Szakértő válaszol: Adó visszaigénylés Nagy-Britanniában

11 gyakori kérdés és válasz az angliai adó visszaigénylésről

Új rovatunkban Szabó Éva, az Egyesült Királyság területén működő könyvelő iroda, az EVLA Team cégcsoport vezetője válaszol a leggyakrabban felmerülő angliai adózással, cégalapítással, könyveléssel kapcsolatos kérdéseitekre.

Mai cikkünkben „örökzöld” kérdésekre keressük a válaszokat. Szinte minden angliai magyart érintő téma az adó visszaigénylés Nagy-Britanniában, hiszen a legtöbbünktől az ittlétünk első néhány hónapjában indokolatlanul sok adót vonnak le, amit persze jogosan szeretnénk mihamarabb visszakapni.

 • Mikor keletkezik Angliából visszaigényelhető adó magánszemélyeknek?

Visszaigényelhető adó több okból is keletkezhet magánszemélyeknek. Első és egyben leggyakoribb ok, ha valaki év közben elhagyja az országot vagy egyszerűen csak nem dolgozik az év hátralévő részében többet. Ilyenkor ugyanis a munkahelyén még munkában töltött időszak alatt levont adóelőleg több, mint amennyit végül az egész éves fizetése igényelt volna.

Második ok lehet az, ha valaki munkát vált, de esetleg nem adja le a P45 jövedelemigazolást a második munkahelyen. Ilyen esetben a második munkahely nem pontos adatokkal dolgozik és az adót túl vagy akár alul is vonhatja. A harmadik oka az adó visszaigénylésnek egyes munkahelyi költségek miatti adókedvezmény lehet. Ez speciális munkakörökre igaz, ahol például saját autót, egyenruhát vagy speciális eszközöket kell használni a munkavégzéshez. Ugyanígy igénylehető vissza adó egyes szakmai szervezeti tagdíjak miatt felmerülő személyes költségek miatt. Ezen túl is lehet még sok egyedi ok, hiszen mindenki adóhelyzete egyedi.

 • Mik lehetnek az okai annak, hogy a munkavállalót nem a megfelelő adósávba sorolják Nagy-Britanniában?

A nem megfelelő adókódba sorolás általában annak a következménye, ha munkahely váltás során nem adjuk le az előző munkahely P45 jövedelemigazolását. Ebben az esetben a munkahely speciális adókódot használ addig, amíg az összes adatot meg nem kapja a keresetünkről. Hozzá kell tegyem, hogy bár a rossz adókód miatt gyakran a munkahelyet okolják az alkalmazottak, a munkahely szinte mindig az adóhivatal utasítására jár el, és az adókódokat az adóhivatal határozza meg. Ha tehát nem értünk egyet a besorolt adókóddal, akkor nem a munkahelynek érdemes ezt jelezni, hanem az adóhivatalnak közvetlenül. A rossz adókód nem csak túlfizetéshez, hanem adótartozáshoz is vezethet, így mindenképpen érdemes megbizonyosodni az adókódunk helyes voltáról.

 • Mit kell tenni annak érdekében, hogy mihamarabb a helyes adósávba kerüljünk és ne legyen több levonás a fizetésünkből, mint az feltétlenül szükséges?

Ha úgy gondoljuk az adókódunk nem megfelelő a saját kereseti körülményeinkhez, akkor az adóhivatal felé kell jelezni akár az adóhivatal online ügyfélkapuján keresztül, akár telefonon (0300 200 3300). A helyes adókód beállításában az adóhivatalnál regisztrált könyvelők (ún. Tax Agent-ek) is segíthetnek meghatalmazás után, akiknek saját online felületük van erre a célra.

 • Hogyan lehet Angliából adót visszaigényelni abban az esetben, ha továbbra is az Egyesült Királyság területén szeretnénk élni? Hogyan tudom visszaigényelni az angliai adómat, ha végleg elköltözök (vagy már elköltöztem) Angliából?

A túlfizetés visszaigénylése igazából nem függ attól, hogy mi a tervünk a jövőre nézve. Az mindenképp visszajár, hiszen a mi keresetünkből vontak le több adót. Az egyetlen különbség a folyamatban, hogy ha már biztosan tudjuk, hogy több angol keresetünk nem lesz (mert elköltöztünk Angliából) akkor ez már az érintett adó év közben is intézhető. Míg, ha Angliában élünk és valószínűleg lesz még angol keresetünk, akkor ki kell várni az adó év végét, hogy a pontos éves kereset és levont adó megállapítható legyen.

 • Több fórumon is olvasható, illetve a legnépszerűbb közösségi oldalon is terjed az az információ, hogy az összes, valaha befizetett adó visszaigényelhető Angliából való hazaköltözés esetén. Mi ebből az igazság? Mit lehet visszaigényelni?

Ilyen megkereséseket mi is gyakran kapunk. Ennek ellenére még sosem láttam egy dokumentációt sem az „összes” adó visszakapásáról. Az ügyintézés menetét ismerve pedig elmondhatom, hogy a visszaigénylés során sosem konkrét összeget kér a személy, hanem az összes visszakapható adót és az adóhelyzet felülvizsgálatát az elköltözés fényében, aminek eredményeként az adóhivatal mindent visszautal, amit lehetséges.

A fizikailag Egyesült Királyságban elvégzett munka az Egyesült Királyságban lesz adóköteles, így az összes adó visszakapása csak akkor lehetséges, ha a jövedelem egyébként is az adómentes határ alatt maradt még. Hozzá kell még tegyem, hogy ha valaki esetleg valóban visszakapta az összes adóját Angliából, akkor azt köteles az adórezidenciájának helyén bevallani és az ottani adószabályok szerint befizetni. A kettős adózást kizáró egyezmények érvényben vannak az országok között, de ugyanígy a „sehol-sem-adózást” is kizárják ezek az egyezmények.

 • Honnan tudhatom meg, hogy mennyi adó jár vissza?

Az adóhivatal a beadott kérelmek után mindig pontos elszámolást küld. Ilyen elszámolás automatikusan is érkezhet, ha az adóhivatal már hamarabb felfedezi a túlfizetést, mint ahogy azt igényelni kellett volna. Általában június és október között végzik ezeket az ellenőrzéseket. A jövedelemigazolásokból (P45 és/vagy P60 nyomtatványokból) pedig előre is meg lehet becsülni az összeget.

 • Többen állítják, hogy a túlfizetett adót automatikusan visszakapták az angliai bankszámlájukra. Ez mennyire gyakori, illetve érdemes erre várni?

A bankszámlára történő automatikus kifizetés nem valószínű, hiszen az adóhivatal nem tudhatja a bankszámlaszámunkat. De az automatikus értesítés a túlfizetés tényéről egyre gyakoribb. Ha ilyen P800 adókalkulációs levelet kapunk postán, akkor meg tudjuk adni a bankszámlaadatainkat az adóhivatal ügyfélkapus rendszerében. Ha nem jelentkezünk a bankszámlaadatainkkal, akkor csekket küldenek idővel a regisztrált címünkre.

Fontos még itt megjegyezni, hogy rengeteg adathalász, csaló email, SMS kering ebben a tárgyban. Az adóhivatal sosem küld emailt az adóvisszatérítésről. Emailben szereplő linken pedig sose adja meg senki a bankszámlaadatait, mert ezzel sajnos csalás áldozata lesz, és nemhogy adót nem kap vissza, még a folyószámlájáról is leemelnek összeget. Sajnos emiatt is sokan kerestek már meg bennünket, de ennek semmi köze nem volt az adóhivatalhoz.

 • Mennyi időre visszamenőleg igényelhető vissza a túlfizetett adó? Van-e és ha igen, mi a határideje az adó visszaigénylés beadásának?

Igen, az adót csak meghatározott időn belül lehet visszaigényelni. A 2017/18-as adóévben a legkorábbi adó év, amit még intézni lehet a 2013/14-es. A korábbi évek már lezártak és nem igényelhető vissza még egyébként jogos túlfizetés sem már.

 • Mi kell az angliai adó visszaigényléshez? Milyen nyomtatvány szükséges hozzá? Mik a benyújtandó, csatolandó dokumentumok?

Az, hogy melyik a megfelelő nyomtatvány mindig a visszaigénylés típusától függ. Különböző nyomtatvány kell a sima túlfizetés igényléshez, bár itt gyakran egy telefon vagy egyszerű levél is elég az adóhivatalnak. Más nyomtatvány kell az ország elhagyásakor és szintén más a munkahelyi költségek miatti visszaigénylés során. Ha pedig egyébként adóbevallásra vagyunk kötelezettek, akkor a visszaigénylést is az adóbevallás keretein belül kell intézni. Minden visszaigénylés egyedi, így azt javaslom, ha valaki nem tudja pontosan mit kell tennie, inkább forduljon szakemberhez, mert sajnos mindenkire általános érvényes megoldókulcs ebben a helyzetben nincsen.

 • Hogyan fizetik ki és mire számíthatunk, mennyi időn belül kaphatjuk vissza a többlet adót?

A beadást követő 2-10 héten belül várható válasz az adóhivataltól. Ha megadtuk a bankszámla adatainkat, akkor az elbírálás után az utalás automatikus. Ha nem adtunk ilyet, akkor csekk érkezik, amit be kell váltani a saját bankunkba. Utalást közvetlenül csak angol bankszámlaszámra teljesít az adóhivatal, de a csekkek beválthatók külföldi bankban is, vagy meghatalmazott nevére is kérhetők, akik angol bankban továbbra is érvényesíteni tudják ezt.

 • Mit tanácsolsz azoknak, akik egyedül nem boldogulnak az angliai adó visszaigényléssel?

Aki nem biztos a dolgában, annak érdemesebb szakembert felkeresnie, mert a nem pontosan beadott kérelmeknek nem várt elutasítás is lehet a következménye, ami sokáig nyújthatja az ügyintézést. Az adó visszaigénylő irodák dolgozhatnak fix áron vagy siker díj %-ért. A mi irodánk a visszaigénylés összegétől független 60 fontos ügyintézési díjért tud segíteni annak, aki igényli ezt. A díjat emellett van lehetőség a visszakapott adóból utólag is rendezni.

Köszönjük a válaszokat Szabó Évának. Bízunk benne, sikerült eloszlatni az angliai adó visszaigénylés körüli tévhiteket, jónéhány téves feltételezést és az abból fakadó kételyeket és aggályokat.

Az EVLA Team szakértői csapata fennállása óta már több mint 328,000 angol font adó visszaigénylésében segített az ügyfeleinek, s jelenleg is több mint 1,200 magánszemély adóügyi képviseletét látja el a brit adóhivatalnál.

Ha további kérdéseitek lennének a témával kapcsolatban, vagy szeretnétek hozzáértő kezekben tudni az angliai adóvisszatérítéssel kapcsolatos ügyeiteket, igényléseteket, vegyétek fel a kapcsolatot szakértőnkkel az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 

Telefon:

 • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
 • Irodai mobil: +44 7786 086 348
 • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325

Email:

Skype: szabo.eva.beatrix

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .