Szakértő válaszol: A brit nyugdíjrendszer

A „szakértő válaszol” rovatunkban a különböző szakmák kiválóságai válaszolnak az olvasóink leggyakrabban felmerülő kérdéseire.

A nyugdíj előtt állókban gyakran merülnek fel kérdések, amelyekre szeretnének megbízható és naprakész válaszokat kapni. Nincs ez másképp abban a nem ritka esetben sem, ha valaki több éves angliai munkavégzés során Britannia földjén élve éri el a nyugdíjkorhatárt, esetleg már nem itt él, de szeretné a brit öregségi nyugdíjból is kivenni a jogosan neki járó „szeletet”.
Sokan közülük azonban nincsenek tisztában az angol nyugdíj igénylésének mikéntjével és alapvető feltételeivel. Ma a brit állami nyugdíjjal, annak igénylésével és folyósításával kapcsolatos kérdéseitekre ad megnyugtató válaszokat szakértőnk Szabó Éva, az EVLA Team vezetője.
 • Ki jogosult állami nyugdíjra Nagy-Britanniában?

Az állami nyugdíjra vonatkozó jogosultság jellemzően több összetevőből áll. Ezek közül elsőként kell megemlíteni a nyugdíjkorhatárt. Azok, akik 2016 április 6 előtt érték el a nyugdíjkorhatárt az a régi szabályok szerint kapják meg az állami nyugdíjat. Mindenki másra az új szabályok vonatkoznak.

Emellett a National Insurance befizetések képezik még a másik fontos feltételt, amely alapján kerül kiszámításra a nyugdíj. A következőkben megvilágításra kerülnek a jogosultság feltételei.

 • Hány év angliai munkavégzés után kaphatok nyugdíjat Angliából? Hány évet kell igazolni az angol nyugdíjjogosultsághoz?

A jogszabályok értelmében legalább 10 évnek kell szerepelni a National Insurance Recordban. Ez azt jelenti, hogy legalább 10 évig kell fizetni a National Insurance hozzájárulást ahhoz, hogy az igénylők megkapják a minimum állami nyugdíjat. A teljes állami nyugdíjhoz 35 év National Insurance hozzájárulás szükséges. Ennek a 10 évnek nem kell folyamatosnak lennie, lehet közötte megszakítás is.

Aki kevesebb mint 10 évnyi angol National Insurance történettel rendelkezik, használhatja a korábban más EU tagállamban megszerzett TB jogviszonyát is a jogosultság megszerzéséhez. Az fontos azonban, hogy bár a nyugdíjra így jogosultságot szerez, Anglia továbbra is az itt ténylegesen eltöltött idő alapján fizet majd, a nyugdíj többi részét pedig abból az országból kell igényelni, ahol a további munkavégzés történt.

 • Mikor számíthatok az öregségi nyugdíjra Nagy-Britanniában? Mi a nyugdíjkorhatár?

Az új nyugdíjszabályok értelmében nincs egy államilag meghatározott kötelező nyugdíjkorhatár, csak az van meghatározva, hogy mikor lehet leghamarabb nyugdíjba vonulni. Mindenkire különböző szabályok vonatkoznak. A következő linken megtalálható kalkulátor segítségével meg tudja nézni, hogy Önnek mi a saját nyugdíjkorhatára: https://www.gov.uk/state-pension-age.

 • Mennyi nyugdíjat kaphatunk Angliából? Mennyi a teljes állami nyugdíj összege jelenleg?

A nyugdíj összege a befizetett National Insurance hozzájárulástól függ. A nyugdíjjogosultsághoz a fentiek szerint 10 és 35 év közötti hozzájárulás szükséges. A teljes állami nyugdíj összege jelenleg 159.55 GBP/hét.

A fentiek szerint tehát, ha valakinek csak 20 év hozzájárulása van meg, akkor el kell osztani a 159.55-öt 35-tel és megszorozni 20-szal, ami tehát 91.17 GBP/hét állami nyugdíjat jelent.

Akinek már volt 2016 április 6 előtt is hozzájárulása, abban az esetben a régi és új szabályok együttes számításából jön ki a nyugdíj. A régi szabályok szerinti nyugdíj, mint “kezdő összeg” fog szerepelni, míg az új szabályok szerinti a fenti metódus alapján kerül kiszámításra.

 • Mi alapján számítják ki Nagy-Britanniában a nyugdíj összegét? Vannak-e kedvezmények, például nők esetében? Mi befolyásolhatja még a nyugdíj számítását?

A számítási mód a fentiekben levezetésre került. Amennyiben nem biztos abban, hogy mennyi nyugdíjra is lesz Ön jogosult a jövőben, ebben az esetben kérheti egy nyilatkozat kiadását, amelyben megállapítják az Ön számára a nyugdíjat: https://www.gov.uk/check-state-pension.

A kedvezményeket illetően a munkaképtelen állapotokat kell figyelembe venni. Abban az esetben ugyanis, ha valaki például betegség vagy fogyatékosság miatt, esetleg munkanélküliség vagy ápoló munka miatt nem tud dolgozni, akkor az National Insurance Creditre válik jogosulttá.

Ezek közé tartozhat többek között:

 • a gyermeknevelési kedvezmény (12 év alatt)
 • az álláskeresési járadék
 • ápolói/gondozói juttatás

A nyugdíjkorhatárra vonatkozó kedvezmény az említettek szerint egyéni adatok megadásán alapul és a fenti linken megtalálható kalkulátor segítségével számítható ki.

 • Hol és mikor lehet kérni a nyugdíj várható összegének a kiszámítását?

Az állami nyugdíjat nem lehet automatikusan megkapni, azt igényelni kell a nyugdíjkorhatár elérése előtt 4 hónappal. Ekkor az illető személy egy levelet kap, amelyben elmondják, hogy mi a teendő. Ha valaki nem kapott ilyen levelet, akkor abban az esetben 4 módszer van a nyugdíj igénylésre:

1, Online: https://www.gov.uk/claim-state-pension-online.

2, Telefon:  0800 731 7898

3, Formanyomtatvány: https://www.gov.uk/government/publications/the-basic-state-pension. A formanyomtatványt a helyi nyugdíjközpontnak kell elküldeni. Az Ön nyugdíjközpontját itt tudja megkeresni: https://www.gov.uk/find-pension-centre.

4, Külföldről történő követelés: Abban az esetben, ha a nyugdíjkorhatár elérésekor már nem Angliában élünk, akkor a nyugdíjat az akkori lakhely szerinti állami intézménynél kell megigényelni és az országok hatóságai egyeztetnek majd a kifizetésről és jogosultsági időszakokról.

 • Mi a helyzet abban az esetben, ha csak részmunkaidőben dolgoztunk Angliában, vagy egyáltalán nem dolgoztunk és erre az időre nem fizettünk járulékokat? Erre az időszakra is kapunk angol nyugdíjat?

A válasz nagy része a fentiekben az 5. kérdésnél kifejtésre került. Ezen kívül meg kell említeni, hogyha bárkinek hiányos a hozzájárulása bármilyen okból (kevés összeget keresett foglalkoztatottként, munkanélküli volt, egyéni vállalkozó és nem fizetett be hozzájárulást vagy külföldön élt), az megteheti, hogy önkéntesen befizeti a hozzájárulását.

Ezek a hiányosságok azt eredményezhetik, hogy valaki nem kapja meg a teljes állami nyugdíj összegét vagy nem lesz jogosult nyugdíjra. Az önkéntes befizetéseket azonban jellemzően csak 6 évre visszamenőleg lehet megtenni. Ennek a határideje minden évben április 5-ike.

Ahhoz, hogy Ön megtudja, hogy vannak-e hiányosságok a National Insurance hozzájárulásaiban kérheti, hogy küldjék meg Önnek a National Insurance befizetéseire vonatkozó adatokat. Ezt itt teheti meg: https://www.gov.uk/check-national-insurance-record.

 • A gyerekekkel otthon töltött időszakra kapunk-e nyugdíjat? Ha az egyetlen jövedelem a Child Tax, az anyasági és a családi pótlék volt?

A Child Tax Credit nem érinti a nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket.

Az Anyasági pótlék esetében mindenki Class 1 National Insurance-re jogosult, amely azért fontos, mert ezek továbbra is beleszámítanak az állami nyugdíjba.

A Child Benefit (Családi pótlék – 12 év alatti gyermek) során, ha Ön nem dolgozik vagy dolgozik, de nem keres eleget ahhoz, hogy National Insurance hozzájárulást fizessen, ebben az esetben a Child Benefit beszámítható a National Insurance Creditbe, amely beszámítható az állami nyugdíjba, hogy ne legyenek hiányosságok a National Insurance befizetésekben.

 • Jár-e angol nyugdíj, s ha igen mekkora összeg arra az időszakra, amíg a beteg hozzátartozómat ápoltam Angliában?

A beteg hozzátartozó ápolására vonatkozó szabályok szerint is jár automatikusan a National Insurance hozzájárulás befizetése. Az összeg attól függ, hogy melyik Class-ba tartozó National Insurance került befizetésre. Az erre vonatkozó táblázatot itt találhatja meg: https://www.gov.uk/national-insurance-credits/eligibility.

 • Igaz az, hogy a 63 éves kor elérése utáni ledolgozott időszakot nem számítják bele az angol nyugdíj ellátás összegébe?

A fentiekben említettek szerint nem beszélhetünk egy bizonyos kor eléréséről. Abban az időpontban, ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt továbbra is dolgozhat, de nem kell többet National Insurance-t fizetnie. Azonban lehetősége van az állami nyugdíj elhalasztására, amely növelheti a később megkapott nyugdíj összegét.

 • Mit tehetünk, ha valami miatt nem vagyunk jogosultak a teljes állami nyugdíjra Angliából, de szeretnénk megkapni azt? Milyen lehetőségeink vannak?

Az előzőekben említettek szerint jogosultak önkéntesen befizetni a hiányzó összegeket. Ezen kívül, ha nem értenek egyet a kikért National Insurance befizetési adatokkal, akkor panaszt lehet írni a következő címre:

HMRC National Insurance Contributions and Employer Office
HM Revenue and Customs
BX9 1AN

Bizonyítékként érdemes csatolni a payslipeket és a P60-as nyomtatványt.

 • Érdemes fizetni a voluntary contributions-t?

Az önkéntes befizetést a fentiek tekintetében Önöknek kell eldöntenie. A befizetés általában a hiányosságok pótlását fedezi, emiatt érdemes lehet kikérni a National Insurance Recordot.

 • Az állami brit nyugdíj összegét ki tudom egészíteni még valamilyen módon? Mit kell tudnunk a brit magánnyugdíjakról?

A nyugdíj összegének növelésére a következő módok állnak rendelkezésre:

 • A nyugdíj követelésének elhalasztása
 • Özvegyi nyugdíj igénylés
 • Önkéntes befizetés

A magánnyugdíjpénztárakról a legfontosabb tudnivaló, hogy minden cég, amelyben legalább két munkavállaló dolgozik és azok egyike többet keres havi 833 GBP-nél automatikusan beléptetésre kerül a magánnyugdíj rendszerébe. A magánnyugdíjpénztárba való befizetés három pilléren nyugszik: a munkavállaló, a munkáltató befizetésein és az állami hozzájáruláson adókedvezmény formájában.

 • Mikor vehető ki a brit magánnyugdíjpénztárakban lévő megtakarításunk?

Ez sokban függ a magánnyugdíjpénztártól, de általában leghamarabb 55 éves koruktól vehetik ki a tagok a befizetéseik teljes vagy egy meghatározott összegét. Emellett lehetőségük van arra is, hogy a befizetéseiket nyugdíjjárulékként kérjék a későbbiekben, ezt megtehetik úgyis, hogy egy meghatározott összeget kivesznek és a fennmaradó összeget a későbbiekben járulékként kérik, illetve bent is hagyhatják a pénzüket.

 • Igaz, hogy a brit kormány kiegészíti a magánnyugdíjat?

A kiegészítés átmenetileg igaz csak, a kormány ugyanis csak adómentességet ad a befizetett összegre. Azaz a munkavállaló által befizetett összeg 20%-át a kormány mellé teszi a befizetéshez. Később, amikor a nyugdíjat felvesszük viszont adóköteles lesz a felvett összeg a majdani szabályok szerint.

 • Ha bármikor visszaköltözöm Magyarországra, mi lesz a befizetett pénzekkel?

Az állami nyugdíjtól eltérően valószínűleg a magánnyugdíjpénztári befizetést csak angol számlára lehet majd kérni, de az is lehet, hogy az EEA övezetben lévő számlára is kiutalják, azonban az utalás költségeit a kedvezményezettnek kell állnia.

 • Hogyan lesz nyugdíjunk, ha nem csak Angliában, hanem több külföldi országban és Magyarországon is dolgoztunk? Honnan fogunk kapni nyugdíjat és mekkora összeget?

Az Angliai munkavállalás után, ha külföldön szeretnének nyugdíjba vonulni, akkor az Önök jogai addig, amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja nem fognak megváltozni.

Ha elegendő hozzájárulást fizettek ahhoz, hogy nyugdíjra legyenek jogosultak, akkor 4 hónappal a nyugdíjkorhatár elérése előtt vagy fel kell venniük a kapcsolatot a Nemzetközi Nyugdíjközponttal vagy be kell küldeniük a Nemzetközi Nyugdíj Központnak az erre vonatkozó formanyomtatvány. A formanyomtatványon megtalálható a Központ címe is.

Az állami nyugdíjat lehet kérni arra a bankszámlára, ahol éppen élnek, vagy egy angliai bankszámlára. A nyugdíjat abban a pénznemben fogják megkapni, ahol élnek, emiatt a nyugdíj összege folyamatosan változhat az árfolyamváltozás miatt. A fizetést választás alapján 4 hetente vagy 13 hetente lehet kérni. Ha a heti nyugdíja 5 GBP alatt van hetente, akkor csak évente egyszer kaphatja meg a nyugdíjat decemberben.

A nyugdíj összege abban az esetben, ha Önök az Európai Gazdasági Övezetben (EEA) – vagy olyan országban, amellyel az Egyesült Királyságnak kétoldalú megállapodása van – kívánnak nyugdíjba vonulni, akkor minden évben emelkedni fog.

Nyugdíjat tehát több országból is kaphatnak, az összeg az ott ledolgozott évektől függ, illetve az uniós jogszabályoktól, amelyek szerint figyelembe veszik majd az összes uniós tagországban ledolgozott időt és arányosítják majd azokat egymáshoz.

 • Mit tudhatunk biztosan a Brexit utáni időszakról? Milyen hatása lesz, illetve milyen hatásai lehetnek az Uniós tagországok itt élő nyugdíjasaira és az őket megillető angol nyugdíj összegére vonatkozóan?

2017 június 26-án az angol parlament nyilvánosságra hozta az EU-nak szóló ajánlatát az EU állampolgárokkal kapcsolatban, amely az állami nyugdíjakra vonatkozóan a következőképpen néz ki:

 • Az Egyesült Királyság – abban a reményben, hogy az EU viszonozza majd – a továbbiakban is folytatja a nyugdíjak exportálását és éves növelését az EU-ba;
 • továbbra is összesíti a releváns biztosítási időszakokat, hogy segítse az állami nyugdíjak kiutalását.

A magánnyugdíjakat 2017. márciusában vitatták meg. Alapvetően a magánnyugdíjakra vonatkozó szabályozás nemzeti/tagállami hatáskörbe tartozik. Azaz, abban az esetben, ha a tagállami szabályozás nem változik, nem történik érdemi változás a magánnyugdíjra vonatkozó jogokkal kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban működik Európa legnagyobb nyugdíjhálózati rendszere. A brit nyugdíjrendszer 20 millió ügyféllel és 1 milliárd GBP forgalommal rendelkezik. Ezek alapján mind a magán-nyugdíjpénztáraknak, mind a brit kormánynak feltehetően az az érdeke, hogy fenntartsa ezt a piacot.

Korrekt, lényegre törő válaszokat kaptunk ismét évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakértőnktől, Szabó Évától, amelyet ezúton is köszönünk szépen. Amennyiben további felmerülő kérdéseitekre szeretnétek szakmai, de közérthető válaszokat kapni, keressétek bizalommal az EVLA Team csapatát az alábbi elérhetőségeken:

Telefon:

 • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
 • Irodai mobil: +44 7786 086 348
 • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325

Email:

Web: 

Skype: szabo.eva.beatrix


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .