Skócia oktatási rendszere

Skócia oktatási rendszere sok tekintetben megegyezik az angliaival, néhány ponton azonban jelentősen különbözik tőle. Ezek az eltérések gyakran érik meglepetésként a frissen kitelepülő magyar családokat éppúgy, mint az Egyesült Királyság egyéb részeiről átköltözőket.

Iskola előtt

Mint Nagy-Britanniában mindenhol, Skóciában is 9 hónap illetve 1 év a szülési szabadság időtartama. Ennek ellenére államilag finanszírozott gyermekfelügyelet csak 3 – illetve nagyon korlátozott számban 2 – éves kortól érhető el. 2 éves kor alatt csak magánintézmények vagy hivatásos bébiszitterek segítségével tudják megoldani a szülők a munkába járást.

Ezeknek a költségeknek egy része leírható az adóból, sok esetben pedig a munkáltató vagy a helyi önkormányzat is ad némi támogatást. 2 éves kortól a legrászorultabb családok gyermekei számára jár a félnapos ingyenes bölcsődei ellátás – ironikus módon azonban a dolgozó szülők jövedelme mindenképpen meghaladja azt a szintet, ahol ez igénybe vehető. A munkába járó, ám alacsony jövedelmű családok gyermekei viszonylag kedvező áron juthatnak egész napos bölcsődei helyhez.

3 éves kortól heti 15 órában mindenkinek jár az ingyenes óvoda (nursery). Ez rendszerint hétfőtől péntekig napi 3 órás foglalkozást jelent 9-12 vagy 13-16 óra között. Mint a bölcsődében, itt is lehet pályázni egész napos helyre, ám az állami intézmények ezt viszonylag kevés gyermeknek tudják megadni.

A magyar viszonyokhoz szokott szülők számára a legnagyobb meglepetést rendszerint az okozza, hogy a skót óvodákban az egész napos gyermekek kivételével nem kapnak ebédet, délután pedig senkit nem fektetnek le aludni. Az intézményben az énekek, mondókák, körjátékok tanulása mellett már egyfajta kezdetleges iskolai munka is folyik, megtanulják leírni a keresztnevüket, és elsajátítanak alapvető matematikai ismereteket is.

Általános iskola

Skóciában – Angliától eltérően – nincs iskola előkészítő osztály, a gyerekek egyből az óvodából mennek a primary school-nak nevezett általános iskolába 4,5 és 5,5 éves koruk között. A rendszer viszonylag rugalmas, a fiatalabb gyermekek szülei kérhetnek egy év halasztást. Az ilyen egy-két hónapos átfedéseket leszámítva az egykorú gyerekek egy évfolyamra járnak, évismétlés gyakorlatilag nem fordul elő. Így lehetséges, hogy a Magyarországról családjával frissen Skóciába költöző, az óvodából éppen csak elballagott 7 éves gyerek a skót iskolában egyből a harmadik osztályban fogja találni magát.

Az osztályok elnevezése is eltér az Angliában megszokottól. A hét évfolyamos általános iskolai osztályokat a Primary 1 – Primary 7 jelzéssel illetik, majd a középiskolában (secondary school vagy high school) újra kezdődik a számozás Secondary 1-től Secondary 6-ig. Abban azonban nincs különbség, hogy az általános iskola – főleg az alsóbb évfolyamokon – inkább szól a játékról, mint a komoly munkáról.

Írni-olvasni-számolni ugyanúgy megtanulnak, mint a magyar kortársaik, sokszor még fiatalabb korban is, de nincs osztályzás, feleltetés, dolgozat. Még órarendjük sincs, a nap és a hét struktúráját nem közlik a szülőkkel. Az iskolatáskában csak az ebédet és a tornafelszerelést hordják, minden mást bent tartanak.

Bár a legtöbb iskolába sok olyan gyerek jár, akinek nem angol az anyanyelve, és a rövid óvodai órák miatt nem is igazán tudta azt korábban megtanulni, az intézmények elég eltérő módon kezelik ezt a helyzetet. Van, ahol külön tanár foglalkozik a külföldi tanulókkal, máshol úgy vélik, elég, ha a gyerek majd az osztályban spontán felszedi a szükséges nyelvtudást.

Középiskola

Az általános iskolából közvetlen út vezet a középiskolába, felvételi az állami intézményekbe nincs. Aki a körzeten kívüli iskolába akarja járatni a gyerekét, annak kérvényt kell benyújtania, és egy bizottság dönt a felvételről a férőhelyek függvényében. Ezt az iskolatípust a tanulók 11-12 évesen kezdik és mindössze négy év kötelező belőle, további kettő pedig választható.

Harmadik évtől elkezdhetik szűkíteni a tanult tantárgyaik körét annak alapján, milyen irányban szeretnének továbbtanulni. Negyedik végén, 15-16 évesen teszik le a National 4/5 nevű vizsgát nyolc tantárgyból. Kötelező az angol, a matematika, egy természettudományos tárgy (biológia, fizika vagy kémia). A tankötelezettség ekkor véget ér, a többség azonban marad a fennmaradó két évre. Az angol rendszertől eltérően sixth form nincsen.

Egyházi- és magániskolák

Noha az intézmények nagy többsége állami/önkormányzati kézben van, viszonylag magas a római katolikus iskolák aránya, amelyeket szintén az állam tart fenn. Ezekbe bárki jelentkezhet, nem szükséges hozzá sem keresztlevél sem plébánosi ajánlás, a tananyaguk is megegyezik a felekezeten kívüli iskolákéival.

Más a helyzet a magániskolákkal. Ezek többsége az óvodától a középiskola végéig fogadja a gyerekeket, tanrendjük pedig igen gyakran nem a skót, hanem az angol rendszert követi. Sok család igyekszik ilyen helyre küldeni a gyermekét, mert jóval magasabb színvonalú oktatást biztosítanak, mint az állami iskolák, a szabályrendszerük is igen szigorú, nem utolsósorban pedig értékes kapcsolatokra lehet szert tenni általuk.

Ezt természetesen meg kell fizetni. Egy magániskola óvodás korban nagyjából 2000 fontba kerül negyedévente, egy középiskolás esetében pedig akár a 4000 fontot is elérheti – ez közel másfél millió forintnak felel meg.

Egyenruha

Magyarországról nézve a brit iskolák egyik legmisztikusabb vonása a kötelező egyenruha. Nincs ez máshogy Skóciában sem, bár ezt a kérdést nem minden iskola kezeli nagyon szigorúan.

Általánosságban elmondható, hogy az állami általános iskolákban az előírt viselet a sötét alj, a galléros póló vagy ing (a nyakkendő opcionális) és az iskola jelvényével díszített pulóver. Ebbe a legtöbb helyen belefér a melegítőnadrág, a fekete farmer és a leggings is, az esetleg előírt fekete cipőt pedig a gyakorlatban nem szokták számon kérni. Középiskolában már mindenhol inget kell hordani nyakkendővel, néhány helyen iskolai zakóval vagy blézerrel, ebben a korban a lányok igen gyakran zavarba ejtően rövid szoknyákkal „lázadnak”.

A magániskolák ezt a témát is szigorúbban szokták venni. Sokuk már az óvodásoknak is egyenruhát ír elő, később az általános iskolában is előírás náluk a blézer, a lányoknak a megfelelő hosszúságú szoknya, a kisfiúknak pedig a rövidnadrág – olykor még télen is. A vallási jelképek viselete azonban sehol nem tiltott, sok iskola öltözködési szabályzatában például benne van, hogy a muszlim lányok vagy a szikh vallású fiúk milyen színű kendőt vagy turbánt viselhetnek.

Rendszeresen felmerül a kérdés, hogy a magyar vagy a skót/brit oktatás-e az erősebb. Az egyértelmű, hogy egy magyar érettségiző elméletileg több lexikális tudás birtokában van, mint skót kortársa. Az itteni iskola inkább az olyan készségek elsajátítására helyezi a hangsúlyt, mint a kreativitás vagy az együttműködésre való képesség.

A csúcsegyetemekre (Oxford, Cambridge) való bejutáshoz ennyi azonban nem elég, állami iskolákból rendkívül keveseknek sikerül megugraniuk a magas színvonalú egyetemek által felállított lécet. A kiváló minőségű oktatás a magániskolákba járók privilégiuma marad.

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .