Referencia Angliában

Minden kezdet nehéz, ez a kijelentés Angliában hatványozottan igaz, különösen napjainkban, amikor a közelgő Brexit okozta nem kis zűrzavarban próbálunk boldogulni. Angliában óriási jelentősége van a referenciának, egy jó ajánlásnak. Nem is hinnéd mennyire. De mikor jöhet jól a referencia Angliában? Ki, mikor és miért kérhet tőled angliai referenciát, milyen típusai vannak és azt hogyan szerezheted meg?

Mi az a referencia?

Ajánlás. Nyilatkozat egy személytől vagy személyektől, aki ismernek téged és tudnak rólad tájékoztatást nyújtani. A munkáltatói referencia igazolja a készségeidet, képességeidet, a szakmában elért eredményeidet és alkalmasságodat.

A személyes referencia azt igazolja, hogy milyen személyiség vagy. Angliában leggyakrabban munkáltatói ajánlást és korábbi és/vagy jelenlegi lakásbérlési referenciákat kérnek élőszóban vagy írásban. Ha nem rendelkezel ilyesmivel, gyanúsan méregetnek mindenhol.

Referenciatípusok

Az Egyesült Királyságban a leggyakrabban előforduló referenciatípusok az alábbiak: 

  • Character  Reference Letter, Personal Reference Letter – azaz személyes ajánlás egy barátunktól, kollégánktól, ügyfelünktől, szomszédunktól, vagy akár a korábbi főbérlőtől. 
  • Academic Reference Letter – iskolai ajánlólevél, amelyet korábbi tanáraiktól kérhetnek azok a pályakezdő, gyakornoki idejüket megkezdő és a felsőoktatásban továbbtanuló fiatalok, akik munkáltatói ajánlással még nem rendelkeznek.
  • LinkedIn Reference – Angliában is egyre nagyobb értéket képvisel a LinkedIn referencia. A szakmai közösségi oldalon gyakran kutatnak a megfelelő jelöltek után a HR-esek, érdemes minél részletesebben kitölteni a profiloldalt és a korábbi munkáltatóktól lényegre törő, pár soros pozitív ajánlást kérni.
  • Bank Reference Letter – banki referencia levél, amelyet a számlavezető bankodtól igényelhetsz. Ellentétben a hitelellenőrzéssel, a bank nem nyújt semmiféle konkrét információt a kérelmezőnek, csak egy tömör összefoglalót írnak arról, hogy a korábbi tranzakciók alapján te (valószínűsíthetően) képes leszel-e fizetni a bérleti díjakat.
  • Employement Reference Letter – végül, de nem utolsósorban a munkáltatói, vagy munkahelyi referencia, azaz írásos és/vagy szóbeli munkahelyi ajánlás a jelenlegi, vagy a korábbi munkahelyedről.
Ha ingatlant bérelnél Angliában…

dokumentumokkal kell bizonyítanod, hogy jogod van az Egyesült Királyságban élni, jó bérlő vagy és képes vagy fizetni a bérleti díjat. Sőt, nem csak a te hátteredre kíváncsiak, minden veled együtt élő, vagy veled együtt költöző felnőtt személy előéletét is megvizsgálják.

A kért dokumentumok általában a következők:

  • lakásbérlési referencia /Character  Reference Letter, Personal Reference Letter/
  • munkáltatói referencia /Employement Reference Letter/
  • banki referencia /Bank Reference Letter/
  • közüzemi számlalevél /Utility Bill/
  • útlevél/személyi igazolvány/jogosítvány /photo ID/

Ez utóbbit le is fogják másolni, vagy fotózni. Mielőtt átadnánk a fentieket, javasoljuk, hogy minden információt (név, elérhetőségek) mi is szerezzünk be a leendő főbérlőről.

A “Right to Rent” nevű törvény 2016 február elseje óta kötelezi a bérbeadókat, hogy leellenőrízzék a majdani bérlő hátterét, illetve, hogy valóban jogosult az Egyesült Királyságban élni.

Nem árt tudni, hogy Angliában az ingatlan adás-vételt, bérbeadást legalább 80%-ban ingatlanközvetítő ügynökségek végzik.

Az ingatlanközvetítő ügynökségek minden esetben hitelellenőrzést végeznek, hogy meggyőződhessenek arról, hogy a múltban nem volt problémád a számlák fizetésével.

Ennek a költségeit neked kell fizetni. Ha valamiért elutasítanak, ez az összeg nem jár vissza.

Ezen kívül több havi bérleti díjat, bankszámlakivonatokat, a korábbi bérbeadók/jelenlegi munkáltató referenciáit is elkérhetik.

Sok utánajárással, nem kevés szerencsével és pénzzel – ami minimum 2 teljes havi bérleti díj összegét jelenti – lehet találni privat landlord vagy landlady által kiadó ingatlant, de nem biztos, hogy hosszú távon jobban jársz velük.

Probléma esetén lehet, hogy egyetlen vállrándítással, vagy egy amolyan nesze semmi fogd meg jól ígérettel “elintéznek”.

Elég gyakori, hogy a tulajdonosok magasabb bérleti díjat kérnek egy rosszabb állapotú ingatlanért mint az ingatlan irodák.

Természetesen a privát bérbeadók is szeretnék csökkenteni a kockázatot, ezért referenciát szinte mindig kérnek, hitelellenőrzést, credit check-et azonban csak ritkán, mert az idő- és pénzveszteség lenne számukra.

Abban az esetben, hogyha nem látnak elegendő biztosítékot arra nézve, hogy te biztosan kifizeted a kialkudott bérleti díjat határidőre, ingatlannal rendelkező és legtöbbször brit állampolgárságú guarantort (kezes) kérhetnek.

Ha nem rendelkezel megfelelő referenciával, sajnos csak a legritkább esetben adnak ki neked önálló ingatlant és kezdhetsz megbarátkozni a szobabérlés gondolatával. 

Mire figyelj, ha állást keresel?

A leendő munkáltatóidat Angliában nem csak az érdekli, hogy milyen végzettséged van és hogy hol szereztél szakmai gyakorlatot. Azt is szeretné tudni, hogy – mások véleménye szerint – milyen ember és milyen munkavállaló vagy.

Angliában bármilyen állásra is pályázol, egy mosogatói vagy takarítói munka esetén is kérhet tőled a leendő munkáltatód referenciát.

Általában kettőt is kérnek és kiköthetik, hogy mindkettő munkáltatói/céges referencia kell hogy legyen, vagy esetleg az egyik lehet baráti/magán ajánlás is. A referenciát adó személy adatait az application form-ra be kell írnod a jelentkezéskor és biztos lehetsz benne, hogy le is fogják azt ellenőrízni.

A gyakorlat azt mutatja,hogy sajnos csak kevés helyen fogadják el a Magyarországon kiállított ajánlólevelet, vagy szóbeli ajánlást. Itt szinte senkit nem érdekel a magyarországi referenciád.

Kevés brit munkáltató vagy HR-es veszi a fáradtságot, hogy egy számára idegen országba kezdeményezzen hívást azért, hogy leellenőrizze a leendő munkavállalót vagy a leendő albérlőt.

Tehát, ha itt referenciát kérnek tőled, az angol referenciát jelent. Közvetlenül csakis angliai munkahelyről és/vagy angol ház tulajdonostól, várnak ajánlást rólad, mégpedig angliai referenciát, angolul.

Ami jó esetben írásban igazol téged és a kiállító bármikor élőszóban (telefonon) is megerősíti a leírtakat, miszerint nála dolgoztál és nagyon meg voltak veled elégedve mindenféle szempontból.

Most joggal kérdezheted:

Hogyan szerezzek referenciát Angliában, amikor csak most érkeztem az országba? Ördögi kör. Különösen hasznos lehet, ha önkéntes munkát vállalsz pár hétig, és emellett az első néhány hónapban csak szobát bérelsz másokkal közös házban. A legtöbbünk így kezdte. Igen, mi is…

Nagy kincs a jó referencia Angliában, hét lakattal őrízzük ha megszereztük, és igyekezzünk minél többet begyűjteni belőle.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .