Szent Patrik, Írország védőszentjének ünnepe

Március 17-én tartják az írek szerte a világban Szent Patrik, Írország védőszentjének az ünnepét. A nap hivatalosan is munkaszüneti nap Írországban, Észak-Írországban és néhány kanadai tartományban. Mára – köszönhetően az ír diaszpórának – a világ többi részén is ismert ünneppé vált.

Ki volt Szent Patrik?

Írország védőszentjének életét jórészt legendákból ismerjük, ám léteznek vele kapcsolatban olyan feljegyzések, amelyek azt bizonyítják, hogy valóban élő személy volt. Valamikor a 4-5- században született a római Britannia tartományban. Apja diakónus, nagyapja pap volt, így ő maga is keresztény neveltetésben részesült.

Confessio című művében leírja, hogy 16 éves korában ír portyázók elrabolták a családjától és Írországba hurcolták. Itt hat évig raboskodott, és pásztorként szolgált. Hat év elteltével hangot hallott, amely arra szólította fel, hogy térjen vissza a szülőföldjére. Patrik sikeresen meg is szökött a fogva tartóitól.

Néhány év elteltével látomásaiban megjelent egy Victorius nevű ember, aki arra kérte, menjen vissza Írországba, és ott terjessze a hitet. A szakértők többsége úgy tartja, ez a Victorius nem volt más, mint Szent Victorius püspök, aki abban az időben az egyetlen európai földön tevékenykedő misszionárius volt. Patrik engedelmeskedett a parancsnak, és visszatért Írországba.

Sok kellemetlensége adódott azonban ott abból, hogy sem a királytól sem egyéb uraktól nem fogadott el ajándékokat, így a hűbéri láncolaton kívül rekedt, és gyakorlatilag törvényen kívüli személlyé vált. Ennek ellenére működése alatt írek ezreit térítette keresztény hitre. Halálának napja a hagyomány szerint március 17, pontos éve nem ismert.

Szent Patrik ünnepe

A hagyományosan katolikus ír közösségben Patrik a mai napig nagy tiszteletben álló figura, sőt, még bizonyos protestáns felekezetek – például az anglikán alapokon álló Church of Ireland és az evangélikus egyház – is elismerik az ünnepét.

Ezen a napon az írek hagyományosan nagy ünnepségeket rendeznek, bőséges lakomával. Március 17-e ugyan mindenképp beleesik a nagyböjti időszakba, de az egyház erre a napra felmentést adott a böjt alól. Innen ered a szokás, hogy a pillanatnyi szünetet kihasználva az ünneplők nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Ha valaki csak egy dolgot tud a Patrik-napról, akkor az valószínűleg az, hogy ilyenkor sok sört kell inni.

Írország fő „nemzeti” színe a zöld, így Szent Patrik napján is ez a szín dominál. Az emberek zöldbe öltöznek, zöld színű kalapot hordanak. A másik jellemző motívum a háromlevelű lóhere, amelynek segítségével a legenda szerint Patrik korábban a Szentháromság lényegét magyarázza el. A lóhere az ősi pogány ír vallásban is többletjelentéssel bírt, a hármas szám ugyanis szentnek számított.

Az ünnep nem lehet teljes tánc nélkül: sok helyen rendeznek tradicionális táncházat céilidh-t. (A skót és az ír táncházat egyaránt így hívják.)

Patrik-nap a világon

A 19-20 században számtalan ír hagyta el az otthonát a nagy szegénység elől menekülve egy jobb élet reményében. Ezek a közösségek az új hazájukban – többnyire Angliában, Skóciában vagy Amerikában – is megtartották az identitásukat és a hagyományaikat, így Szent Patrik napja máig népszerű szerte a világon.

Nagy-Britanniában jelenleg többek között Manchester, Liverpool és Glasgow tart nagyobb ünnepségsorozatot, mivel ezeken a helyeket nagyon sok ír származású ember él.

Az ünnep angol meghonosításáért sokat tett II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet királyné, aki skót származásúként szerette Szent Patrik napját. (A skótok és az írek történelmi okokból amúgy is szimpatizálnak egymással.)

Mára a hagyomány eljutott keletre is. Malajziában például már 1925-ben megalakult a Szent Patrik társaság, Oroszországban és Japánban pedig egyaránt 1992 óta tartanak ünnepségeket. Ahogy azonban csökken a vallásosság, és nő a fogyasztói szemlélet, úgy válik ez a nap is egyre több kritika tárgyává.

Évről-évre egyre többen emelik fel a hangjukat az ellen, hogy az ír nemzeti kultúra és a kereszténység ünneplése helyett ma már kizárólag a nyílt színi alkoholizálásról szól a nap. Sokan tartanak attól is, hogy a Patrik-nap ilyen formában történő terjedése rossz színben tünteti fel Írországot, és kizárólag a sztereotípiák megerősítéséhez vezet.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .