Szent András napja Skóciában

November 30-án ünnepli Skócia a védőszentjének, Szent András apostolnak az ünnepét. A nap nagyjából ezer éves múltra tekint vissza, de bizonyos elemei már jóval a kereszténység felvétele előtt jelen voltak a kelta kultúrában. Szent András napja Skóciában néhány éve hivatalosan is munkaszüneti nap (bank holiday).

Hosszú a tél Skóciában. Nem különösebben hideg, de rettentően sötét, és minden évben valahogy nagyon nehezen akar véget érni.

Nem csoda, ha ebben az időben minden hónapra esik legalább egy, de inkább több össznépi ünnep, amely segít kicsit elviselhetőbbé tenni a végtelen sötétséget.

Most, éppen túl a Halloweenen és a Bonfire Night-on, kicsit karácsony és Hogmanay (skót szilveszter) előtt éppen Szent András napja ad ürügyet egy kiadós bulizásra.

Az ünnep gyökerei

Az ünnep gyökerei a kora gael időszakra nyúlnak vissza.

Skócia régi lakosai október 31-ről november 1-re virradó éjjel ülték Samahin napját annak örömére, hogy véget ért az aratás, és készültek a tél, ezzel együtt pedig a sötét időszak beköszöntére.

A Skócián kívül Írországban és a Man-szigeten is élő kelta hagyomány azért erre a napra tette az ünnepet, mert ilyenkor vagyunk nagyjából félúton az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló között.

Ezen a napon többek között juhokat is áldoztak. Tették ezt annak reményében, hogy a többi állatot megkímélik az istenek a téli időszak alatt. Ez a szokás tevődött át később a kereszténység felvétele után Szent András napjára.

Szent András apostol

Szent András a tizenkét apostol egyike, Péter testvére volt. Életéről megbízható adat kevés maradt fenn, de igen valószínű, hogy Kirgizisztánban, Örményországban és a Fekete-tenger vidékén hirdette az evangéliumot.

A hagyomány szerint Achaiában feszítették keresztre, nem hagyományos, hanem X alakú kivégzőeszközt használva. Ezt hívjuk a mai napig andráskeresztnek, és ez az, amely a skót zászlóban is megtalálható.

A keresztény ünnep története

Szent András igen népszerű védőszent. Többek között ő a patrónusa Ciprusnak, Görögországnak, Romániának, Törökországnak, Barbadosnak és Tenerifének.

Skóciában először I. Oengus király épített neki monostort, eköré épült később St. Andrews városa. A király utóda, II. Oengus egy, az angolokkal vívott győztes csata után ajánlotta fel országát a szentnek.

Ünnepét III. Malcolm király vezette be a tizenegyedik században, ennek keretében több pogány szokást – például a fentebb említett rituális birkaáldozatot – áthelyezték erre a napra.

A hosszú múlt ellenére csak 2007-ben nyilvánították nemzeti ünneppé. Skócia azonban nem lenne az, ami, ha nem okozna ilyenkor is feszültséget az Angliával fennálló olykor keserű, de végső soron önként vállalt közösség.

A probléma szimbolikus, de sokak szívének fontos. Nemzeti ünnepeken kötelező a középületeket a skót zászlóval feldíszíteni. 2002 előtt Skócia a brit szokást követte ilyenkor, és november 30-án is Nagy-Britannia zászlaját, a Union Jack-et lógatták ki az épületekre.

Azóta változott a helyzet, nemzeti ünnepeken a skót zászló használata az előírás. (Jómagam személy szerint két kezemen meg tudom számolni, hány brit zászlóval találkoztam errefelé, mindenhol a kék alapon fehér andráskeresztes skót változat leng.)

Vannak azonban olyan épületek, mint az Edinburgh-i kastély, ahol egyéb előírások miatt az év minden napján kint van a brit zászló, és ez néhány függetlenségpárti politikus szemét igen zavarja.

Véleményük szerint legalább a nemzeti ünnepen le kellene venni a közös zászlót, és hagyni, hogy kizárólag a skót lengjen a falon.

Noha munkaszüneti napról van szó, az itteni sajátosságok miatt se a bankok nem kötelesek bezárni, se a munkáltatóknak nem muszáj kiadniuk dolgozóiknak november 30-át szabadnapként.

Ha esetleg dolgozni is kell napközben, este bőven van lehetőség az ünneplésre, ilyenkor kezdődik ugyanis a hivatalos adventi készülődés. Gyakorlatilag minden nagyobb település szervez piacot, szabadtéri előadásokat, sok helyen pedig skót táncház (ceilidh) is várja a közönséget.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .