Skóciában található állatkertek és állatsimogatók

A mindössze hét hetes nyári szünet kiváló lehetőség a családok számára az ország feltérképezésére. Bár a magyar értelemben vett nyár hiánya miatt a strandolás nem megvalósítható, előfordulnak esőmentesebb napok, amikor szabadtéri programok szervezhetőek. Az alábbi írásban a Skóciában található állatkertek és állatsimogatók kerülnek bemutatásra.

Highland Wildlife Park (Kincraig)

Az RZSS természetvédelmi program keretében megvalósult vadaspark a Skót-felföld festői hegyei között található. Két főbb részből áll. Az erdei területen az olyan helyi állatok között lehet sétálni, mint amilyen a bagoly, a vörös mókus – ami errefelé ritka, mivel itt a mókusok többsége szürke -, a szarvas vagy a farkas.

A park másik részén távoli vidékek állataival találkozhatunk: hópárduccal, tigrissel, jegesmedvével. Naponta több alkalommal tartanak nyilvános etetéseket.

Ha legalább tízen összeállunk, kérhetünk idegenvezetést a parkon keresztül fejenként 10 fontért. Ha inkább egyénileg szeretnénk nyugalomban és nagy alapossággal felfedezni a területet, jelentkezhetünk a havonta egy alkalommal megrendezett fotós túrákra. Ilyenkor egyéni idegenvezetővel járhatjuk be az egész területet 150 fontért.

Jegyárak: felnőtt: 15,90 font, diák/nyugdíjas/fogyatékkal élő: 13,50 font, gyerek 3-15 év között: 12 font, 3 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás:

  • április-június, szeptember-október: 10°°- 17°°
  • július-augusztus: 10°°- 18°°
  • november-március: 10°°- 16°°

Cím: Kincraig, Kingussie, PH21 1NL

Blair Drummond Safari Park (Stirling)

Jórészt egzotikus állatokkal találkozhatunk a hatalmas szafari parkban. Az autóval érkezők a főbejáraton áthajtva egyből a szabadon sétáló zebrák, oroszlánok és majmok között találják magukat. Akik busszal érkeznek, azok nagyjából tíz perc séta után érik el az oldalbejáratot.

Az itt található ajándékboltban tudják megrendelni a park kisbuszát, amely ingyenesen viszi be őket az állatok közé, erős skót akcentussal beszélő idegenvezetővel. Sajnos a tömegközlekedés a legtöbb, városhatáron kívül található állatkertbe igen gyenge, általában egyetlen, óránként járó busszal. A taxi egyszerűbb és nem sokkal drágább megoldás.

A klasszikus szafarin kívül található még itt majomsziget, ahova kishajó viszi ki, majomhinta a játékos kedvű felnőtteknek, játszótér, és fizetős vidámpark. Itt is nyilvánosak az állatok etetései ezen kívül rendeznek fókashow-t és ragadozó madarak bemutatóit is. Piknikezésre, szabadtéri sütögetésre is van lehetőség.

Jegyárak: felnőtt: 16 font, diák: 14,50 font, gyerek 3-14 év között: 13,50 font, fogyatékkal élők és kísérőjük: 8,25 font, 3 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás:

  • Március 18 – október 29: 10.00 – 17.30

Cím: Blair Drummond, Stirling, FK9 4UR

Heads of Ayr Farm Park (Ayr)

Itt leginkább a ház körül ismert állatokat – lovat, kecskét, tehenet – lehet látni, és ami a fő attrakció, etetni is. 50 pennyért kapható egy zacskó zoo csemege, ami elég sokáig kitart. Érdemes viszont inkább délelőtt megejteni ezt a programot, mert tapasztalataink szerint az állatok délután már túl vannak telítve, és nem szívesen fogadják a kínált finomságot.

Az eddigi állatkertektől eltérően azonban a legfőbb szórakozási helyszín valószínűleg nem az állatoknál, hanem a csúszdaparkban lesz. A fedett játszótéren négyféle nehézségi szinten csúszkálhatnak a gyerekek és a felnőttek is.

Kipróbálhatjuk az ingyenes trambulinokat és kisvonatot, a felnőttek quadot, a gyerekek kis traktort vezethetnek, a család pedig vízibiciklizhet – ez utóbbi három program külön fizetős. A park egy pontjáról nagyon szép kilátás nyílik a tengerre.

A tömegközlekedés sajnos ide sem a legideálisabb. Ayr belvárosából óránként visz ki a 361-es busz, ami ottlétünkkor egy jelöletlen megállóhelyről indult, visszafelé pedig öt perccel a zárás előtt jár arra – igyekezzünk nem lekésni, különben egy órát várakozhatunk a semmi közepén. Esetleg hívjunk taxit.

Jegyárak: felnőtt: 11 font; gyerek/kedvezményes: 9,50 font; 2 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás:

  • március 18 – október 31: 10°° -17°°

Cím: Dunure Road, Ayr, KA7 4LD

Edinburgh Zoo (Edinburgh)

Skócia legnagyobb állatkertje 1000 veszélyeztetett állatnak ad otthont. A legújabb lakó egy védett vörös panda, de látható koala is. Itt található emellett az Egyesült Királyság egyetlen óriáspanda párja, akiket előzetes regisztráció után lehet megtekinteni.

Lehetőség van fél vagy akár egész napra egy állatkerti dolgozóhoz csatlakozni, és vele együtt a ketrecen belülről megfigyelni, etetni és megsimogatni az állatokat. Piknikező hely és vidámpark is tartozik a parkhoz.

Az eddigiektől eltérően a tömegközlekedés kiváló. A Glasgow-i, a stirlingi és az East Kilbridge-i távolsági buszok pont az állatkert kapujában tesznek le, és a belvárosból is számos járat indul kifelé: szám szerint a 12-es, a 26-os és a 31-es.

Jegyárak a helyszínen: felnőtt: 19 font, gyerek 3-15 év között 14,55 font, kedvezményes 16,50 font. 3 év alatt ingyenes. Online legalább 3 nappal korábban minden 3 fonttal olcsóbb.

Nyitvatartás:

  • április – szeptember: 9°° – 18°°
  • október – március: 9°° – 17°°
  • november – február: 9°° – 16.30

Cím: 134 Corstrophine Rd, Edinburhg, EH12 6TS


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .