Szinte teljesen megvakult egy fiú, miután évekig csak sült krumplit és chipset evett

Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett – írja a BBC News-ra hivatkozva az MTI.

A fiú 14 éves korában került orvoshoz, mert fáradtnak és gyengének érezte magát. Az általános iskola után étrendjét kizárólag zsírban tocsogó sült krumpli, a kedvenc chipse, némi fehér kenyér egy-egy szelet sonka vagy kolbász alkotta.

Az orvos akkor B12-vitamin hiányt állapított meg nála és étrend-kiegészítőket írt fel. A fiú azonban nem tartotta be az utasításokat és semmit nem változtatott addigi egyhangú étrendjén.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent esettanulmány szerint a fiú három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála.

Kezelőorvosa, Denize Atan elmondta, hogy a fiú ekkor is a fentebb említett egyhangú, és korántsem egészséges étrenden élt, és nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget sem.

A bristoli fiú mindezt azzal magyarázta, hogy undorodik bizonyos textúrájú ételektől. Csak a hasábburgonyáról és a chipsről érzi úgy, hogy meg akarja és meg is tudja enni.

Az orvosok fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányát állapították meg a fiúnál, aki nem volt sem kövér, sem sovány, de a látszat ellenére súlyos alultápláltsággal küzdött. “A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában” – jegyezte meg Atan.

A fiúnál olyan mértékű látásvesztést állapítottak meg, hogy hivatalosan vaknak számít. Atan szerint a fiú látását vakfoltok nehezítik. Emiatt nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel. “Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt” – tette hozzá a szakember.

A fiú betegsége, a táplálkozással összefüggő látási neuropátia kezelhető, ha még időben diagnosztizálják. Késői felismeréssel azt kockáztatjuk, hogy a látóideg axonjai elhalnak és maradandó károsodás alakul ki.

Atan szerint a fiúéhoz hasonló esetek nem gyakoriak. Ugyanakkor felhívja a szülők figyelmét, hogy akár ilyen következményei is lehetnek annak, ha a gyerekük túlságosan válogatós. Kihangsúlyozta, hogy érdemes ilyenkor szakértői segítséget kérni.

A szakember szerint az a legjobb, ha a szülő minden étkezésnél megpróbál egy-két új ennivalót megismertetni a gyerekkel. Hozzátette, hogy multivitaminokkal ki lehet egészíteni az étrendet, de tablettával nem lehet helyettesíteni az egészséges táplálkozást. (MTI, BBC)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .