböző berendezésekkel ismerkedve. Hétköznap a büfé is nyitva van.

Ellátás: Először a nővérke kitartó unszolására megpróbált ráállni a lábára, majd kapott fájdalomcsillapítót. Utána következett a röntgen, ahol a váróban akár csocsózhat is, akinek ehhez van hangulata, a végén pedig térítésmentesen kaptunk egy boka-lábszár rögzítő csizmát. Ezt nem is kellett visszaadni.

Személyzet, hangulat: A dolgozók többsége fiatal volt, és mindenki mosolygott. Legalább öten megkérdezték, lengyelek vagyunk-e, a radiológus fiú pedig arra kért, tanítsak neki néhány magyar szót, amellyel a kislánnyal kommunikálhat.

Teljes ott töltött idő: Két óra.

Siófoki Kórház – Rendelőintézet

Szükséges iratok: TAJ-szám, lakcímkártya. Az én gyerekeimnek szerencsére mindkettő van. Siófokon felkészültek az EU-kártya használatára is, de idegenforgalmilag kevésbé frekventált helyeken az okozhat némi fennakadást.

Környezet: A sürgősségi osztály központ várója nem olyan gazdagon felszerelt, mint a brit kórházé, de tiszta, kulturált, nem lehet rá panasz. Még kávéautomata is van. A röntgenfolyosó és a feljebbi emeletek már elhanyagoltabb állapotban vannak, azok sokkal jobban emlékeztetnek az emlékeinkben élő hazai kórházakra.

Ellátás: A recepción történő bejelentkezés után egyből mehettünk a röntgenre, egy lépés tehát kimaradt, ezáltal jelentősen lerövidült a várakozási idő. Ezután vizsgálta meg az orvos, aki nem tudta rávenni arra, hogy ráálljon a lábára.

Csizmát most nem kaptunk – gyanítom, ha felírták volna receptre, akkor is ki kellett volna fizetnünk – így tologathattam napokig babakocsiban az ötéves gyereket. Kontrollra nem hívtak vissza.

Személyzet, hangulat: Itt is mindenki nagyon fiatal volt. Erről rögtön eszembe jutott egy néhány nappal korábban olvasott cikk arról, hogy a végzett orvosok többsége külföldre megy, ezért rezidensek dolgoznak a nem nekik való pozíciókban is – bár tény, hogy a fiatalok ügyeletre való beosztása már évtizedek óta bevett gyakorlat a kórházakban.

Mindenképpen üdítő volt azonban, hogy itt sem találkoztunk lekezelő vagy pláne durva hangnemmel, amelyben korábban volt már részünk sajnos. Igaz, arról papírt kaptunk, hogy a gyermek nem kooperatív.

Teljes ott töltött idő: Egy óra.

Összegzés: Bár külsőségeiben a brit kórház sokkal előnyösebb képet mutatott, látszott, hogy több forrásból gazdálkodhat, a magyar ellátásra sem lehetett panaszunk.

Az különösen sokat nyomott a latban, hogy Siófokon a több beteg és kevesebb jelen lévő orvos ellenére fele annyi időt töltöttünk, mint Glasgow-ban, ami nem a felületesebb ellátásnak, hanem a jóval kevesebb üres időnek volt köszönhető.

Ennek ellenére ilyen kis súlyú esettel szívesebben vagyok beteg brit kórházban, az összkép ugyanis mindenképpen megnyerőbb.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .