Segélyhívások Angliában

 TransferWise
Hogyan hívjunk mentőt Angliában? Mi a tűzoltók száma? Miről kell értesíteni a brit rendőrséget? Egyszerűnek tűnhet a válasz ezekre a kérdésekre, ám stresszhelyzetben hajlamosak vagyunk elveszíteni a lábunk alól a talajt, különösen, ha külföldön kerülünk vészhelyzetbe. Íme néhány jó tanács nem csak krízishelyzetekre. Segélyhívások Angliában illetve az Egyesült Királyságban.

A telefonszám, amit tudnunk kell: 999 – ez a központi segélyhívó telefonszáma Angliában és az Egyesült Királyságban. Az Európai Unión belül a 112 az a szám, amit bárhonnan hívhatunk vészhelyzetben és az adott ország helyi segélyszerveit kapcsolják. Mind a 999 mind a 112 ingyenesen hívható szám. A segélyhívások Angliában mobiltelefonról akkor is elérhetőek, ha nincs feltöltve az egyenleg, illetve ha épp nem a honos hálózathoz csatlakozik a telefon.

A 999-re érkező hívásokat általában 10 másodpercen belül fogadják. A brit rendőrség, a mentőszolgálat, a tűzoltóság és a partiőrség azonnal elérhető, de azok az angliai segélyszolgálatok is értesíthetőek ezen a számon, amelyek nem működtetnek állandó ügyeleti központot, mint például a bánya-, barlangi vagy hegyimentők.

Mi történik a 999 hívásakor?

A hívásokat szakképzett diszpécserek fogadják. Megkérdezik, hogy melyik készenléti szervre van szükségünk és átkapcsolják a hívást. A diszpécser mindaddig vonalban marad míg a beszélgetés az adott segélyszolgálat ügyeletesével megkezdődik. Gyakran előfordul, hogy az átkapcsolás során a diszpécser bemondja a telefonszámot, amelyről kezdeményeztük a hívást.

Megkérdezik a nevünket, telefonszámunkat. Ez többek között azért is fontos, hogy amennyiben megszakadna a kapcsolat, tudjanak visszahívni. A hívó azonosításával igyekeznek elkerülni azt is, hogy ugyanahhoz az esethez több riasztást társítsanak.

Az adott készenléti szervvel történő beszélgetés során további kérdésekre számíthatunk. Az egyik ilyen a pontos cím megadása. Amennyiben nyilvános telefonfülkéből kezdeményeztük a hívást, a központ pillanatok alatt be tudja azt azonosítani. Okos telefonunk helymeghatározó alkalmazásait, térkép funkcióit használva pontos címet tudunk adni. Ha ez nem megy, akkor igyekezzünk a lehető legpontosabban leírni a helyszínt, például feltűnő ismertetőjelek, jellegzetes épületek. Az Egyesült Királyságban az autópályákon 500 méterenként van egy kék tábla, amire a helyszín paraméterei vannak feltüntetve. Ezek segítik az illetékes szerveket a mielőbbi helyszínre jutásban.

Amennyiben nem tudjuk eldönteni melyik szervet is kellene riasztani, röviden mondjuk el a diszpécsernek mi a helyzet és majd ő eldönti kinek kapcsolja át a hívást. Részletekkel ne húzzuk az időt, azokat majd az adott szolgálat ügyeletésével beszéljük meg. Általános szabály az, hogy amennyiben emberi élet van veszélyben, akkor a mentőszolgálat az első értesítendő szerv.

Ha véletlenül hívtuk fel a 999-et, ne ijedjünk meg, mondjuk el, hogy minden rendben, nincs vészhelyzet. Egyrészt így elkerüljük azt, hogy a készenléti szervek szükségtelen akcióba kezdjenek, másrészt pedig a rendőrség minden segélyhívást leellenőriz, így a fals hívások büntetőjogi következményekkel is járhatnak.

A segélyhívás során igyekezzünk nyugodtak maradni. Fontos, hogy érthetően, világosan fogalmazzunk. A kérdésekre igyekezzünk rövid, tömör, precíz és gyors válaszokat adni. A vonal másik végén annak alapján fognak képet alkotni a vészhelyzetről, ahogy te, a hívó leírod nekik. Ezért fontos pontos, egyértelmű válaszokat adni a kérdésekre és összeszedetten vázolni a helyzetet. Többféle készenléti kocsi van, minden helyzetben más segítség a legcélravezetőbb, a mi válaszainkon múlik, hogy a megfelelő segítséget küldik-e a helyszínre.

Jó tudni, hogy a 999 sms-szolgálatot is működtet. Ahhoz, hogy sms-ben kérjünk segítséget regisztrálnunk kell a mobilszámunkat. Ez pár üzenetváltásba kerül és a számunk bekerül a 999 rendszerébe.

Mentőszolgálat

Mikor kell mentőt hívni? Alapvetően akkor, ha valaki közvetlen életveszélyben van. Azonnal hívjuk a 999-et ha szívroham vagy stroke jeleit tapasztaljuk valakin. Ezekben az estekben minden perc számít. Szintén ezt a számot kell hívni, ha valakit súlyos trauma ért, ami autóbaleset, késelés, lövés, zuhanás vagy komoly fejsérülés esetén gyakori.

A 999 diszpécsere átirányít a mentőszolgálat ügyeletes operátorához, aki a sérült személyről fog kérdezni, például hogy lélegzik-e vagy eszméleténél van-e. Ezekre a kérdésekre a legjobb tudásunk szerint válaszoljunk. Ha nem tudjuk, akkor ezt kell megmondani. Ezek a kérdések nem késleltetik a mentőautót. Azért szükségesek, hogy az operátor a legpontosabb képet kapja a helyzetről és a megfelelő szintű segítséget irányítsa a helyszínre.

Kövesd az utasításokat! Az operátor telefonon utasításokat adhat a sérült megsegítésére vonatkozóan. Ők képzett emberek, hallgassunk rájuk. Akkor is, ha semmilyen elsősegélynyújtási képzésünk vagy tapasztalatunk sincs, bátran vágjunk bele és csináljuk, amit mondanak. Jobb valamit tenni, mint tétlenül nézni és várakozni a segítségre.

Maradj a sérülttel! Amennyiben változás állna be az állapotában, tárcsázz újra és értesítsd az operátort a fejleményekről.

Ha nyugodtak maradunk és tudjuk, hogyan kell segítséget kérni egy ilyen krízis helyzetben azzal életeket menthetünk. Természetesen az alapvető elsősegély nyújtási teendőket ismerve és kivitelezve növelhetjük a sérült életben maradási esélyeit.

Azoknak, akik idegenkednek az angol nyelvű segélyhívásoktól, egy kis segítség. Itt különféle segélyhívások szövegátiratait olvashatjuk el, pontosabb képet kapva arról, hogy hogyan is zajlanak ezek éles helyzetben. Az alábbi videóban pedig egy példát láthatunk arra, hogy hogyan is zajlik egy angliai segítség kérő beszélgetés:

Vannak olyan helyzetek, amikor orvosi segítségre van szükség, de nem életveszélyes a helyzet. Ilyenkor ne  terheljük a 999-et, vegyünk számba más lehetőségeket. Felhívhatjuk az angliai háziorvosunkat, vagy az NHS 111–es telefonszámát. A 111 nem sürgősségi orvosi esetekben nyújt segítséget. Gyors, könnyű és ingyenes lehetőség Angliában arra, hogy szakképzett tanácsadóktól kérjünk útmutatást. Kérdéseket fognak feltenni a tünetekről, hogy kiderítsék mi  a legmegfelelőbb orvosi ellátás számunkra. 24 órában elérhető az év minden napján az Egyesült Királyság egész területén.

Kisebb sérülésekkel, nem életveszélyes, de sürgős ellátást igénylő problémákkal (bőrkiütések, kutya harapás, kisebb égés, zúzódás, szénanátha, sürgősségi fogamzásgátlás) a kórházi ügyeleteken kívül az NHS walk-in-centre, urgent care centre nevü sürgősségi alapellátást nyújtó rendelőihez is fordulhatunk. És ne felejtsük el, a gyógyszerész tanácsa is gyakran kihúzhat a bajból!

Egy személyes tanács: mobiltelefonunk névlistájában érdemes a nevek mellé beírni, hogy férjem, fiam, testvérem, anyukám. Ez gyakran megkönnyíti felvenni a családdal a kapcsolatot.[bsa_pro_ad_space id=3]

Tűzoltóság

A Fireservice oldalán oldalon részletes leírást találunk mindenféle tűzvédelmi és tűzoltási esetre, mint például karácsonyi tűzveszélyek, nyársalás a kertben, autótűz, gyertya a lakásban. Ám, ha tűzesetet tapasztalunk riasszuk a tűzoltókat a 999 felhívásával!

Tárcsázzuk a 999-et, kérjük a tűzoltóságot és válaszoljunk a kérdésekre. A tűzoltó operátor kérdései: Mi ég? Melyik városban, mi a pontos cím? Melyik a legközelebbi főút? A hívás beérkezésétől számított 1 percen belül elindul egy mobilegység, a részletek tisztázása után pedig azonnal indul egy az esetnek jobban megfelelő autó.

Általános tanács, hogy ne próbáljuk meg magunk eloltani a tüzet, hacsak nem teljesen veszélytelen és amennyiben teljesen biztosak vagyunk a helyes módszerben. Tűz esetén hagyjuk el az érintett területet, zárjunk be minden ajtót magunk után és csak akkor menjünk vissza, ha a tűzoltók erre engedélyt adnak.

Amennyiben a tűz csapdájából hívtuk a 999-et, maradjunk vonalban és kövessük a tűzoltó operátor útmutatásait, aki mindaddig igyekszik a segítségünkre lenni amíg a tűzoltó autó a helyszínre nem érkezik.

Hogyan is zajlik egy hívás? Egy példa az alábbi videóban:

Rendőrség

Amennyiben  rendőri intézkedésre van szükségünk Angliában, szintén a 999 a segélyhívó szám. Természetesen csak akkor tárcsázzuk ezt a számot, ha azonnali beavatkozásra van szükség, ha a rendőrök sürgős fellépését igényli a helyzet. Ilyenek például ha bűncselekmény áldozataivá váltunk: megtámadtak, kiraboltak, megsebesítettek. A 999 a hívandó szám, ha éppen egy folyamatban lévő bűncselekmény tanúi vagyunk, vagy egy bűnelkövető van a környezetünkben. Minden életet veszélyeztető helyzetben például erőszak, fenyegetés hívjuk fel a 999-et. Kérjük a rendőrség ügyeletesét, majd válaszoljunk higgadtan és pontosan a kérdésekre.

Amennyiben nem közvetlenül életet veszélyeztető a helyzet, a rendőrséget a 101-es számon tudjuk értesíteni különféle esetekről. Ilyen lehet ha ellopták az autónkat, betörtek a lakásunkba, megrongálták valamilyen tulajdonunkat, drog kereskedést sejtünk a környéken, vagy bármilyen más illegális tevékenységről szeretnénk értesíteni a brit rendőrséget.

A 101 a szám olyankor is, amikor zajos szomszédainkra szeretnénk felhívni a rendőrség figyelmét, vagy szándékos károkozást szeretnénk bejelenteni (rongálás, graffiti, szemét lerakás), ha fenyegő, támadó magatartás tanúi vagyunk (ittas, agresszív viselkedés). Költsége 15 p/hívás.

Bízzunk abban, hogy soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy szükségünk legyen a fent leírtakra. Azonban egy pillanat alatt megtörténhet bármi és akkor jó, ha felkészültek vagyunk a vészhelyzet lehető leghiggadtabb kezelésére. Ne habozzunk segítséget hívni Angliában sem. Vigyázzunk magunkra és egymásra!


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Láttad már az új honlapunkat? Hirdess ingyen itt: Angliai Szaknévsor.
  • Csatlakozz facebook csoportunkhoz is, ahol rengeteg segítséget kaphatsz már több mint 8000 csoporttagtól.
  • Ha tetszett a cikk és szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a facebook oldalunkat:

 TransferWise
Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.