Pókinvázió kezdődött Nagy-Britanniában

 TransferWise

A szokatlanul meleg nyár után pókinvázió kezdődött Nagy-Britanniában. Melyek a leggyakrabban felbukkanó pókfajták és hogyan tarthatjuk távol a pókokat a háztól?

Miközben magyarországi rokonaink életét a poloskák keserítik meg, Angliában az évnek ebben a szakában pókinvázióra lehet számítani. Párzási időszakuk kezdetével egyre több és ijesztőbb külsejű kis nyolclábú jelenik meg sajnos nemcsak a házak körül, hanem a lakásokban is. Melyek ezek, és mit tehetünk ellenük?

Nos, kezdjük a jó hírrel. Bár Nagy-Britanniában összesen 650 pókfajta él, és mindannyian képesek csípni, csak 12 okoz kellemetlenséget az embereknek, és egyik sem potenciálisan veszélyes.

Ennek ellenére a többség nem igazán kedveli az érzést, amikor a fürdőszobában lát végigszaladni egy megtermettebb példányt, vagy amikor az ágyában tűnik fel valamelyikük. Az alábbiakban a leggyakrabban felbukkanó pókfajtákat mutatjuk be, és tippeket adunk arra, hogyan védekezzünk ellenük.

Óriás házipók (Giant House Spider)

Átlagosan 12 centiméter hosszú. Az első találkozás sokkoló élmény lehet vele, pedig amilyen hatalmas, olyan ártalmatlan. Emberre nem veszélyes, de ha beköltözik a lakásba, garantáltan kiirtja az összes többi pókfajtát. Fél az embertől, és nagyon gyorsan szalad.

Giant House Spider

Nagy álkaszáspók (Daddy long legs Spider)

Hosszú, vékony lábú fajta, aki gyakran bukkan fel a lakásokban. Állítólag különösen veszélyes a mérge, de a lábai túl gyengék ahhoz, hogy áthatoljanak az emberi bőrön, ezért gyakorlatilag ártalmatlan.

Daddy long legs Spider

Ablakos eretnekpók (Lace-web Spider, Lace webbed Spider)

Barna-sárga színű jószág. Alapvetően a szabadban él, ott keres magának párt, de a heves esőzések a lakásba kergethetik. Mindössze két centiméter hosszúra nő, ám a csípése fájdalmas. Harapása nyomán bőrpír és égető érzés jelentkezik, amely általában elmúlik 12 óra elteltével.

Lace webbed Spider

Hamis özvegy (False Widow Spider)

Egyértelműen a legveszélyesebb a tizenkét harapós brit pók közül. Fényes fekete teste emlékeztet a fekete özvegyre, és bár szerencsére csípése híres rokonával ellentétben nem halálos, igen fájdalmas és nehezen gyógyuló sérüléseket tud okozni. Anglia dél-nyugati részén és Walesben található meg. Az utóbbi évek enyhe telei következtében nem fagyott el, ezért igen szaporává vált, és várható, hogy további területeken is elterjed.

False Widow Spider

AJÁNLOTT BEJEGYZÉS:

8 ötlet az óriáspókok távoltartására

Vitorláspók (Money Spider)
A vitorláspókfélék családjához több mint négyezer faj tartozik. Az Angliában leginkább elterjedt típus lefordítva a „pénzpók” nevet viseli, mivel a legenda szerint ha valakinek a hajába gabalyodnak, az nagy vagyonra számíthat a közeljövőben. A vitorláspókok mérgezőek, de emberre nem ártalmasak, mivel nem tudnak keresztülhatolni a bőrön.

Money Spider

A pókok elleni védekezés nem túlságosan bonyolult feladat. A legfontosabb, hogy takarítsunk rendszeresen, különös tekintettel a sötét sarkokra, ahol előszeretettel vernek tanyát.

A falon lévő lyukakat tömjük be, az ablakokat pedig ne hagyjuk nyitva akkor, ha ég a lámpa. Házilag készített ellenszereket is gyárthatunk: egy kis citromhéj vagy borsmentaolaj az ablakba téve garantáltan elijeszti a nyolclábú betolakodókat.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Dorottya Kercsó
About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .